≫ 

Sakašvili, čovek bez države koji želi vlast u Ukrajini: Bio je "američki čovek", Rusi mu se i dalje smeju, a sada igra žmurke sa policijom (FOTO) (VIDEO)

Ukrajina mogla da se suoči sa najžešćom političkom krizom otkako je 2014. tamo izbila revolucija

  • 1

Pristalice lidera ukrajinske opozicije i bivšeg predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija, sukobile su se danas sa policijom koja je pokušala da ga po drugi put uhapsi, u kampu koji su demonstranti postavili ispred zgrade parlamenta u Kijevu.

NOVI "MAJDAN"?! Nezapamćeni neredi u Kijevu: Sakašvilijeve pristalice blokirale ulice, oslobodili su ga iz policijskog auta i odveli u crkvu! (FOTO) (VIDEO)

To je bio drugi neuspeli pokušaj policije da uhapsi Sakašvilija, nakon što ga je policija juče privela u njegovom stanu, ali je on pobegao uz pomoć demonstranata koji su se okupili u znak protesta protiv njegovog hapšenja.

Demonstrant Igor Ognjov rekao je za AP da je policija upala u protestni kamp jutros pre zore i da su policajci počeli da pendrecima tuku sve koje su zatekli. Međutim, nisu uspeli da pronađu Sakašvilija. Kako navodi Rojters, policija je pretražila pogrešan šator, što je kako navodi britanska agencija, postala igra žmurki između bivšeg gruzijskog lidera i ukrajinskih polcijskih snaga otkada se vratio u Ukrajinu.

Foto: Tanjug / AP

Policija je saopštila da su u današnjim sukobima u Kijevu povređena dva demonstranta i 11 policajaca. Pokušaji da se Sakašvili uhapsi probudili su strahove da bi Ukrajina mogla da se suoči sa najžešćom političkom krizom otkako je 2014. tamo izbila revolucija, navodi američka agencija.

Sakašvili je ranije danas poručio da se neće predati ukrajinskim vlastima nakon što mu je tužilaštvo dalo ultimatum od 24 sata za predaju.

Svemu je prethodila drama pošto je Sakašvili, lider ukrajinskog opozicionog Pokreta novih snaga i bivši guverner ukrajinskog regiona Odese, pretio da će skočiti sa krova kuće u Kijevu.

Foto: Tanjug / AP

AP navodi da Sakašvili i njegove pristalice "kampuju" ispred zgrade parlamenta zahtevajući ostavku ukrajinskog predsednika Petra Porošenka. Sakašvili je ranije izjavio da je spreman da, ako treba, povede novu ukrajinsku vladu.

- Ukrajini su hitno potrebne nove vlasti, nova vlada. Moramo zajedno da oformimo tu vladu. Spreman sam da to uradim zajedno sa vama, da povedem taj proces sa vama i, ako treba, da dođem na čelo te vlade - rekao je Sakašvili koji je u nedelju organizovao miting u centru Kijeva.

Od 17. oktobra, demonstranti kampuju ispred ukrajinskog parlamenta, vrhovne Rade, tražeći usvajanje zakona o oduzimanju imuniteta poslanicima, uspostavljanju suda protiv korupcije, izmene i dopune izbornog zakona i usvajanje zakona o opozivu predsednika.

Porošenko je 20. oktobra izjavio da je istinski cilj organizatora protesta da destabilizuju situaciju u Ukrajini. Uz to, ukrajinski javni tužilac Jurij Lucenko je ranije ukazivao na to da Sakašvili i njegove pristalice pripremaju državni udar i da primaju finansijska sredstva iz inostranstva.

Foto: Tanjug / AP

KO JE MIHAIL SAKAŠVILI?

Mihail Sakašvili rođen je 21. decembra 1967. u Tbilisiju, prestonici Gruzije. Bio je predvodnik demonstracija u gruzijskom parlamentu, protiv tadašnjeg predsednika Eduarda Ševardnadzea, što je dovelo do njegove ostavke. Sakašvili nakon toga pobeđuje na predsedničkim izborima, a po drugi put je izabran na istu dužnost 2008. Sredinom septembra 2008. ruski predsednik Dmitrij Medvedev je optužio Sakašvilija da je "nepredvidljivi patološki i mentalno nestabilni narkoman".

Na mestu predsednika bio je do 2013, a 28. jula 2014. državno tužilaštvo Gruzije optužilo ga je za preteranu i neovlašćenu upotrebe moći za vreme demonstracija 2007. Zatim je 2. avgusta 2014. sud u Tbilisiju raspisao zadržavanje osobe u odsustvu, ali je Sakašvili pre toga pobegao u SAD.

Političku karijeru je nastavio 2015. godine u Ukrajini, gde je prvo bio Porošenkov savetnik, a u maju te godine je imenovan za guvernera regiona Odese. Ali to mesto je napustio 2016. godine pošto se sukobio sa Porošenkom, optuživši ga za korupciju. Sakašviliju je ukrajinsko državljanstvo oduzeto zbog toga što se protiv njega vodi krivični postupak u Gruziji, ali on se uprkos tome nedavno vratio u Ukrajinu. Bio je smatran američkim čovekom, mada ni SAD nisu bile sigurne dok je bio predsednik šta bi mogao sledeće da uradi.

Foto: Tanjug / AP

Njemu je Gruzija, nakon što je primio ukrajinsko državljanstvo oduzela gruzijsko, jer po zakonu u ovoj državi ne postoji dvojno državljanstvo. Tako da je trenutno, da tako kažemo, čovek bez države. Pored ostalog, on je sa Porošenkom studirao na kijevskom univezitetu, tako da njihovo poznanstvo datira iz studentskih dana.

GAFOVI SAKAŠVILIJA

Karijera Sakašvilija ima dug put, a lista njegovih epskih grešaka je veoma dugačka.

Verovatno najzanimljiviji među njima dogodili su se 2008. godine, kada je ruska vojska intervenisala na zaustavljanje gruzijske agresije protiv otcepljenih regiona Severne Osetije i Abhazije nakon smrti ruskih mirovnjaka. Slična situacija desila se 2014. sa Krimom.

Foto: Wikipedia/Presidential Press and Information Office/kremlin.ru

Tokom razgovora sa BBC-om, Sakašvili je prikazan kako žvaće sopstvenu kravatu i očigledno da je bio na ivici nervnog sloma. Posle nekoliko dana, CNN je zabeležio političara kako iz straha beži nakon što je mislio da ruski vojni avion lete iznad njegove glave.

Pojedini njegovi potezi bili su povod za mnoge šale koje su kružile internetom. 2015. godine je, nakon što je započeo karijeru u Ukrajini, došlo je do incidenta kada je ministar unutrašnjih poslova bacio vodu na njega. Reakcija Porošenka ušla je u istoriju, kada je prekrio lice šakama.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA