≫ 

Džej kroz suze pevao "Nedelju" na sahrani Nikole Bojovića, a ovo su pesme uz koje se na onaj svet ispraćaju građani, gospoda, umetnici i navijači (KOMPLETNI SPISAK)

Najtužniji su sprovodi muzičara i pevačica, a najveselije na vlaškim sahranama

  • 2

Nije svaki čovek rođen za to da u smrt bude ispraćen muzikom. Uz nju se od života najiskrenije opraštaju oni koji su sa pesmom i živeli, jer duša i muzika su od istog materijala. Drugima je bolje da peva sveštenik, treći su za sobom ostavili tišinu. Ali, samo je prave boeme prigodno sahraniti uz drhtaje žice, otkrivaju za Telegraf.rs muzičari koji sviraju na sahranama.

DA SE NAJEŽIŠ! Poslušajte kako je Džej u suzama otpevao "Nedelju" na sahrani Nikole Bojovića (VIDEO)

Foto: Telegraf

Upitan ko se najčešće sahranjuje uz tamburaše, jedan od članova orkestra odgovara "beogradska gospoda". To su, kaže, ljudi koji su živeli za to da okupe i okite svirače. No, kako oni nisu jedini, repertoar za sahrane je vrlo različit, jer ono što su pokojnici tražili za kafanskim stolom, srodnici bi da čuju pred humkom.

Kada sveštenik ćuti, muzika svira Foto-ilustracija: Telegraf

- Jedni hoće starogradske pesme, dok smo za druge morali da žicama prilagodimo novije stvari, baš kao i na veseljima. Dešava se da porodica traži pesmu koja nije prikladna za sahranu. Mi im na to ukažemo i oni obično prihvate našu sugestiju. No, kada su tim izborom hteli da ispoštuju poslednju želju preminulog, svirali smo i "Donesi divlje mirise" od Nina ili "Nagovori" od Cece. Opet, to su retki slučajevi, jer rodbina mahom želi tamburaške klasike i češće je rada i da doplati za violinistu, koji inače nije deo orkestra - kaže muzičar Miroljub Đ.

CRNE LEPTIR-MAŠNE I NARUČIVANJE PESAMA

Svesni da njihovi zvuci mogu da lako odskoče od tona ovog događaja, svirači se trude da mu daju novo dostojanstvo, dodaje on.

- Za sahrane oblačimo crna odela i stavljamo leptir-mašne. Ne peva se, samo se svira. U dogovoru sa sveštenikom, obično sviramo kada sprovod krene iz kapele i još jednom kod grobnog mesta. No, na sahranama bez sveštenika naš posao može i da potraje - objašnjava on.

Ožalošćeni spremni da doplate za violinistu Foto: Pixabay/niekverlaan

Muzički deo "produži" i rodbina koja se u bolu zaboravi, pa krene da naručuje pesme.

- Traže "Tiho noći", "Pesmu rastanka" ili "Slavuja poj" "Na te mislim kada zora sviće", "Uzmi sve što ti život pruža", "Ima jedan kućerak u Sremu". Čašćavaju uz one za koje znaju da bi pokojnik izvadio novac, zovu da se zahvale. Desi se čak i da na sahrani zakažemo sledeću svirku - dodaje ovaj muzičar.

Tomine pesme za kafanu i groblje Foto: Youtube/Tomislav - Toma Zdravković

Srbi su u veselju ispraćali vojnike devedesetih, čak i kada je bilo najteže, kolo je bilo glasnije od majčinih suza (VIDEO)

Miroljub ipak naglašava da, dok na veseljima muzičari oguglaju na sve, ni decenije ne mogu da ih očeliče za sviranje na sahrani.

- Ne može čovek da bude ravnodušan kada ode mlada osoba. Najgore mi je bilo na sahrani jedne žene koja je umrla iznenada. Njen muž je bio pogubljen, deca isuviše mala. Ceo orkestar je bio na ivici suza, ali ostali smo profesionalci. Ipak smo za tu sahranu odbili da uzmemo novac - kaže on.

"NAJVESELIJE" VLAŠKE SAHRANE, NAJTUŽNIJE ONE OD SVIRAČA

Vlaške sahrane i svadbe su vrlo slične po pitanju muzike, hrane, odeće, rituala. Retko se peva, ali pesme uz koje se glas pusti su one poput "Kuće male krečene u belo", "Oče moj, veliki oče", "Eh, kada bi me majka ponovo rodila" - dodaju muzičari.

Najtužnije sahrane muzičara Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Najtužniji su sprovodi muzičara i pevačica, jer obično se većina kolega pojavi sa instrumentima i bogata melodija zastruji grobljem. Profesionalci odaberu one manje poznate, ali numere pune smisla, poput "Ostala je pesma moja" od Vide Pavlović ili "Pesme moje" od Tome Zdravkovića.

PESME KOJE SE NAJČEŠĆE NARUČUJU NA SAHRANAMA

1. "Tiho noći"

2. "Pesma rastanka"

3. "Dunje žute"

4. "Što se bore misli moje"

5. "Marš na Drinu"

6. "Tamo daleko"

7. "A sad adio"

8. "Nizamski rastanak"

9. "Kreće se lađa francuska"

10. "Na lepom plavom Dunavu"

SAHRANE UMETNIKA UZ NJIHOVE NAJDRAŽE NOTE

1. Uz melodije pesama "Jedan dan života", "Mama Huanita", "Bolujem ja", "Tiho noći", "Na te mislim", "Što se bore misli moje", povorka je otpratila glumca i pevača Marinka Madžgalja do njegovog konačišta na Novom bežanijskom groblju.

2. Veliki Milorad Mandić Manda sahranjen je uz zvuke njegove omiljene pesme "Nesanica".

3. Legendarni Predrag Gojković Cune pokopan je uz zvuke violine i poznatu melodiju "Kafu mi draga ispeci".

Predrag Cune Gojković Foto: Tanjug/Zoran Žestić

4. Od majstor klarineta Božidara Bokija Miloševića bližnji su se oprostili uz zvuke njegove omiljene kompozicije "Zov sa planine".

5. Jedna od poslednjih želja nezaboravnog Miodraga Mikija Jevremovića bila je da ga isprate uz pesmu. Muzičari su na njegovom sprovodu, uz pratnju gitare, zapevali pesmu "A sad adio".

BAKLJE NA SAHRANAMA NAVIJAČA

1. Velibor Dunjić i Marko Ivković sahranjeni su uz pesmu "Dobro znaj da uvek tu sam ja", koju su im, sa bakljama u ruci skandirali drugari sa tribina. Izbor ove pesme je verovatno bila strofa: "I te noći kada izdahnem, zadnje pivo za tebe popijem, i na nebu tom na koje idem ja sija moja Zvezda crvena"

2. Aleksandar Savković, navijač Rada, sahranjen je uz bakljadu i pesmu "Nedelja" od Džeja, koju ja inače glavni hit sahrana "žestokih momaka". Isti repertoar je bilo i na sprovodu Dragana Jovanovića Gidre, novosadskog dečka sa asfalta i vođe navijača "Vojvodine“.

Džej Ramadanovski Foto: A. Nalbantjan

3. Aleksandar Stanković, Sale Mutavi, vođa navijača Partizana, pokopan je uz pesmu "Moji su drugovi".

4. Alen Kostić, vođa grobara, sahranjen je uz pesmu "Partizan Leo", koja kao da je pisana za ove prilike:

"Gore na nebu, armija prava, što za tvoje boje živote je dala... Partizan leo, samo za tebe boriću se život ceo. Partizan leo, gore na nebu uvek biću juga deo!"

5. Od Ognjena Ikača, navijača FK Rada, najbliži su se oprostili uz melodije "Tebe nema" i "Tiho noći".

(Dunja Savanović /d.savanovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johnny Repp

    8. avgust 2018 | 09:54

    Dve godine sam stariji od tri punoletstva i ne bi trebao baš brzo da kod Sv. Petra pijem čaj od suvih šljiva, kao Mija Aleksić u filmu "Bokseri idu u raj", ali sam ipak sinu i ženi pomalo u šali rekao da bih umesto popa više voleo da me isprate Jutros mi je ruža procvetala, Bembaša, Još ne sviće rujna zora, Čamac na Tisi, Emina......

  • Rale

    9. avgust 2018 | 12:12

    Sve sve, ali ovo dodavanje navijaca u slavne licnosti i njihova popularizacija na pozitivan nacin je dragi moji novinari vama na dusu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA