3 najmoćnije vojske na svetu koje za odbranu izdvajaju milione: Samo jedna je nepobediva (INFOGRAFIKA)

Prilikom rangiranja uzimano u obzir preko 50 faktora, odnosno ne samo količina oružja, nego i njegova raznovrsnost, brojnost aktivnog sastava oružanih snaga, kao i rezervista...

  • 19

Sjedinjene Američke Države najmoćnija su vojna sila sveta, a Hrvatska je najjača u regionu Zapadnog Balkana, objavio je portal Global Firepower, koji se bavi analizom podataka o vojnoj moći i sposobnostima zemalja.

Potpisan je pakt o vojsci u EU: Pokrenuta je nova era odbrambene saradnje, ali ove države nisu podržale NATO dopunu

Detaljnom analizom koja je obuhvatila 133 država sveta utvrđeno je da je SAD najjača vojna sila, a sledi je Rusija. Na treće mesto svrstana je Kina, dok je Indija četvrta. Francuska je peta vojna sila na planeti a šesta pozicija pripala je Velikoj Britaniji, sedma Japanu, osma Turskoj, deveta Nemačkoj, a lista top 10 završava se sa Egiptom.

Specijalizovani portal Globalfirepower u pratećem obrazloženju liste koju su sastavili vojni ekperti, kaže se da je prilikom rangiranja uzimano u obzir preko 50 faktora, odnosno ne samo količina oružja, nego i njegova raznovrsnost, brojnost aktivnog sastava oružanih snaga, kao i rezervista, finansiranje vojne industrije, transportna infrastruktura zemlje, eksploatacija nafte i drugi faktori koji utiču na odbrambenu sposobnost zemlje.

U obrazloženju se takođe navodi da su vojske NATO zemalja dobile bonus zbog mogućnosti da raspolažu zajedničkim resursima alijanse.

Foto: Tanjug/AP

Prema rezultatima istraživanja Rusija poseduje najmoćniju kopnenu vojsku, i vodi po broju tenkova. Na prvom mestu rang-liste nalaze se Sjedinjene Države, zemlja koja najviše u svetu troši na odbranu. Treće mesto zauzela je najbrojnija vojska Narodno-oslobodilačka armija Kine.

SAD izdvajaju najviše novca za odbranu, čak 587.800.000 dolara. Rusija izdvaja 44.600.000 dolara, dok Kina daje za budžet odbrane 587.800.000 dolara. SAD imaju 145.215.000 vojno sposobnog stanovništva, Rusija 70.000.000, a Kina 750.000.000.

SAD imaju 5.884 tenkova, dok Rusija ima znatno veći broj , čak 20.216. Kina ima 6.457 tenkova.

Foto ilustracija: Telegraf

U regionu Zapadnog Balkana vojno najbolje se kotira Hrvatska, koju su u Global Firepoweru svrstali na 68. mesto u svetskom vojnom poretku. Srbija je na listi broj 83, Bosna i Hercegovina 121, Slovenija 113, Makedonija 122, dok je Albanija na 90. mestu vojno najjačih zemalja sveta.

ČIJA JE VOJSKA JAČA?

Rusija ima nadmoć nad SAD u oblasti zaštite određene teritorije, naročito u Evropi, i to kombinovanjem različitih rodova vojske u mogućem sukobu, tvrde američki vojni stručnjaci.

Postoje najmanje tri ključne oblasti u kojima Rusija ima vojnu nadmoć nad SAD, smatra viši naučni saradnik Centra za strateške i međunarodne studije Liza Sojer Samp.

Prva oblast jeste mogućnost ograničavanja i sprečavanja pristupa određenoj teritoriji - koncept poznat kao "A2/AD". Druga oblast su kombinovana vojna dejstva, u kojima, istovremeno, učestvuju različiti rodovi vojske. Rusi imaju prednost i u sajber i radio-elektronskom ratovanju, navodi Sampova.

Foto: Foter/Flickr/82nd Sustainment Brigade

Rusi su jaki u konceptu "držanja protivnika na distanci" pomoću sistema naoružanja, stvarajući uslove u kojima bi pokušaj invazije u neku zonu neminovno doveo do znatnih protivnikovih vojnih gubitaka. U savremenim uslovima reč je, pre svega, o sistemima protivvazdušne odbrane, krstarećim raketama i drugim sredstvima za uništavanje na daljinu.

Filip Bridlav, bivši komandant američke vojske u Evropi, nedavno je upozorio da se vojska SAD previše oslanja na vazdušne snage, koje, verovatno, neće biti dovoljne za rešavanje ruske zaštite određenih oblasti.

Zbog toga, Bridlav je pozvao na jačanje kopnene formacije zapadne alijanse u Evropi. On je i samo postojanje ruskih zona ocenio kao "uvredljivo".

Foto: Tanjug/AP

Evelin Farkaš, bivši pomoćnik američkog ministra odbrane za pitanja Rusije, Ukrajine i Evroazije, smatra da, iako ruski budžet za vojsku znatno zaostaje za američkim, postojeća sredstva Rusija koristi vrlo efikasno.

- Oni proširuju svoje mogućnosti u određenim ključnim područjima, kao što su krstareće rakete i sistemi protivvazdušne odbrane, a to za nas predstavlja problem - navodi Farkaš.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav

    18. novembar 2017 | 10:16

    Hrvati su ispred nas a Ameri ispred Rusa samo na papiru! Kako kažu "papir trpi sve"!!!

  • Kiza

    18. novembar 2017 | 10:27

    Ta statistika je radjena pre nego smo mi dobilo migove inace bi mi bili na prvom mestu

  • Gordan at

    18. novembar 2017 | 10:22

    SAD izdvaja oko 588 miliona dolara? Ako je to na godišnjem nivou, hm to je baš ništa. Može li to konkretnije? Britanci izdvojiše za onaj nosac aviona skoro 4 milijarde.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA