DINASTIJA KIM: Vladaju Severnom Korejom gvozdenom pesnicom dok prljave tajne kriju od celog sveta (FOTO)

Ovo su samo pojedini članovi porodičnog stabla dinastije Kim

  • 9

Misteriozna, slična kultu, dinastija Kim vlada Severnom Korejom od početka njenog nastanka, tačnije već tri generacije su bile i još su na njenom čelu. Ovaj disfunkcionalni klan, kako piše USA Today, vlada uz pomoć trovanja, brutalnih pogubljenja, progona i neobjašnjivim nestancima.

Sve tajne Kimove porodice: Šta se zna, a šta ne o njegovoj deci, ženi koja nestaje, ubijenom bratu i zaštićenoj sestri? (FOTO)

Predstavljamo vam deo porodičnog stabla porodice Kim i vođe Severne Koreje, Kim Džong Una.

KIM IL SUNG

Kim Il Sung je bio lider Demokratske Narodne Republike Koreje tj. "Severne Koreje" od njenog nastanka 1948. pa sve do smrti 1994. godine.

Dd 1948. do 1972. bio je premijer, a od 1972. do smrti predsednik Demokratske Narodne Republike Koreje. Severna Koreja ga spominje pod titulom "veliki vođa" a nakon smrti u Ustav je upisan kao "večni vođa". Dani njegovog rođenja i smrti su neradni dani u Severnoj Koreji.

Foto: foter/Flickr/D-Stanley

Još u mladosti pokazivao je izuzetne sposobnosti u organizovanju pre svega militantnih grupa, kao i naklonost komunizmu kao ideologiji. Dana 17. oktobra 1926. godine osnovao je Savez za uništenje imperijalizma, 28. avgusta naredne godine formirao je Savez komunističke omladine Koreje. U jula 1930. formirao je Korejsku revolucionarnu armiju — prvu oružanu organizaciju korejskih komunista. Sa obzirom da Komunistička partija Koreje bila isključena iz Kominterne zbog nacionalističkog stava, Kim se 1931. priključio Kineskoj komunističkoj partiji.

Kim je bio vrlo aktivan u organizaciji borbe protiv Japanskih okupatora i najviše je delovao u gerilskom jedinicama na području severne Kine. Dana 25. aprila 1932. godine organizovao je Korejsku narodno-revolucionarnu armiju i postao njen komandant. Oko 1935. godine Kim je promenio ime u Kim Il Sung, što bi u slobodnom prevodu značilo "postati sunce". Tih godina bio je komandant gerilske šeste divizije poznate kao "divizija Kim Il Sunga", koju je činilo nekoliko stotina boraca. Sa obzirom na naglo jačanje vojnog položaja Japana, Kim je bio prinuđen da 1940. godine pobegne u SSSR. Tamo je bio smešten u kampu sa većinom komunističkih Korejanaca, a ubrzo je postao major u Crvenoj armiji.

Kako su rat približavao kraju i kada je bila izvesna pobeda saveznika došlo je do pitanja uređenja Korejskog poluostrva. Staljin je tražio savet od Lavrentij Berija ko bi moga da bude vođa Koreje. Posle nekoliko susreta sa Kimom, on je njega preložio Staljinu. Kim se vratio u Koreju 22. avgusta 1945. godine posle 8 godina provedenih u egzilu.

Foto: Foter/Flickr/ Matt Paish 2014

Posle usvajanja novog Ustava DNR Koreje, Kim Il Sung postaje predsednik Severne Koreje. Ubrzo razvija nove odnose sa komunističkim predvodnicima u drugim zemljama. Pre svega sa Erihom Honekerom i Istočnom Nemačkom i Nikolajem Čaušeskom i Rumunijom. Čaušesku je naročito bio opčinjen Kimovim načinom vladavine. Kim je u dva navrata posećivao tadašnju SFRJ, a od toga jednom je došao da bi prisustvovao Titovoj sahrani.

Ustanovio je vladajuću ideologiju zvanu "džuče”, koja je kombinacija ekonomske politike marksizma i ostrašćenog nacionalizma.

KIM DŽONG SUK

Kim Il Sung se ženio dva puta. Prva žena bila mu je Kim Džong Suk, a druga Kim Song Ae.

Septembra 1934. godine pristupila je Dečjoj avangardi. Sledeće godine u julu postala je član Saveza komunističke omladine Koreje. U septembru 1935. pristupila je Korejskoj narodno-revolucionarnoj armiji. U januaru 1937. postala je član Komunističke partije Severne Koreje.

Foto: Wikimedia

Umrla je 22. septembra 1949. godine, kako je zvanično navedeno, usled posledica gerilskog ratovanja. Postoji još jedna verzija njene smrti, a to je da je umrla tokom porođaja.

Majka je Kim Džon Ila, koga je rodila 16. februara 1942, prema zvaničnim podacima u tajnom partizanskom kampu na planini Pektu.

KIM SUNG E

Kim Il Sung se sa drugom ženom, Kim Song E, oženio 1952./1953. godine i veruje se da ima troje dece sa njom.

Kim Song E je nekadašnja sekretarica Kim Il Sunga, a sumnja se da su imali aferu dok je vođa bio u braku.

Imala je značajnu političku moć u Severnoj Koreji tokom 60-tih i 70-tih godina, ali je njen uticaj nestao kad je njen posinak Kim Džong Il imenovan za zvaničnog naslednika dinastije.

Printskrin: YouTube/stimmekoreas

Navodi se da je imala ambiciju da njen sin, Kim Pjong Il postane vođa Severne Koreje.

Postoje dve verzije njene smrti. Prva je da je njen život okončan u psihijatrijskoj bolnici, dok po drugoj verziji, poginula je u automobilskoj nesreći u Pekingu.

KIM DŽONG IL

Kim Džong Il bio je vođa Severne Koreje od 1994. do svoje smrti 2011. godine. Na vlasti je nasledio svog oca Kim Il Sunga, osnivača Severne Koreje koji je preminuo 1994.

Kim Džong Il je posthumno proglašen Večnim Predsednikom Nacionalnog komiteta odbrane DNRK i Večnim Generalnim sekretarom Radničke partije Koreje, a postuhumno mu je dodeljen i čin generalisimusa, najviši u severnokorejskoj vojsci, koji je imao još jedino Kim Il Sung.

Poput oca, i Kim Džong Il je centar jakog kulta ličnosti unutar Severne Koreje. Konstantno je hvaljen i počastvovan kao heroj, govornik i veliki čovek bez premca. Većina informacija o njemu je nedosledna i protivrečna, uglavnom zbog ćutljivosti vlasti u Severnoj Koreji koja odbija da da bilo kakve podatke o životu Kim Džong Ila.

Foto: Profimedia, AFP

Jedina zvanična biografija Kim Džong Ila tvrdi da je rođen na planini Pektu u severnom delu Koreje 16. februara 1942. Međutim, u sovjetskoj evidenciji stoji da je rođen u sibirskom selu Vjatskoe, nedaleko od Habarovska i to 16. februara 1941.

Prema Hvang Džang Jopu, nekadašnjem visokom zvaničniku Severne Koreje koji je prebegao na južnu stranu, državna uprava je postala još centralizovanija nakon dolaska Kim Džong Ila na vlast nego što je bila u vreme njegovog oca.

Prema Hvangu, Kim Džong Il lično određuje i najsitnije detalje u državnim poslovima, kao npr. veličina kuća partijskih sekretara i dopremanje poklona njegovim podređenim. Tokom 1980- ih, Severna Koreja je doživela ekonomsku stagnaciju.

Foto: Profimedia/Eyevine

DŽANG SONG TEK

Džang Song Tek je bio brat od supruge Kim Džong Ila i ključni član njegovog užeg kruga. Smatra se da je bio blizak savetnik, možda čak i mentor Kimovom sinu i današnjem vođi Kimu Džong Unu.

Pomogao je u upravljanju zemljom nakon narušavanja zdravlja i smrti Kima Džong Ila. Džang nije dugo trajao. Optužen je da je pokušao da zbaci svog nećaka s vlasti i, navodno je pogubljen je 2013. Veliki broj medija preneo je da je Džang Song Tek skinut go i da su njime nahranili izgladnele pse.

Ovu verziju su mnogi odbacili kao lažnu. Državni mediji Severne Koreje opisali su Džanga Song Teka u vreme oko pogubljenja kao "groznog ljudskog ološa, goreg od psa".

Postoji i verzija da je pao zbog bogatstva koje je nagomilao. Borba oko toga ko će profitirati od trgovine ugljem i morskim plodovima, dovela je čak i do oružanog sukoba njegovih ljudi i vojske, saopštile su nakon njegove smrti američke i južnokorejske tajne službe.

Foto: Profimedia/AKG

KO JONG HUI

Ona je majka trenutnog lidera Severne Koreje, Kim Džong Una. U okviru Severne Koreje ona se pominje samo na naslovima, kao što su "Poštovana majka koja je najverniji i najlojalni "predmet" dragog lidera, vrhovnog komandanta", "Majka Pjongjanga" i "Majka Velikog Songun Koreje".

Ko Džong Hui bila je Kim Džong Ilu omiljena žena, a pored sadašnjeg vođe, rodila je i sina Kima Džong Čola i ćerku Kim Jo Džong.

Prema insajderskim informacijama, Kim Džong Čol živi povučeno u Pjongjangu. Njegova sestra, Kim Jo Džong (28) je promovisana na novu funkciju u severnokorejskoj vladajućoj Radničkoj partiji.

Njen lik javnost je prvi put uočila za vreme treće konferencije Radničke stranke održane u septembru 2010. godine kada je stajala pokraj očevog glavnog sekretara i očeve navodne ljubavnice Kim Ok. Mlađa sestra Kim Džong Una stupila je na političku scenu odmah nakon smaknuća njihovog ujaka i nestanka njegove žene, kada je službeno preuzela titulu visokorangiranog službenika Kimove vlasti. Kad se Kim Jo Džong na sahrani oca pojavila odmah iza očitog naslednika Kim Džong Una, bilo je jasno da će njen uticaj u klanu biti veliki.

Strani mediji navode da ona, a ne lider Severne Koreje, inspiracija njegovih poseta tematskim parkovima, školama i kućama običnih ljudi, kao i da stoji iza prijateljstva Kim Džong Una i bivše zvezde NBS, Denisa Rodmana.

KIM DŽONG NAM

Najstariji sin Kima Džong Ila rođen je 1971. Majka mu je Song Hje Rim, glumica koja je kasnije pobegla u Evropu i umrla u Moskvi 2002. Njegova majka je bila prva ljubavnica Kim Džong Ila, a njegov otac se plašio da bi Kim Džong Nam mogao da bude pretnja za naslednika trona Kim Džon Una.

Nije dobio mesto naslednika jer je osramotio oca kada je uhvaćen sa lažnim pasošem Dominikanske Republike 2001. godine. Tom prilikom je hteo da uđe u Japan kako bi posetio Dizniled.

Tokom 2014. godine izjavio je da je svestan da je njegov život u stalnoj opasnosti jer kritikuje režim svog mlađeg brata.

Foto: Tanjug/AP

Najcrnje slutnje su se ostvarile - Kim Džong Nam je umro u februaru, u napadu hemijskim otrovom na aerodromu u Maleziji. Sumnja se da je njegov polubrat Kim Džong Un naručio njegovo ubistvo. Dve žene koje su izvršile napad uz pomoć smrtonosnog nervnog gasa trenutno su na suđenju u Kuala Lumpuru.

KIM HAN SOL

Kim Han Sol (22) je najstariji sin Kima Džong Nama i unuk Kima Džong Ila. Jedan je od retkih preživelih srodnika dinastije Kim i u bekstvu je otkako su njegovog oca ubili, navodno, severnokorejski agenti.

I on se, kao i njegov otac, zalaže za reforme.

- Uvek sam sanjao da ću se jednog dana vratiti i poboljšati stvari, olakšati život ljudima u zemlji – rekao je pre pet godina.

Foto: Tanjug/AP

KIM DŽONG UN

Kim Džong Un je najmlađi od tri sina nekadašnjeg severnokorejskog vođe Kim Džong Ila i njegov naslednik na tom položaju. Po objavljivanju smrti njegovog oca, državna televizija ga je proglasila za "velikog naslednika".

Kim Džong je rođen 8. januara 1984. ili 5. jula 1984. godine, u prestonici Pjongjangu. Školovao se do 2000. godine u Švajcarskoj pod raznim pseudonimima. Diplomirao je na Univerzitetu Kim Il Sung. Postao je zvanični naslednik za predsednika, nakon što je njegov najstariji brat Kim Džong Nam uhvaćen sa lažnim dokumentima pri pokušaju da uđe u Japan 2011. godine.

Kim Džong Un je pušač i voli da pije viski, što i čini od svoje 15. godine.

Foto: Tanjug / AP

RI SOL DŽU

Supruga Kim Džong navodno je rođena između 1985. i 1989, mada niko ne zna tačno, a navodi se kako joj to i nije pravo ime, već pseudonim.

Njena porodica deo je severnokorejske političke elite, a brojni izvori tvrde kako je ona ceo život odgajana da mu bude supruga, kao i uostalom brojne devojke koje su bile primerenih godina za, danas-sutra, venčanje sa Kimom. Završila je srednju školu u Pjongjangu i studirala muziku u Kini, što nije ništa neobično budući da je poznato da je Kim veliki obožavalac plesa i pesme, a u ženama vidi nekog "čija je dužnost da ga zabavljaju".

Navodno je neko vreme bila deo orkestra Unhasu i imala je nekoliko javnih nastupa. Severnokorejske vlasti i policija sproveli su stroge mere uništenja svih materijala koji prikazuju Ri So-Ju u toj fazi života, jer sada više nije primerena činjenica da je pevala drugima osim njemu.

Foto: Profimedia/AFP

Osim toga, ona je bila i aktivna atletičarka i takmičila se Azijskom atletskom prvenstvu koje je održano u Južnoj Koreji.

Do njihovog upoznavanja i braka nije došlo jer je Ri Kimu "zapela za oko", već zato što je njegov otac, predosećajući da je lošeg zdravstvenog stanja pre moždanog udara, dogovorio njegov brak 2008. godine, a on se i ostvario 2009. godine.

Pogledajte video:

(L.C.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    23. novembar 2017 | 18:30

    A Bušovci, Klintovci, britanska kruna, švedski i španski kraljevi, sve cvet do cveta?

  • Pedja

    23. novembar 2017 | 20:58

    Strasno lice na Nemanjice, i oni su se medjusobno ubijali i trovali jedni druge zbog vlasti

  • Aki

    23. novembar 2017 | 19:38

    Nažalost, sve ovo je tačno, dok o tome piše USA tuday.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA