≫ 

Odgovor jedne mame koja je rodila u "Frontu" na dirljivo pismo porodilje: Bolje daj detetu da sisa i ne lupaj! Vidi se da nisi pročitala nijednu knjigu o bebama

Majka koja je "brižno" želela da "zaštiti" bebe u porodilištu je navela da su druge žene mogle svojoj bebi da daju "samo" nekoliko kapi mleka. To "samo" je za novorođena bića i više nego dovoljno

  • 30

Majka koja je napisala pismo povodom situacije u "Narodnom frontu", u njemu je tražila odgovor zašto se bebama ne daje dohrana. I dobiće ga, ali joj se sigurno neće dopasti... Da se informisala pre nego što je osula "paljbu po porodilištu", shvatila bi da su razlozi sasvim opravdani, jasni i prirodni... Za početak je trebalo da zna da novorođena bića u prvim danima ne mogu da osete glad i da im je dovoljno samo nekoliko kapi mleka.

Onda bi shvatila da bebama ne treba dohrana i razumela bi da ona može više da "šteti" nego da "koristi", kako nejakim bićima, tako i majkama.

Bebe koje dobiju dohranu, teže nauče da sisaju.

Majkama nadolazi mleko i grudi postaju veoma bolne, jer bebe ne znaju ili neće da sisaju zbog toga što im je mali želudac već pun. To je za mame veliko mučenje, a za mališane ogroman gubitak jer ne dobijaju najvažniju i najzdraviju hranu - majčino mleko.

Uznemirujuće pismo porodilje iz Srbije: Pregladne bebe ridaju bez prestanka, majke plaču sa njima. Ovo nije porodilište, već logor

Bebe koje dobijaju dohranu teže nauče da sisaju Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

A ovo znam iz svog iskustva.

Prvo dete koje sam rodila je dobijalo veštačko mleko. Nisam mogla da biram da mu ga ne daju jer je to bila praksa u porodilištu. A znala sam da je to velika greška i da je nepotrebno da dobija prehranu. Mleko mi je krenulo nakon nekoliko sati i mogla sam da ga dojim. Ali zbog dohrane on nije dobio priliku da instiktivno počne sam da sisa.

Izašli smo iz porodilišta i onda je krenula borba koja je trajala nekoliko dana. Nikako nismo uspevali da obavimo podoj. Nagovarali su me da mu dam veštačko mleko, ali ja sam odbijala. Znala sam da moram da budem uporna jer je moje mleko za njega najbolje.

I upornost se isplatila. Naučio je da sisa i odlično napredovao.

Poučena tim iskustvom, za drugo dete sam odmah naglasila da mu ne daju dohranu. Mogla sam za to da se izborim jer je bio sa mnom u sobi pa sam u svakom trenutku znala šta sa njim rade.

Moje drugo dete je za prvi obrok pio majčino mleko i bez problema je naučio da sisa.

Majčino mleko je najzdravija hrana Foto-ilustracija: Profimedia

Iz ovih razloga zahvalna sam porodilištu "Narodni front" što pomažu majkama da doje svoje bebe. Što im daju dohranu samo onda kad je ona zaista neophodna.

- Postoje majke koje ne mogu da doje decu, ali njih ima od tri do pet procenata, a u Srbiji doji samo 13 odsto majki. Naravno da ćemo u slučajevima kad majka ne može da doji da dajemo bebi dohranu i pružićemo pomoć majci kako to da radi na najbolji način. Nijedna beba nije i neće ostati gladna u porodilištu - kazala je za Telegraf.rs prim dr Ljiljana Stanković, neonatolog, Nacionalni koordinator za podršku dojenju.

U vreme kad sve manje žena doji zbog raznih razloga, a najmanje zbog zdravstvenih, prava je odluka što u porodilištu ne daju dohranu. Mnoge majke ne doje decu jer nemaju dovoljno mleka. Veliki broj njih govori neistinu, imaju ga ali ne žele da se obavezuju da sve vreme budu uz svoje dete kako bi mu davale da sisa na svaka tri sata.

Mnogo je lakše napraviti "formulu" i dati mu flašicu. A to i neko drugi može da uradi, poput baka, deka, tate... A da doji može samo majka, a to podrazumeva da mora da bude uz svoju bebu.

NEKOLIKO KAPI MLEKA

Majka koja je "brižno" želela da "zaštiti" bebe u porodilištu "Narodni front" je navela da su druge žene mogle svojoj bebi da daju "samo" nekoliko kapi mleka. To "samo" je za novorođena bića i više nego dovoljno jer je njihov želudac veličine zrna graška. Oni nemaju potrebu za većom količinom mleka. A po njenoj priči te bebe su nastavljale da plaču.

Svako bi shvatio da onda nisu plakale jer su gladne već iz nekog drugog razloga. A za to ne mogu da budu "krive" medicinske sestre koje je nedovoljno informisana majka nazvala generalima.

- Plač je prvi oblik komunikacije deteta. Njime roditeljima poručuje svoje želje (glad, mokra pelena, umor, vruće mu je ili hladno). Različite želje, različitu jačinu želja i intenzitet osećanja, novorođenče izražava celom paletom različitog plača - objasnila je moja sagovornica i zahvaljujem joj se što podržavaju dojenje beba u zemlji gde samo 13 procenata majki svojoj deci daje najzdraviju hranu - majčino mleko.

Pored priče da bebe plaču jer su gladne zbog toga što ne dobijaju dohranu, pogodilo me je i to što je ogorčena neinformisana majka navela da su druge mame svojim bebama davale vodu kako bi im "zavarale" glad i zaustavile plač.

Stručnjaci smatraju, a ja se slažem sa tim, da bebama ne treba da se daje voda. A ako im se i daje, onda mora da bude prokuvana. Da li su to uradile "brižne" majke koje su se uplašile da su im bebe gladne?

Da li su te bebe posle vode prestajale da plaču? Da li su osetile da su site? Naravno da nisu jer nisu ni osećale da su gladne. Taj osećaj im se javlja kasnije. Plakale su jer im je trebao zagrljaj, da čuju majčin glas, da se osete sigurno...

Bebe su plakale iz drugih razloga Foto-ilustracija: pixabay.com

Plakale su zbog brojnih razloga a nijedan od njih nije glad.

Pismo koje je napisala majka koja se porodila u Narodnom frontu zaista je potresno, ali samo onima koji ne znaju kako bebe funkcionišu u prvim danima. Potresno je jer je tako napisano, ali je neistinito i neosnovano.

Neka ova njena priča bude lekcija svima. Pre nego što nekog "napadnete" informišite se i upoznajte se sa situacijom, jer stvari nisu onakve kakvim ih doživite, već onakve kakve jesu!

VIDEO: Seka hoće da podoji brata

(Ivana Vlajković/i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MPP

    24. septembar 2018 | 21:40

    Dete ne oseca glad???Au kakav maliciozan tekst da se prikrije ono sto se u GaKu radi. Koja kolicina gluposti napisana u samo par redova. Beba ne oseca glad, ma jok, nego se eto samo tako budi nocu i kad dobije da jede smiri se, ne zato sto je sita nego eto, doslo joj. Malo cenzure nije na odmet, nemojte svaku glupost koju neko napise da objavljujete. Idite u posetu GaKu, vidite gde se porodilje kupaju, sta jedu, u kakvim se uslovima poradjaju, kakav je nivo higijene, kako se ophode prema njima, napravite reportazu od toga, pa ako je super, da ih nahvalimo, ali ako nije, onda da se vidi ko je odgovoran za to.

  • Zoe

    24. septembar 2018 | 21:55

    Koliko gluposti je ova nacitana procitala pa se informisala. Posle carskog reza dobila sam mleko tek posle 10 dana, pa do tad bi mi dete umrlo od gladi. I kad je bilo mleka dete se lako prilagodilo.

  • Nadam se da cu i ja biti mama

    24. septembar 2018 | 22:25

    Blago svakom roditelju, jer mu je Bog podario nesto najdragocenije koje daje smisao svakom trenutku...nadam se da cu i ja osetiti srecu i drzati svoju bebu na grudima, a ne samo otpusnu listu iz bolnice i tonu tuge...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA