≫ 

SMRDIBUBE PONOVO NAPADAJU: Stižu iz Kine, sledi prava invazija!

Smrdibube je veoma lako primetiti, ali i prepoznati. One nesnosno zuje dok lete, udaraju u lustere, a kada ih stisnete ili zgnječite ispuštaju veoma neprijatan miris po kojem su i dobile ime. Najčešće su zelene boje, mada ima i onih braon, pa čak i šarenih

  • 11

Smrdibube ponovo napadaju, a kako kažu stručnjaci, ovo nije ništa naspram onoga što nas očekuje krajem leta i početkom jeseni!

 

Evo zašto NIKAKO ne smete da ubijete SMRDIBUBU!

 

INVAZIJA SMRDIBUBA NA SRBIJU: Ovo je JEDINI način da ih ubijete, a da vam se ne osvete! (FOTO)

 

- Nije ih bilo skoro pola godine, a onda je krenula prava invazija. Ne smemo više ni na pet minuta da otvorimo prozor jer odmah njih 10-20 uskače unutra. Bukvalno čekaju na staklu pogodan trenutak - u očaju je sugrađanin sa Dorćola.

 

Ovo, međutim, nije usamljen slučaj, naprotiv. Sve više Beograđana žali se da im poslednjih noći u stanove i kuće uleću nepozvani gosti. Ipak, pojava smrdibuba, koje su uveliko počele da osvajaju Beograd, trenutno je samo puka slučajnost, a s početkom jeseni one će učiniti sve da vaš dom postane i njihov.

 

- Trenutno su smrdibube napolju i hrane se raznim biljkama. U stanove ulaze samo prateći svetlost i obično uleću na višim spratovima, u blizini kojih se nalazi drveće. Nova vrsta koja potiče iz Kine pojavila se pre desetak godina u Švajcarskoj, ali je preneta i kod nas i to verovatno transportom - kaže Aleksandar Ćetković, profesor na Biološkom fakultetu, koji navodi da se one mogu preneti prilikom uvoza biološke robe, kao što su sadnice, ali i prilikom transporta druge robe.

 

Foto: Wikipedia/PermanentVacay

Foto: Wikipedia/PermanentVacay

 

One se mogu uvući čak i u kofer, a dovoljna je jedna ženka da dođe do čitave invazije smrdibuba.

 

- One sada osvajaju teritoriju i samim tim se drastično množe. Tek nakon nekoliko godina to će se promeniti nabolje. Do tada, neće postojati način da se odbranimo od njih. Suludo je prskati stan non-stop, a napolju isto tako ne možete ništa da uradite jer su one, kada su biljke u pitanju, svaštojedi. Ne možete isprskati svaku biljku u gradu - priča Ćetković, koji navodi da je jedini način odbrane onaj mehanički i da treba staviti komarnike na prozore.

 

Međutim, čak i tada treba voditi računa o njihovom kvalitetu i ne stavljati bilo kakve. Smrdibube su, naime, naoružane mehanizmom koji im pomaže da nađu i najmanju pukotinu, od svega dva milimetra i da se kroz nju provuku. Jednom kada uđu, one markiraju vaš stan mirisom, koji će kasnije privlačiti sve smrdibube u kraju.

 

Foto:  Wikipedia/Susan Ellis, / © Bugwood.org

Foto: Wikipedia/Susan Ellis, / © Bugwood.org

 

- Smrdibube neće nestati ni kada padnu temperature. One traže pukotine u zidovima i prozore i na taj način ulaze u domove Beograđana, prateći mirise koje su druge ostavile i tako u grupama prezime hladne dane. Obično se skupljaju po ćoškovima, tavanima, krovovima, svuda gde je toplo i gde im odgovara temperatura, gde će sačekati buđenje na proleće. To vam je jedan začarani krug iz kojeg je nemoguće izaći. Isti problem postoji i u Americi i oni nemaju model da ga reše - zaključuje profesor.

 

Smrdibube je veoma lako primetiti, ali i prepoznati. One nesnosno zuje dok lete, udaraju u lustere, a kada ih stisnete ili zgnječite ispuštaju veoma neprijatan miris po kojem su i dobile ime. Najčešće su zelene boje, mada ima i onih braon, pa čak i šarenih.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trig

    27. jun 2017 | 09:04

    Ima li neko dobar savet?

  • sale

    27. jun 2017 | 10:09

    mrzim ih, dovoljno je da ih pogledam zgadi mi se ceo zivot, one nemaju nikakvu ulogu lete i zabijaju se po zidovima prostorije.. zato mrzim jesen, uvek ih ima u septembru i oktobru, leto-komarci jesen-smrdibube prolece je najlepsi deo godine za bubomrzce

  • chicago

    28. jun 2017 | 15:56

    Ja neznam zasto vi vase novine ne nazovete Beogradske novine,posto izvestavate samo sta se desava u Beogradu.Da li za vas postoji ostatak Srbije ili ostalih pet miliona su nebitni naspram dva miliona

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA