Posle uragana lopovi preplavili karipska ostrva: Kradu televizore, nakit i odeću iz izloga. Na 10 minuta uhapse po jednog razbojnika! (VIDEO)

Na ostrvima je već raspoređeno oko 1.500 francuskih vojnika, policajaca i radnika službi za vanredne situacije, a narednih dana doći će još oko 500 ljudi

  • 3

Nakon što je uragan Irma opustošio karipska ostrva, usledili su brojni problemi za lokalno stanovništvo i turiste. Na stotine opasnih robijaša je pobeglo iz zatvora na Britanskim devičanskim ostrvima. Brojni izveštaji govore da se oni nalaze na slobodi na ostrvu Tortola i da pljačkaju šta i koga stignu, prenosi Dejli Mejl.

Munjevita Irma oborila sve rekorde uragana: Zapanjujuće činjenice o najrazornijoj oluji koja je opustošila Ameriku. Ova država je prošla najgore (FOTO) (VIDEO)

Prelepi američki grad sada je potpuno uništen: Molili su se Bogu kada su otišli iz svojih kuća, a kada su se vratili - ništavilo! (VIDEO)

Odbegli zatvorenici i stotine razbojnika naoružanih pištoljima i noževima terorišu karipska ostrva koje je opustošio uragan Irma. Situacija je toliko teška da su Velika Britanija i Francuska na to područje poslale dodatne policijske snage, a Holandija čak i vojsku.

Oni su doneli i humanitranu pomoć stanovništvu, ali i turistima koji su zaglavljeni na ostrvu dok čekaju evakuaciju.

Na ostrvima je već raspoređeno oko 1.500 francuskih vojnika, policajaca i radnika službi za vanredne situacije, a narednih dana doći će još oko 500 ljudi.

Turisti na ostrvu Sveti Martin, koji je pod upravom Holandije i Francuske, kažu da je na ulicama najmanje 600 pljačkaša, dok vojnici tvrde da svakih 10 minuta uhapse po jednog razbojnika. Kradu se televizori, odeća, nakit...

Kradu i odeću sa lutaka

Sem Brenson, sin vlasnika kompanije "Virgin", Ričarda Brensona, čiji je luksuzno ostrvo na Britanskim devičanskim ostrvima uništeno u oluji, upozorio je i da je iz oštećenih zatvora pobegao veliki broj zatvorenika.

- Na trgovinama su razbijeni izlozi, savijene rešetke, sa lutaka i čiviluka je skinuta odeća. Razbojnici su počeli da upadaju i u hotelske sobe. Svuda je vojska, a auto ne smeš da voziš ako nemaš oružje - tvrde građani za Dejli Mejl.

Gosti zabarakadirani u hotelu: "U sobi su nam i pacovi"

Gosti brojnih hotela boje se da napuste polusrušene objekte, jer ne znaju što će ih dočekati na ulici.

- Nema vode, tamo sve izgleda poput ratne zone. Zabarikadirali su se u oštećeno kupatilo, a telefon im uskoro ostaje bez baterije. U sobi su im i pacovi u potrazi za hranom - rekao je otac Hosea Smarta (26), Britanca koji je sa devojkom Huliom (30) ostao zarobljen na Svetom Martinu.

"Imamo dve litre vode i nekoliko sendviča"

Na Kubi je "zaglavio" i Britanac Brus Vajt (26). On i njegova devojka Sofi Klark (23) dele hotelsku sobu sa još šest ljudi. Imaju samo dve litre vode na dan i nekoliko sendviča sa šunkom.

Holandske vlasti kažu da je situacija vrlo ozbiljna, a dodatno ju otežava prekid komunikacija s obzirom da je Irma razorila dobar deo infrastrukture.

- Treba nam hrana i voda. Ostao sam bez posla i to će trajati dugo - rekao je Filip King, vozač turističkog autobusa.

Mnogi ljudi su ostali bez krova nad glavom. Dalani Kertzius, radnica u luci, štitila se od uragana u jednom hotelu.

Međutim, sada mora da ode odatle sa ćerkom, a njena kuća je ostala bez krova.

- Trudim se, ali zaista nemam gde da prenoćim - rekla je ona, penose Agencije.

Ni Florida nije pošteđena divljanja razbojnika. Na Fejsubku se pojavio snimak pljačke u Fort Lauderdaleu severno od Majamija.

Zvaničnici stigli u pomoć

Francuski predsednik Emanuel Makron došao je jutros u francuski departman Gvadelup, gde je doneo hranu, vodu i lekove. Sa njim su došli i lekari i stručnjaci koji će proceniti nastalu štetu.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson posetiće britanska Devičanska ostrva i Angvilu.

Odgovarajući na kritike da je London sporo reagovao u pružanju pomoći britanskim prekomorskim teritorijama, Džonson je u ponedeljak rekao da je napor na suočavanju s posledicama oluje bio "nezapamćen". Na britanskim ostrvima na Karibima stradalo je pet osoba u uraganu, prenose Agencije.

Holandski kralj Vilem-Aleksander je posle posete ostrvu Sveti Martin u ponedeljak rekao da su tamošnji prizori pustoši najgori koje je ikad video.

- Nikada nisam doživeo ništa slično, a video sam mnogo prirodnih katastrofa u svom život. Video sam mnogo ratnih zona, ali nikada nisam video nešto kao ovo - rekao je holandski kralj.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA