Objavljeni transkripti Trampovih najburnijih telefonskih razgovora: Jedan svetski lider ga je posebno iznervirao

Kada je 20. januara preuzeo dužnost, američki predsednik postaje svestan da je osiguranje takvog finansiranja nacionalna politička teškoća za Penja Njetu

  • 0

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je meksičkog kolegu Enrikea Penja Nijetu da više ne govori u javnosti kako Meksiko neće platiti gradnju zida na granici koju je republikanski milijarder obećao u svojoj predizbornoj kampanji, piše američki list Vašington post.

OŠTRA PORUKA MEKSIČKOG PREDSEDNIKA TRAMPU: Žalim i odbacujem odluku SAD da izgradi zid. Meksiko ga neće plaćati

The Washington Post objavio je jednom prilikom transkripte teških razgovora sa meksičkim predsednikom i australijskim premijerom Malkolmom Turnbulom nekoliko dana nakon što je Tramp preuzeo dužnost predsednika 20. januara.

Po pisanju lista koji se poziva na transkript telefonskog poziva 27. januara, Trump je rekao Penja Nijeti: "Ne možete to reći novinarima".

- Moram prisiliti Meksiko da plati zid. Moram. Govorim o tome već dve godine - nastavio je američki predsednik.

Kada je 20. januara preuzeo dužnost, američki predsednik postaje svestan da je osiguranje takvog finansiranja nacionalna politička teškoća za Penja Nijetu.

- Obojica moramo da kažemo: "Pronaćićemo rešenje". To će nekako funkcionisati sa takvom forumulacijom. Umesto da i vi i ja govorimo "Nećemo da platimo". Ali "ako kažete da Meksiko neće platiti, ne želim da vas vidim jer ne mogu da živim sa tim - upozorio je Tramp.

Foto: Tanjug/AP

Na drugom kraju žice meksički predsednik odbija poziv tumačeći da mu je to "povezano sa dostojanstvom Meksika i sa nacionalnim ponosom moje zemlje".

- Moj stav je bio i biće čvrst. Meksiko ne može da finansira zid - rekao je, pristavši "da više ne razgovaraju o zidu" i ističući kako "želi kreativno da razgovara o rešavanju tog problema".

List je objavio i ceo transkript telefonskog razgovora Trampa i australijskog premijera Malkolma Turnbula koji se dogodio sutradan, a završio se žučnom raspravom.

Tramp je nakon odlučne protivimigracijske izborne kampanje u razgovoru sa australijskim premijerom izrazio nezadovoljstvo ugovorom koji je potpisala Obamina administracija i kojim se obvezuje da prihvati 1.250 izbeglica iz australijskih prihvatilišta.

Foto: Tanjug/AP/AAP

- To će me dotući. Najmoćnija sam osoba u svetu koja ne želi da pusti ljude u zemlju, a sad pristajem da primim 2.000 ljudi - rekao je.

Turnbul uzvraća: "U poslu i u politici ništa nije važnije od poštovanja ugovora". Vi svakako možete reći da vi niste potpisali taj ugovor, ali vi ćete ga poštovati".

- Dosta mi je toga. Čitav dan imam ovakve telefonske razgovore, ali ovaj mi je bio najneprijatniji - rekao je Tramp posle oštrih reči.

- Sa Putinom sam imao prijatan razgovor. To je smešno - rekao je Tramp aludirajući na svoj razgovor sa ruskim predsednikom.

Ovo nesvakidašnje objavljivanje predsedničkih razgovora događa se dan uoči medijske konferencije ministra pravosuđa Džefa Sešnsa o sprečavanju iznošenja informacija administracije u javnost.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA