Pretnje sa ulica Istanbula, izašlo više desetina hiljada građana: "Izraelu, ugušićeš se u krvi"

Na prostoru gde je održan miting bile su pojačane mere obezbeđenja, a na ulazu su deljene zastave Turske i Palestine

  • 9

Na mitingu podrške Palestincima koji je održan u Istanbulu prisustvovalo je danas više desetina hiljada građana, objavila je turska agencija Anadolija, prenosi Fena.

Muslimani nastavljaju proteste u Jerusalimu: Izrael uklonio detektore sa svetih mesta, Palestinci traže povratak na stanje pre novih sukoba

Haos u Jerusalimu: Sukob između Palestinaca i izraelske policije, hapšenja na protestu zbog Hristove gore, ima mrtvih (FOTO) (VIDEO)

Navodi se da je miting održan na Jenikapiji, uz podršku brojnih nevladinih organizacija, a postavljena je i velika platforma, kao i ekrani putem kojim su građani pratili dešavanja. Pojačane su bile mere obezbeđenja, a na ulazu su deljene zastave Turske i Palestine.

Navodi se da su na prostoru gde je održan miting bili uočljivi transparenti na kojima piše: ”Izraelu, ugušićeš se u krvi”, ”Neka je proklet Izrael“ i slične poruke.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu branio je danas odluku da sa ulaza na sveto mesto u Starom gradu u Jerusalimu skloni detektore za metal i kamere nakon velikih sukoba, navodeći da je ta odluka u najboljem interesu za bezbednost.

Foto: Tanjug/AP

- Slušam primedbe javnosti, razumem to kako se osećaju, znam da odluka koju smo doneli nije laka. Istovremeno kao premijer Izraela, kao neko ko nosi teret bezbednosti države na svojim leđima, obavezan sam da donosim odluke mirno i promišljeno - izjavio je Netanjahu na sastanku kabineta i u svom prvom obraćanju od kako su sve mere bezbednosti uklonjene sa ulaza u Hramovu goru, preneo je AP.

Kako je AFP prethodno izvestio, izraelska policija je u četvrtak objavila da su uklonjene sve nedavno uvedene bezbednosne mere postavljene na ulazu u sveto mesto.

Izraelska vlada je početkom nedelje odlučila da ukloni detektore za metal koji su postavljeni na ulazu u sveto mesto. Oni su postavljeni posle napada u kojem su ubijena dva policajca 14. jula.

Foto: Tanjug/AP

Postavljanje tih metalnih detektora je dovelo do velike molitve Palestinaca ispred svetilišta u znak protesta, nakon čega je došlo do sukoba sa izraelskom policijom, a Izraelska vlada je tada saopštila da će ukloniti detektore.

Kako su agencije prethodno prenele, u sukobima između Palestinaca i izraelske policije na Hramovoj gori prošle nedelje su poginula tri Palestinca, a na Zapadnoj obali 19-godišnji Palestinac je izbo tri Izraelca, posle čega je upucan.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA