≫ 

Da se iz provincije preselite zbog posla u Beograd košta isto kao i u inostranstvo? (DETALJNI I KONAČNI PRORAČUN)

Od svake stavke ono najmanje: jedno razgledanje stana na koje ste se uputili sa autobuske stanice, prenos stvari kombijem, čišćenje dušeka i iznajmljivanje veš mašine i eto - 15.000 dinara manje u budžetu

  • 51

Kilometri iz južne Srbije pređeni "trbuhom za kruhom" u svet padaju sve teže srazmerno udaljenosti porodice, ali što se tiče novca geografska širina i dužina po računici se brišu. Iz finansijskog aspekta za udaljene krajeve Srbije, Beograd može da bude dalje od Malte.

Pronašli ste posao, što je izgledalo kao najteži korak, kojim ćete u budućnosti rešiti finansijske probleme. A sad je na redu - skućiti se.

Kirija, depozit, 50 odsto troškova agenciji: Da bi iznajmili najmanju garsonjeru u Beogradu, ljudi masovno pozajmljuju novac

Šta znači jedna selidba u Beograd pokazaćemo na primeru jednog Požežanina koji bi želeo da pronađe što trajniji i udobniji smeštaj.

RAZGLEDANJE STANA

Da samo pronađete stan, već u startu nije lako. Razgledanje stanova podrazumeva najmanje jedno putovanje radi razgledanja, ali u stvarnosti to ne bude manje od tri.

Stvari postaju "porez" u selidbi Foto: Marko Jovanović

Samo prevoz iz Požege vozom je 856 dinara, cene različitim autobuskim prevoznicima u jednom smeru od 800 dinara, a za pređenih nešto više od 150 kilometara odlazak na benzinsku pumpu koštaće od 900 dinara u jednom pravcu.

IZ OVOG GRADA U SRBIJI BEŽI NAJVIŠE LJUDI: Evo zašto ga napuštaju kao da je UKLET!

Celodnevni boravak u prestonici podrazumeva i da nešto pojede i popijete. Sa skromnim odlaskom u pekaru, jedan dan "obilaska" stanova bio bi barem 2.000 dinara sa povratnom kartom.

PRENOS STVARI

Prema cenovnicima oglašenih kombista, selidbe njihovim vozilima iznose 30 dinara po kilometru. Na pomenutih 150 kilometara stanovnika Požege koji je dobio svež posao to je 4.500 dinara, bez radnika čiji je najam po 700 dinara.

Za više, za kabastije stvari, trajna selidba nekog ko već ima svoj stan i želi da se preseli u nov i prazan neminovan je kamionski prevoz.

Kamion nosivosti 3.5 tona košta od 50 dinara po kilometru van grada, dok od 5-7 tona od 70 dinara po kilometru van grada.

ČIŠĆENJE NAMEŠTAJA

U već nameštenom stanu treba se "rastosiljati" tragova prethodnih stanara ili barem povesti računa o higijeni. Cene agencija koje se bave čišćenjem nameštaja u dinarima su sledeće:

Fotelja - od 450

A za čist dušek... Foto: Pixabay

Dvosed - od 800

Trosed - od 1100

Singl dušek - od 750

Bračni dušek - od 1100

Tapacirana trpezarijska stolica - od 150

m2 tepiha i itisona - od 115

UVEK NEŠTO ZAFALI 

Klima uređaj i veš mašina simptomatično fale u stanovima oglašenim kao namešteni.

Dok će većina stanovadaca odbiti od kirije novac koji ste uložili u rahladni uređaj, postoji i druga logika.

- Meni je stanodavac rekao da kupim klimu, pa kad se budem selio da je nosim sa sobom - prepričava Danijel iz Kruševca.

Sa ogromnim troškovima preseljenja, za početak, moguće je uštedeti iznajmljivanjem bele tehnike na godinu dana: frižideri su po ceni od 30 do 50 evra, veš-mašine  50, zamrzivači od 30 do 50, šporeti 50, a mašine za sudove 50 evra.

RAZLIČITI DATUMI PLATE

Metež u nekom idealnom slučaju ukoliko ste još uvek imali posao kada ste našli novi, može da izbije i u različitim datumima plate ili honorara. Najčešći datumi isplate su prvi i deseti u mesecu, a zatim i 25. dan.

Ispalte su različitim danima Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

Ukoliko ste poslednju platu stare firme dobili prvog, pa onda morali da radite mesec dana kod novog šefa, koji isplaćuje 25. u mesecu... Vrlo je nezgodno. Gotovo čitav mesec bez dana odmora, u novom gradu, bez plate. Uz kiriju i prosečnu minimalnu potrošačku korpu koje je objavilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija koja je u martu iznostila 36.419 dinara izvodljivost je i tokom više meseci i rapoređivanja troškova ravna magiji.

PEČALBA U INOSTRANSTVU

Posao iz snova, promena sredine ili veća plata mogu da navedu radnike na preseljenje u još dalje krajeve. Na koje troškove treba računati isprva da bi se isplatila promena države?

Ono što u daljinama umiri jeste poslodavčeva garancija smeštaja, troškova puta, te se sa sobom se nose samo lične stvari. Od viših plata i u zavisnosti od države dostupnije tehnike kasnije naši radnici pokupuju ostale sitnice i uspevaju da uštede i pošalju višak rodbini kod kuće.

- Platila sam avionsku kartu do grada iz kog isplovljava brod oko 270 evra i sređivala vizu, nemam ostale troškove osim baletanki koje sam morala da nađem u crnoj boji, koje igrom slučaja nisam imala - ispričala je jedna radnica nemačkog rečnog broda iz Vršca, koja na svom radnom mestu ima obezbeđenu i hranu i zdravstveno osiguranje.

Prema informacijama bloga "Rad na Malti"  ukoliko ste ekonomična osoba, bez poroka u vidu cigareta i alkohola, ne hranite se po restoranima već hranu kupujete i spremate kod kuće, biće sasvim  dovoljno do 200 evra na mesečnom nivou na ovoj popularnoj destinaciji srpskih gastarbajtera. Taj iznos može biti još niži ukoliko je na radnom mestu obezbeđen jedan ili dva obroka, kao što je slučaj sa hotelskim osobljem.

Sa sobom kofer i pasoš, ostalo plaća poslodavac Foto: Pixabay.com

U oglasima koji potražuju radnike hotela u Dubaiju i Dohi, koji doduše moraju da nadmaše veliku konkurenciju na kastingu, pronašli smo sledeće pogodnosti: obezbeđen smeštaj u blizini i troškove puta koje snosi poslodavac. Hrana i ostali troškovi presotali su radnicima.

Nekoliko stotina evra može da ispadne samo preseljenje u okviru granica, a skoro isto čak i na egzotične destinacije, na kojima su doduše i plate veće u stotinama evra.

KONAČNI OBRAČUN - MINIMALNI A NAJČEŠĆI 

Preseljenje iz provincije za Beograd, od svake stavke po jedno u dinarima:

Jedno putovanje radi razgledanja stana, sa povratnom kartom i dnevnim troškovima: 2.000

Karta u jednom pravcu, za preseljenje: 800 din

Prenos stvari kombijem: 5.200 din

Klima uređaj: 25.000 din

Čišćenje dušeka: 1.100 din

Najčešće ponuđena najniža kirija za garsonjere u oglasima: 17.000 din

Depozit: 17.000 din

Računi: 3.000 din

Minimalna potrošačka korpa za mart 2018. godine: 36.419 din

Konačan zbir, ukoliko želite prvi mesec da rešite sve uslove života: 85.019 dinara

*Prosečna plata u Srbiji, januar 2018. godine: 50.048 dinara

Razlika plate i troškova preseljenja: - 35.000

Samo sa nadprosečnom platom moguće je obezbediti najosnovnije potrebe.

Najminimalnije: jedno razgledanje stana na koje ste se uputili sa autobuske stanice, prenos stvari kombijem, čišćenje dušeka i iznajmljivanje veš mašine i eto 15.000 dinara manje.

Foto: Telegraf

Preseljenje iz Srbije za inostranstvo, bez obezbeđenih povlastica:

Malta (izvor numbeo.com):

Apliciranje  - 280.50 evra

Stan van centra grada - 400 evra

Mesečni računi - 80.08 e

Avio-karta u jednom pravcu na popustu: 1.799 dinara

Hrana: 200 e

Zbir: 980 e

*Prosečna zarada: 1.112 e

Razlika plate i troškova preseljenja: + 132 e, +15.587 din

Rad na nemačkim kruzerima:

Avio-karta bez popusta: 270 e

OVDE JE PLATA 2.500 EVRA, PLUS SU PUTOVANJA BESPLATNA: Ali ima jedna caka...

Obezbeđen je smeštaj i hrana, a uglavnom i sve troškove plaća kompanija.

Početne plate: od 1.000 e

Razlika: od + 730 do +1000 evra

VIDEO: Beograd, grad misterija i legendi

(M. Ro. - m.rodic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dodjos treca generacija

    11. avgust 2018 | 17:38

    Beograd ce pozeleti dodjosa, ali Srba tu biti nece. Ucite Arapski jezik, u bliskoj buducnosti nece vam komsija biti ptovincijalac, vec Pakistanac, Avganistanac, Sirijac...

  • Ej

    11. avgust 2018 | 15:06

    Skorojevici i popapucene seljancice su u BG . I misle da je to neeesto. Stanje svesti... Cast izuzecima.... starim porodicama BG. Pametan svet zivi u predgradju. Tako je u velikim metropolama a mi smo daleko od toga.

  • profesor Jovanovic

    11. avgust 2018 | 17:52

    Ja htedoh da kupim kucu na Senjaku, ali kada videh da ima LUX septicku jamu (tako je prezentovao stari vlasnik), odustadoh. Ostao sam u Minhenu, zauvek.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA