≫ 

Počela invazija smrdibuba: Recite ne podignutim roletnama ili ugradite komarnik

- Najviše ih je u jesen i tad traže skrovišta da prezime. Ima ih oko zgrada i to onih gde ima dosta žbunja i drugog zelenila - otkriva dr Željko Miloš Tomanović, redovni profesor na Biološkom fakultetu u Beogradu

  • 1

Taman što smo preživeli prošlogodišnju najezdu smrdibuba, ovih dana su ponovo zaposele naš prostor. Ima ih svuda, po prozorima, predmetima u stanu, napolju, ulazima... a stručnjaci s hladnim danima najavljuju njihov sledeći talas. Na sreću, nisu opasne, ali nisu prijatne za videti, a adekvatna zaštita od njih ne postoji.

SMRDIBUBE PONOVO NAPADAJU: Stižu iz Kine, sledi prava invazija!

Po nazivu - "Zelena etiopska stenica", lako je zaključiti da su u pitanju tropske vrste koje idu na toplotu.

- Njih ima stalno, ali pred zimu vole da se zavlače u stanove jer vole toplotu. Najviše ih je u jesen i tad traže skrovišta da prezime. Ima ih oko zgrada i to onih gde ima dosta žbunja i drugog zelenila - otkriva dr Željko Miloš Tomanović, redovni profesor na Biološkom fakultetu u Beogradu.

One, kako kaže dr Tomanović mogu da žive i do godinu dana, mada najčešće jednu sezonu. Nisu opasne po ljude, osim što ako zamahnete ka njima, mogu da ispuste neprijatan miris. Otud i naziv u narodu "smrdibube".

- Ne ujedaju i ne napadaju ljude, ali su neprijatne. Dešava se da prave štetu na usevima i povrću.

Za ne koji ne vole da ih vide u svom domu, ne postoji adekvatna zaštita jer nemamo obučene službe baš za to. Jedino što ljudima preostaje je da popune sve pukotine u koje bi Smrdljivi Martin mogao da se zavuče.

Foto: Telegraf

- Ko ima komarnik, nema problem, ko ne, neka uveče ne pali svetlo ili spusti roletne jer one ulaze na svetlo. Ne vredi da ih prskate, usmrtićete jednu, ali će ponovo doći nove, pa ih u tom slučaju samo izbacite iz stana - upozorava dr Tomanović.

Sa hladnijim vremenom, njih će, kako kaže Tomanović, biti još više, mada ne očekuje toliki broj kao prošle godine.

- Njihova brojnost iz godine u godinu varira. Od temperatura najviše zavisi koliko će ih biti. Pošto je ovog leta bilo dosta vlage koja im ne prija, ne očekujem ih u tolikom broju.

Ovo cveće najbolje odbija insekte:

(S.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana519

    4. septembar 2018 | 10:06

    Nemate sluzbe? Da li ste svesni sta je bilo prosle godine i da nema gde ih nije bilo. Pa u decijim stvarima...posteljini. Napolju pakao a mi sa spustenim roletnama. Komarnik jos gore...uvek se provuku i jezivo izgledaju nacickane. Ove godine isto. Hocete i sledece godine biti neobuceni? Nemati sluzbe? Ovo nigde u svetu nema. Sram vas bilo !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA