Ne prilazite, ovaj grad u Nemačkoj je radioaktivan! Počeli su čak da dele tablete s jodom zbog zračenja - one sprečavaju rak (VIDEO)

Te tablete sprečavaju resorpciju radioaktivnog joda u štitnjači i rak ove žlezde

  • 0

Stanovnici nemačkog grada Ahen koji je na tromeđi Nemačke, Holandije i Belgije su ozbiljno zabrinuti zbog blizine belgijske atomske centrale Tihange 2 koja je na lošem glasu zbog pukotina u zidovima. Tamošnja vlast je iz predostrožnosti počela građanima da deli tablete s jodom.

Radnik "Nuklearnih objekata Srbije" ukrao radioaktivne ploče, pa OZRAČIO RUKE

Radioaktivni oblak kružio iznad Evrope, niko ne zna njegovo poreklo: Evo da li preti Srbiji!

Javnost je u poslednje vreme ponovo bila uznemirena zbog vesti o novim problemima u najnesigurnijoj evropskoj atomskoj centrali koja je od Ahena na samo 70 kilometara. Građanima je omogućeno da besplatno preuzimaju tablete sa jodom kako bi bili spremni u slučaju da dođe do radioaktivnog zračenja.

Te tablete sprečavaju resorpciju radioaktivnog joda u štitnjači i rak ove žlezde. Tablete se zasad dele deci i trudnicama i osobama mlađim od 45 godina. Za one starije rizik od propratnih pojava tableta sa jodom je veći od mogućnosti oboljevanja.

Markus Kremer i ljudi iz gradske opštine Ahena su svesni da akcijom deljenja joda mogu samo dodatno uneti nesigurnost kod građana.

- S jedne strane nismo hteli da sejemo dodatnu paniku. Ali isto tako ne želimo da bagatelizujemo opasnost - rekao je Kremer, a piše dw.com.

Youtube:Printskrin/Ya OughtaLearn

Protesti protiv belgijske nuklearke se održavaju već godinama. Svuda po gradu se mogu videti nalepnice sa natpisom "Isključiti Tihange!". Pre nekoliko nedelja su aktivisti formirali 90 kilometara dug ljudski lanac između Tihangea i Ahena. Gabriele Nojman, apotekarka, kaže da tablete sa jodom nisu nikakva novost za građane Ahena.

- U decembru 2015. kada je Tihange dva puta isključivan, potražnja za tabletama je bila velika - seća se apotekarka.

- Ali, tablete sa jodom kao jedina priprema građana na moguću nuklearnu katastrofu je pomalo besmislena akcija - tvrdi Hans-Jozef Alelein, šef katedre za sigurnost reaktora na Tehničkom univerzitetu u Ahenu.

- Ko nabavi tablete sa jodom "taj mora da zna da je to tek prvi korak. Ako zaista strahujete od toga, onda bi isto tako trebalo da u kući imate zalihe vode i hrane, vitaminskih tableta, dihtunga za prozore i vrata, gumene čizme - kaže on.

Alelein ionako smatra da se čitava rasprava oko Tihangea vodi histerično. Pogotovo ga ljuti jedna studija koju je urađena u Beču, po narudžbi Ahena. U studiji se dolazi do zaključka da bi eksplozija u reaktoru u Tihangeu mogla imati slično dejstvo kao i eksplozija u nuklearki u Černobilu. Istovremeno, na pitanje Zelenih iz regiona Savezna vlada u Berlinu je odgovorila da je studija loša i da se na osnovu nje ne mogu napraviti nikakvi planovi u slučaju katastrofe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA