Portugal nemoćan, traži pomoć EU: Jak vetar povećava broj požara, vatru već gasi više od 3.000 vatrogasaca

Ministarka unutrašnjih poslova Konstansa Urbana de Sousa rekla je da je kasno sinoć upućen poziv EU zbog zabrinutosti da bi visoke tempereture i jaki vetrovi narednih dana mogli da povećaju broj požara

  • 2

Više od 3.000 vatrogasaca bori se i danas sa šumskim požarima širom Portugala, a ta zemlja je zatražila i pomoć od Evropske unije u savladavanju vatrene stihije koje preti da se proširi, s obzirom na visoke temperature koje su meteorolozi najavili za predstojeće dane.

Portugal gori, stravične slike sa lica mesta: Skoro dve hiljade vatrogasaca bori se sa šumskim požarima (FOTO)

Služba za vanredne situacije Portugala saopštila je da je juče izbilo 268 požara, što je najveći broj požara u jednom danu ove godine, dok je 6.500 vatrogasaca pokušavalo da ih stavi pod kontrolu, prenosi danas Rojters.

Postoji bojazan da bi mnogi od juče lokalizovanih požara mogli da danas ponovo buknu, pod uticajem popodnevnih jakih vetrova i visokih temperatura.

Izuzetno suvo i toplo vreme dovelo je do dosad najgorih požara u Portugalu početkom leta, pri čemu je 64 ljudi smrtno stradalo, a vatra se ponovo razbuktala proteklih nedelja s pristizanjem novog talasa vrućine, navodi Rojters.

Ministarka unutrašnjih poslova Konstansa Urbana de Sousa rekla je da je kasno sinoć upućen poziv EU zbog zabrinutosti da bi visoke tempereture i jaki vetrovi narednih dana mogli da povećaju broj požara.

Foto: AP/Tanjug

Prema njenim rečima, Portugal je od EU zatražio vatrogasne avione i vatrogasce, u okviru evropskog mehanizma za saradnju u borbi protiv požara. Središnja oblast Koimbra proglasila je vanredno stanje zbog požara, kao i četiri manje opštine u tom regionu.

Foto: AP/Tanjug

Prema podacima EU, više od 140.000 hektara šume izgorelo je ovog leta u Portugalu, što je najmanje tri puta više u poređenju s prosečnom štetom od požara u proteklih 10 godina.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    13. avgust 2017 | 18:23

    Samo pozovite ruse i kraj

  • pavle

    13. avgust 2017 | 21:33

    neka gori!od tamo je butros gali i kompanija naredjivala unistenje srpskog zivlja!neka izgori imaju eu i ameriku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA