Zakuvava zbog referenduma Kurda: Irak poslao trupe na sever i preti vojnom intervencijom, Erdogan besni (FOTO)

- Parlament zahteva da premijer Hajder el Abadi rasporedi snage u svim zonama autonomne oblasti nad kojima je preuzeta kontrola od 2003. godine - navodi parlament Iraka u odluci

  • 6

Irački parlament zatražio je danas da se u sporne oblasti na severu zemlje, koje su pod kontrolom Kurda od 2003. godine, upute trupe, javila je agencija AFP, napominjući da je poziv upućen na dan održavanja referenduma o nezavisnosti kurdskog regiona.

Danas referendum iračkog Kurdistana o nezavisnosti: Spremni su da "plate bilo koju cenu radi slobode"

- Parlament zahteva da premijer Hajder el Abadi rasporedi snage u svim zonama autonomne oblasti nad kojima je preuzeta kontrola od 2003. godine - navodi parlament u odluci.

AFP navodi da su sporne oblasti u naftom bogatoj provinciji Kirkuku, kao i pojedini delove provincija Nineveh, Dijala i Salahedin.

Građani se danas izjašnjavaju na referendumu o nezavisnosti regiona u kojem žive Kurdi od Iraka.

Kako je izjavio predsednik Regionalne vlade Kurdistana Masud Barzani, irački Kurdi spremni su da "plate bilo koju cenu radi slobode".

Regionalna vlada navodi da referendum za cilj ima da autonomnoj teritoriji iračkog Kurdistana obezbedi legitiman mandat, kako bi postali nezavisni od Bagdada kroz dijalog sa Irakom i okolnim zemljama.

Erdogan zapretio vojnom intervencijom zbog referenduma

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zapretio je danas vojnom intervencijom u Iraku kao odgovor na održavanje referenduma.

Erdogan je istakao da je nezavisnost Kurda neprihvatljiva za njegovu zemlju i da je to pitanje "preživljavanja", preneo je AP.

On je rekao da se u Turskoj na granici prema Iraku, u ovom momentu održavaju vojne vežbe i dodao da se turska vojska ne nalazi bez razloga na na granici.

- Mi možemo da stignemo preko noći - naglasio je predsednik Turske.

Foto: Tanjug/AP

Erdogan je rekao da će Ankara zatvoriti granicu prema severnom delu Iraka zbog referenduma o nezavisnosti iračkih Kurda. On je iračkim Kurdima zapretio da će im blokirati ključan izvoz - izvoz nafte, preneo je AFP.

Granicni prelaz Habur biće zatvoren i za ulazak i za izlazak, rekao je Erdogan i istako da je referendum nelegitiman.

- Nakon ovoga, videćemo kome će prodavati naftu. Ventil je kod nas, gotovo je kada ga zatvorimo - rekao je Erdogan.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA