I dalje traje borba za Gadafijevo nasleđe: Libijom besni građanski rat, Putin vuče konce i može da osigura mir, ali pod ovim uslovima

Prvo civilni rat u Libiji mora da se dovede do kraja...

  • 8

Nedavna poseta Kalife Haftara Rusiji pokrenula je niz spekulacija o tome kakve su moguće namere Moskve da se umeša dublje u libijska spoljnopolitička pitanja kada se građanski rat, koji je tamo u toku, završi, prenosi Sputnjik.

Kakvu korist Putin ima od Libije: Ovo je njegov veliki plan, od kojeg će svi profitirati, a najviše MOSKVA

I dok budućnost Libije ostaje da lebdi u vazduhu, međunarodna zajednica svoje nade polaže na dva ključna igrača - tamošnjeg premijera Fajeza Saraja iz Libijske vlade nacionalne solidarnosti (LNA) i komandanta libijske vojske, feld maršala Kalifu Haftara.

Ova dvojica libijskih lidera i rivala godinama su već u sukobu zbog čega i traje građanski rat, međutim jula ove godine na sastanku u Parizu dogovorili su primirje i mogućnost održavanja izbora tokom sledeće godine.

- Zapad je dugo podržavao Saraja, ali u skorije vreme LNA je počela da postiže značajne uspehe i zauzela je mnoge teritorije, pa je zato nemoguće više ignorisati značaj Kalife Haftara - piše za RIA Novosti Gevorg Mirzajan, profesor na Odeljenju političkih nauka ruskog Ekonomskih fakulteta.

U isto vreme Haftar je uspeo da pridobije za sebe veliki deo libijskog stanovništva koje ga vidi kao potencijalnog generatora stabilnosti i mogućeg pobednika građanskog rata. Zbog ovakve konstelacije snaga, Pariz i Rim, dva najjača igrača u Libiji, počela su da traže načine kako da pomire suprotstavljene strane u ovog zemlji.

Iako su razgovori u Parizu rezultirali potpisivanjem sporazuma o prekidu vatre, još uvek nije jasno ko će na kraju da se izdigne na čelo države kada rat prođe.

Foto: Wikipedia/Magharebia

- Ima nekoliko "ali" i "ukoliko" u tom njihovom sporazumu. Prvo što ni sama Evropa nije izgradila čvrst stav prema Haftaru, dok ga neki podržavaju, drugo, kao na primer Italija, spremna je da lobira kako bi mu se omogućilo samo mesto ministra odbrane. Sa druge strane je Emanuel Makron spreman da prizna feld maršala za novog libijskog diktatora, dok se druge države još kolebaju na čiju stranu da stanu - kaže Mirzajan.

Prema njegovom mišljenju, Makron možda i napusti svoj trenutni stav i počne da podržava Saraja, ukoliko Italija i Alžir uspeju da osiguraju garancije da će francuski interesi u Libiji biti sačuvani. Celu situaciju dodatno komplikuje činjenica da je Haftar trn u oku Evropljana, dok se svima čini da je Sarajem lakše "upravljati".

Treće, Haftar treba da intenzivira proces pregovaranja o budućnosti Libije, s obzirom na to da će ustavnost sporazuma "Skhirat", koji predviđa stvaranje jedinstvene vlade da istekle krajem ove godine. Međutim, s obzirom na ove okolnosti, sasvim je razumljivo zašto Haftar traži pomoć od "treće strane", rekao je akademik, a to se upravo i odnosi na nedavnu posetu feld maršala u Rusiji.

Foto: Guliver/Franco Origlia/Getty Images, pixabay.com, A. Nalbantjan, Profimedia

Prema mišljenju Jurija Barmina, eksperta ruskog Međunarodnog saveta za spoljne odnose, Moskva je takođe zainteresovana za izgradnju odnosa sa Libijom, kako bi u budućnosti dostigli nivo odnosa iz vremena Moamera Gadafija.

- Moskva ima interese oko vojske, nafte i gasa u Libiji, kao i vezano za infrastrukturne ugovore - otkriva Barmin i napominje da će poslovi oko vojnih ugovora verovatno ići lakše kada se UN povuče iz ove regije, nego infrastruktura i gorivo. Mada prema Mirzajanu i dalje ostaje neupitnoa činjenica da će Rusija morati mnogo bolje da balansira između Saraja i Haftara, ako hoće da osigura svoje interese.

Ali pre svega toga civilni rat u Libiji mora da se dovede do kraja, zbog čega je i sam Sergej Lavrov napomenuo da će "Rusija nastaviti da sprovodi svoje akcije protiv terorista u Libiji kako bi oslobodila zemlju", i jasan je u tome da podržava napore ovojice suprotstavljenih lidera da što bolje implementiraju sporazum "Skhirat".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VAN

    18. avgust 2017 | 08:24

    Gde ameri, englezi i njihovi podanici umešaju prste te zemlje odlaze u propast.

  • @ KiKi

    18. avgust 2017 | 09:16

    Slika pre naslova sve govori Putin i Gadafi i kao uvek do sada rusi su mu okrenuli leđa Ruske laži je platio životom Pročitaš istoriju rusije i sve je jasno Što niko ne sme da dira Koreju, Filipine, Izrael, Pa iza njih stoje ameri sila koja ne beži A pobegulje iz 99. Uvek isti ( Kog rus brani, nit odbranjen, nit nahranjen)!!!!

  • Mislim

    18. avgust 2017 | 09:12

    A gde Rusi umesaju prste tu vise trava ne raste , dokaz zemalja koje su pobegle od njih.Jedini saveznici koje Rusi imaju su Srbija i Severna Koreja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA