DALEKO VAM LEPO KOSOVO: Posle Katalonije i italijanski regioni Veneto i Lombardija traže autonomiju! Sutra referendum

Prošle je godine negativna razlika između iznosa koji su stanovnici Veneta uplatili na ime poreza i dobili nazad kroz javnu potrošnju iznosila 15,5 milijardi evra, a u slučaju Lombardije reč je od 54 milijardi eura

  • 38

Italijanski regioni Veneto i Lombardija sutra organizuju savetodavne referendume o većoj autonomiji, ali odbijaju bilo kakva poređenja sa secesionističkom Katalonijom. Koliko god odbijali, sada se ispostavilo da jesumanuto priznanje Kosova pokrenulo lavinu koja preti da udavi čitavu Evropu.

Posle Katalonije, Evropi se sprema još jedan turbulentni referendum u oktobru: Jedan od najbogatijih regiona u Italiji hoće autonomiju

Najavljen novi referendum koji će prodrmati Evropu: Lombardija i Veneto u oktobru izlaze na glasanje

U tim regionima smatraju da nemaju dovoljno koristi od poreza koje uplaćuju u centralnu državnu blagajnu.

Prošle je godine negativna razlika između iznosa koji su stanovnici Veneta uplatili na ime poreza i dobili nazad kroz javnu potrošnju iznosila 15,5 milijardi evra, a u slučaju Lombardije reč je od 54 milijardi eura.

Poređenja radi, u Kataloniji se radi o minusu od osam milijardi evra. Predsednici Veneta i Lombardije Luka Zaja i Roberto Maroni, obojica članovi Lige za Sever, želeli bi raspolagati polovinom tog novca.

- To ne bi bio problem da su ti porezi dobro uloženi, ali istina je da se na nacionalnom nivou svake godine rasipa 30 milijardi evra - rekao je Zaja.

Foto: Wikipedia

Referendum podržava čitav desni centar, uključujući Berluskonijevu stranku Forca Italia, kao i populistički Pokret pet zvezda kao i udruženja poslodavaca i sindikati, prenosi regionalna tv N1.

Levičari, poput Komunističke partije, smatraju pak da je reč o "rasipanju javnog novca" i "farsi" i pozivaju ljude da ne izlaze na birališta. Vladajuća Demokratska stranka (levi centar) nije se izjasnila, ali nekoliko njenih istaknutih članova, poput gradonačelnika Milana, kazalo je da će glasati za veću autonomiju.

Referendumi su u skladu s italijanskim Ustavom, koji predviđa da parlament može regijama dati veću autonomiju ako one to zatraže, objašnjava profesor ustavnog prava Nikola Lupo s rimskog Univerziteta Luis.

Foto: pixabay.com

U slučaju pobede, Maroni i Zaia planiraju da zatraže veća ovlašćenja u oblasti zdravstva, obrazovanja i infrastrukture, kao i ovlasćenja koje su inače rezervisana za državu kao što su bezbednost i imigracija, što su omiljene teme LIge za Sever. Za to bi, međutim, trebalo promeniti Ustav.

Maroni ponavlja da će se referendum održati "u okviru nacionalnog jedinstva" i da ima za cilj "reformu odnosa između centralne vlade i regionalnih vlada".

Zaja kaže da je bilo kakvo povlačenje paralela s Katalonijom pokušaj da se obeshrabre birači da glasaju za veću autonomiju. Birališta će biti otvorena od 7 do 23 sata.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA