≫ 

Srpski bokser je dobio ćerku, blago u surovom svetu: Tada je rešio da nauči svaku ženu kako da nikad ne postane žrtva nasilja i da zna da se odbrani (VIDEO)

Nasilje nad ženama je problem kojim se bavi celo društvo, svako na svoj način. Neko će žrtvama pomoći putem donošenja i primene zakona, a neko će naučiti žene ne samo kako da se fizički odbrane, nego i kako da prepoznaju nasilnika i šta da kažu pre nego što sve civilizovano nestane i sila postane jedini odgovor

  • 12

Nama muškarcima je lako, dovoljno je imati malo veću masu, nadprosečnu visinu, odgovarajući stav, fizičku spremu ili samo dovoljno inteligencije i kroz život možemo da prođemo bez uloge žrtve. Moguće je biti muškarac, a ne biti meta siledžija, sa ženama već nije takav slučaj. Ako se setimo da su pre godinu dana ubijene dve žene u institucijama sistema shvatamo koliko nasilnici ne prezaju od posledica.

Nasilje, čak i ono najodvratnije, činjenica je koju shvatamo našom svešću, ali da bi se preduzelo nešto protiv nasilja potrebno je nešto što će nas dotaći kod srca i duše. Ta prekretnica u životu boksera i instruktora borilačkih veština Dragana Bajkanovića je bio momenat kada je dobio ćerku! On je tada shvatio, kao i mnogi očevi devojčica, da njegovo blago odrasta u svetu u kome joj je određena uloga slabijeg pola i uloga žrtve.

Da bi se preduzelo nešto protiv nasilja potrebno je nešto što će nas dotaći kod srca i duše; Foto: Telegraf TV

- Na konkretnu ideju da učim žene kako da se brane došao sam kada sam dobio svoju ćerku, jer sam shvatio u kakvom svetu živimo, i koliko je to jako bitan i veliki društveni problem, pogotovo u Srbiji i smatrao sam da treba nešto da se uradi po tom pitanju - kaže Dragan Bajkanović koji je ubrzo svoje razmišljanje uz pomoć udruženja "Jaka žena" i u saradnji sa inovacionim centrom Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu pretočio u delo.

Opština Savski venac se zainteresovala za poduhvat i oni svakog vikenda u prostorijama starog DIF-a drže besplatnu tromesečnu obuku za žene gde one uče kako da se odbrane i kako da prepoznaju nasilje.

Žene koje su žrtve porodičnog nasilja u beznađe tonu godinama, porodično nasilje nikada ne počinje odjednom. Ono gde žene mogu da budu iznenađene je nasilje van kuće i tada moraju da vode računa o svega nekoliko stvari. Jer, preveliko razmišljanje suzbija moć adekvatne reakcije.

Porodično nasilje nikada ne počinje odjednom; Foto: Fit- net

- Osnovna stvar je da ne dopuste da ih adrenalin ne obuzme i da se ne zamrznu - preporučuje Dragan.

- Drugi savet koji bi im dao je da ne gledaju protivnika u oči, iz razloga što u očima ništa neće videti. Samo opet mogu da se zamrznu od straha. Napadač se uvek gleda u centar grudi jer se na taj način perifernim vidom vidi celo telo i vide se takođe i noge.

- Ono što je najbitnije - naglašava trener - da ukoliko dođe do fizičkog kontakta da pokušaju da ga onesposobe u što kraćem vremenskom intervalu, recimo udarcem u genitalije, ubodom u oči, ubodom u Adamovu jabučicu.

Kako Bajkanović kaže, cilj svih tehnika nije "pobeda" nad napadačem, već kupovina vremena i mogućnosti za bekstvo iz opasne situacije.

Cilj svih tehnika nije "pobeda" nad napadačem, već kupovina vremena i mogućnosti za bekstvo iz opasne situacije; Foto: Fit- net

Projekat "Samoodbrana pod stresom" namenjen je za sve žene starije od 18 godina, a program kombinuje nekoliko različitih oblasti koje se tiču lične zaštite. Pored treninga sa zainteresovanim ženama rade i psihoterapeuti. Tu žene uče kako da prepoznaju nasilje i nasilnika, jer pretnja ne mora uvek da bude neposredna i fizička. Cilj je prepoznati opasnu situaciju, a potom se iz iste izvući mirnim verbalnim i putem odgovarajućeg razmišljanja.

Cilj je prepoznati opasnu situaciju, a potom se iz iste izvući mirnim verbalnim i putem odgovarajućeg razmišljanja; Foto: Fit- net

Internet komentatori nisu reprezenti javnog mnjenja ali su pokazatelj tendencija u društvu. Kada žene od tihih žrtvi postanu "najnovije vesti" zgrozimo se kada pročitamo da neko kaže "kako je zaslužila", "ko zna šta mu je uradila", "možda ga je isprovocirala".

Ako ti komentatori nisu u stanju da saosećaju sa svojim ženama, majkama i sestrama kakav odnos imaju prema ćerkama. Da li biste više voleli da im ćerka bude pomirena sa sudbinom i izgledom da završi u grobu, ili da može da prepozna nasilje, izbegne nasilnika i kada nema izlaza da može da se odbrani i pobegne?

Dragan i drugi pravi očevi će uvek izabrati ovo drugo.

Pogledajte u videu na početku teksta kako da do nasilja nad ženama ne dođe, nikada.

(Đ. Radivojević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan Kg

    22. jul 2018 | 12:18

    Svaka čast !!! Pozdravljam i puna podrška od mene!!!

  • Zeljko...

    22. jul 2018 | 15:57

    Naucice on malo sutra. Ne treba zene ucit da se odbrane od nasilja,nego ih treba uciti da ne dodju do situacije u koima bi potencijalno mogle biti zrtve nasilja. Nego svaka voli,pare,kola,mafijanje,a posle kad to sve dodje na naplatu-onda je zrtva nasilja i krivi su svi. Da su u vezi sa normalnim osobama,nebi dolazilo do toga.

  • Bole

    22. jul 2018 | 13:31

    Svaka cast !!! To su pravi muskarci koji pomazu zenama !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA