≫ 

Ako prostitutke u Srbiji moraju u zatvor ili da plate kaznu, kako onda kazniti mušterije i koliko je kriva "elitna klijentela"?

Zakon o javnom redu i miru predviđa od 30 do 60 dana zatvora ili 50.000 do 150.000 dinara

  • 14

Prostitucija ili "najstariji zanat", kako i sam naziv kaže, postoji od kada je sveta i veka, a na žene i muškarce koji se njime bave nikada se nije gledalo blagonaklono. Za prostitutke su odavno zakonom ustanovljene i kazne, dok se u srpskom zakonodavstvu mušterije, odnosno korisnici seksualnih usluga kažnjavaju tek od pre dve godine novim Zakonom o javnom redu i miru.

Uprkos novom zakonu koji predviđa jednaku kaznu kako za prostitutke, korisnike usluga i one koji izdaju prostor u te svrhe, malo je slučajeva u praksi da su kažnjavane mušterije, mnogo je više "kraljica noći" ostalo bez prethodno zarađenih para koje su otišle na prekršajnu kaznu. Izgleda da se, kako naš narod, pa tako i organi reda još uvek vode onom "pa njemu je najveća kazna što će da navuče nešto".

Uhapšena prostitutka koja je širila HIV Beogradom: Bila je sa više od 500 muškaraca, dobila samo prekršajnu prijavu

Mnogo je "kraljica noći" ostalo bez prethodno zarađenih para koje su otišle na prekršajnu kaznu Foto: Telegraf

- Lično sam podržao zakon koji za sve tri kategorije predviđa od 30 do 60 dana zatvora ili 50.000 do 150.000 dinara, bar u ovom trenutku dok se ne legalizuje prostitucija kao u drugim zemljama, što i jeste naša budućnost. Odgovornost je sada podeljena. Zastupam mišljenje da prostitucija treba zakonski da se reši kako bi se imala evidencija, zaštitili od eksploatacije, trgovine belim robljem, kako bi prostitutke plaćale porez...  - kaže za "Telegraf" predsednik prekršajnog suda Milan Marinović uz obrazloženje da u svetu odgovara samo klijent jer je prostitucija legalizovana.

Dakle, sve vodi ka tome da se poveća odgovornost mušterija i da se i oni kažnjavaju. Legalizacija prostitucije bi donela red, smatra direktor suda, ali to treba uraditi na bazi iskustava drugih zemalja, ali ne potpuno, već "s nekim našim šmekom".

Zbog Zakona o javnom redu i miru iz 2016. godine, korisnici usluga nisu više glavni svedoci prostitucije.

Prostitutka "u akciji" Foto: Guliver/Sean Garnsworthy/Getty Images

- Bilo je dovoljno da kažu: "Video sam je tu i tu..." To se promenilo jer neće da odgovaraju pred zakonom. Sada samo patrole policije izlaze na teren ili po dojavi odu i privedu prostitutku - objašnjava Marinović.

Nije poznato koliko je njih za dve godine završilo kod sudije za prekršaje zbog korišćenja seksualnih usluga, ali ih je, kako nam je potvrdio Marinović bilo. Teško je voditi tačnu evidenciju jer se, naročito u Beogradu, često sve rešava po ubrzanom postupku kod dežurnog sudije.

Nedavnu odluku da se kazne i oni koji plaćaju za seksualne usluge pozdravlja i advokat Sava Anđelković.

- Prema zakonu, prostitucija nije dozvoljen pravni posao i svako ko učestvuje u tome i navodi na seks vrši povredu zakona. Niko ne sme da učestvuje u zabranjenom poslu, bilo da nekoga prisiljava ili samo plaća za seks i zato treba da bude kažnjen. Na taj način sprečavamo pomaganje prostitucije kao nečasnog posla.

Anđelković nije želeo da licitira s visinama kazni za "klijente", ali je, za razliku od Marinovića za ukidanje starog zanata.

VIDEO: Kako izgleda kada policija upadne na orgiju?

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    1. jul 2018 | 19:07

    Ja ne bi nikoga kaznjavao, nego bi lepo legalizovao. Onda bi svi imali koristi od toga. I drzava bi zaradila od poreza, I prostitutke bi se pregledali svakih nedelju dana I musterije bi bile sigurne...

  • Ivana

    1. jul 2018 | 16:44

    A zato bi kaznjavali i jedne i druge...

  • Pošteno platim, nisam kriv

    1. jul 2018 | 16:45

    Nikada nije kriv korisnik nego prodavac!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA