Kada je poslednji put neki američki predsednik izgovorio ove reči, bačena je atomska bomba: Sada ih je Tramp ponovio!

Američki predsednik Donald Tramp pohvalio je druge zemlje sveta zbog bavljenja problemom raketnog programa Severne Koreje

  • 10

Situacija na korejskom poluostrvu je i više nego napeta, a pretnje na relaciji SAD - Severna Koreja ne prestaju. Kim Džong Un ne prestaje da zadaje glavobolju Vašingtonu razvojem svog naoružanja i testiranjem raketa, poručujući na taj način Amerikancima da se ne plaše mogućeg sukoba. Ni američki predsednik Donald Tramp ne zaostaje u svojim pretnjama koje vremenom postaju sve oštrije. Iako se čini da su svi za sada jaki samo na rečima, susedi Severne Koreje pomno prate situaciju u nadi da do sukoba ipak neće doći, jer bi nuklearni rat bio poguban za čovečanstvo.

3 SMRTONOSNA ORUŽJA KIM DŽONG UNA: Sa njima Severna Koreja planira da uništi Ameriku

Severna Koreja je saopštila da je spremna da Sjedinjenim Američkim Državama očita "ozbiljnu lekciju" svojim strateškim nuklearnim snagama ako Vašington preduzme vojnu akciju protiv Pjongjanga, i istovremeno poručila da svoj nuklearni i raketni program neće staviti na pregovarački sto.

U transkriptu saopštenja severnokorejskog ministra spoljnih poslova Ri Jong-hoa, koje je dostavljeno medijima u Manili gde je održan regionalni forum Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN), Pjongjang je nove sankcije UN nazvao "izmišljenim" i najavio "snažne protivmere" i pravne akcije, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Međutim, ono što mnoge navodi da pomisle da bi istorija mogla da se ponovi i da bi Amerikanci mogli ponovo da upotrebe nuklearno oružje, jeste nedavna pretnja koju je Tramp uputio Pjongjangu.

On je izjavio da će se Severna Koreja "suočiti sa vatrom i besom kakve svet još nije video" ako ponovo bude zapretila Sjedinjenim Američkim Državama.

- Severnoj Koreji bi najbolje bilo da više ne preti SAD. Snaći će ih vatra i bes kakve svet još nije video - kazao je Tramp novinarima u svom golf klubu u Bedminsteru u Nju Džersiju, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp pohvalio je druge zemlje sveta zbog bavljenja problemom raketnog programa Severne Koreje, samo nekoliko dana nakon što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija uveo nove sankcije Pjongjangu zbog dva testiranja interkontinentalne balističke rakete u julu.

- Posle dosta godina neuspeha, države sveta se udružuju kako bi konačno rešile opasnost koju predstavlja Severna Koreja. Moramo biti oštri i odlučni - napisao je Tramp na svom nalogu na Tviteru, a prenosi agencija Rojters.

Potom je retoriku dodatno zaoštrio rekavši da njegov kometar o "vatri i besu" nije bio dovoljno žestok.

- Možda ta izjava nije bila dovoljno žestoka - rekao je Tramp novinarima pripremajući se za sastanak sa najvišim savetnicima za nacionalnu bezbednost SAD.

Američki mediji su ovaj momenat nazvali trenutkom improvizacije, jer se predsednik SAD pre toga nije konsultovao sa vojnim savetnicima.

Time je prekršio tradiciju Bele kuće da na nuklearnu pretnju odgovori odmerenim tonom. U toku Kubanske krize Džon Kenedi je javno rekao da njegova zemlja ne želi sukob sa SSSR.

Ali njegov prethodnik Hari Truman je imao veoma zapaljivu retoriku nakon što su SAD na Japan bacile prvu atomsku bombu. Zatražio je od njih predaju i zapretio još većim razaranjem.

Nakon što je atomska bomba bačena na Hirošimu nastradalo je oko 250.000 ljudi, a u Nagasakiju oko 150.000 ljudi.

Foto: Tanjug/AP

Mnogi danas prave paralelu između njega i Trampa i strahuju od onoga šta bi iz toga moglo da nastane.

Japan krajem Drugog svetskog rata nije imao nuklearno oružje da bi se odbranio i osvetio, a Severna Koreja ima i nije isključila mogućnost da napadne SAD, prenosi Al Jazeera Balkans.

U SAD Tramp ima podršku  jednog dela javnosti, ali su sa druge strane ljudi koji su protiv ovako zapaljive retorike i protestuju ispred Bele kuće zbog ovakvih postupaka američkog predsednika.

Ističu da ne žele rat sa Severnom Korejom već da sve treba da se reši mirnim i diplomatskim putem. Kao odgovor na Trampove pretnje vlasti Severne Koreje predstavile su danas detaljan plan za lansiranje balistickih raketa u vode oko američkog ostrva Guam u Pacifiku.

Foto-montaža: Tanjug/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service, Google Maps

Plan, koji podrazumeva da balističke rakete udare u vodu na 30 ili 40 kilometara od Guama, bice sledeće nedelje predstavljen lideru Severne Koreje Kim DŽong Unu, koji će potom doneti odluku o daljim koracima.

Japan i Južna Koreja obećali su snažnu reakciju, ukoliko Pjongjang nastavi sa tim planom, a takav potez gotovo sigurno primorao SAD da presretnu rakete, što bi moglo da dovede do dalje eskalacije nasilja.

Stanovnici Guama, koji inače nemaju pravo glasa na izborima u SAD, ali jesu Amerikanci po rođenju, u strahu su od mogućih sukoba, prenose Agencije.

Foto: Tanjug/AP

- Plašimo se. Moramo da se spremimo, ako se nešto dogodi i da se molimo Bogu da se ne desi. Svi su u panici jer je u pitanju sila koja je jača od nas - rekla je Dejzi Mendiola (56) listu "Tajms".

Kina je poručila da će ostati neutralna ako Severna Koreja prva napadne SAD, ali da će se definitivno umešati ako Amerika povuče prvi potez. U tom slučaju staće uz Pjongjang, svog dugogodišnjeg saveznika.

Za sada sve zainteresovane strane pomno prate razvoj situacije i čekaju da vide kakav će biti sledeći potez dva glavna aktera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Car

    11. avgust 2017 | 23:23

    Oooooo LUDACIIIIII,MANITE SE CORAVOG POSLA,JBL VAS BOMBE I RAKETE!!!!PRIZOVITE SE PAMETI,SMISLITE NESTO PAMETNO,DA USRECITE OVAJ NAROD A NE DA GA GURATE U PROPAST!!!

  • Zakbg

    11. avgust 2017 | 23:56

    Kim car sta su umislili ovi Ameri da mogu da kontrolisu ceo svet

  • Dzole

    11. avgust 2017 | 23:31

    Ma svet treba da se bori protiv prave opasnosti koja se zove Amerika a ne protiv Koreje Amerima su svi krivi koji nece kako oni hoce e ovde su naleteli na mangupa ludaka pa da ih vidimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA