≫ 

"SI" ili "NO"? Predsednik Katalonije još nije dao jasan odgovor o nezavisnosti, novi rok ističe! Ako to ne učini, Španije preuzima kontrolu!

U međuvemenu, španska vlada priprema donošenje specijalnih odluka, koje će se prioritetno baviti kontrolom katalonske specijalne policije Mososa i finansija

  • 0

Katalonski predsednik Karles Pudždemon nije danas dao jasan odgovor o tome da li je proglasio nezavisnost Katalonije, javlja španski dnevnik "El Pais". On je trebalo danas da se izjasni da li je proglasio nezavisnost te pokrajine ili ne, ima novi rok - četvrtak do 10 časova.

"Ako dozvolimo Kataloniji da se odvoji, drugi u Evropi će isto to da učine"

U pismu na četiri stranice, katalonski lider pozvao je na okončanje "represije nad katalonskim narodom" i na održavanje sastanka sa španskim premijerom Marijanom Rahojem na kome bi razgovarali o situaciji u Kataloniji i postigli sporazum.

- Gospodin Pudždemon još ima šansu da počne da rešava ovu situaciju, on mora da odgovori sa 'da' ili 'ne' o tome da li je proglasio deklaraciju o nezavisnosti - rekla je zamenica španskog premijera Soraja Saens de Santamarija, preneo je Rojters.

Ona je istakla da Pudždemon nije dao adekvatan odgovor u svom pismu na ono što je od njega tražila španska vlada i mora do četvrtka da kaže da nije proglasio nezavisnost i vrati se na put poštovanja zakona Španije, prenele su agencije.

Saens de Santamarija je dodala da će u suprotonom Katalonija biti suočena sa aktiviranjem Člana 155 Ustava, koji omogućava španskoj vladi da preuzme kontorolu nad tim regionom.

On je u pismu naveo da bi dijalog između Španije i Katalonije trebalo da se odvija tokom naredna dva meseca i zatražio od španskog premijera da zaustavi sudski postupak protiv šefa katalonske policije.

- Naša ponuda za dijalog je iskrena, uprkos svemu što se dogodilo - napisao je Pudždemon.

S druge strane, kako, piše "El Pais", španska vlada priprema donošenje specijalnih odluka, koje će se prioritetno baviti kontrolom katalonske specijalne policije Mososa i finansija.

Centralne španske vlasti dale su Pudždemonu rok da do danas precizno navede da li je proglasio nezavisnost ili ne, i odgovor bi morao da bude jasan i jednostavan - "da" ili "ne", što Pudždemon nije učinio, čime je otvorio put španskoj vladi da preuzme kontrolu nad Katalonijom i upravlja ovim regionom direktno, naveo je Rojters.

Pudždemonu je početkom prošle sedmice u parlamentu rekao da Katalonija pristupa proglašenju nezavisnosti, ali je predložio zamrzavanje primene tog proglašenja na nekoliko nedelja kako bi se omogućio dijalog uz posredovanje sa španskom vladom.

Daljinac

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA