≫ 

Izbori u Češkoj: Zeman nije uspeo u prvom krugu, s Drahošem ide u drugi

Na trećem dalekom mestu je bivši diplomata Pavel Fišer sa 10 odsto glasova

  • 0

Češki predsednik Miloš Zeman nije uspeo da osvoji više od 50 odsto glasova u prvom krugu predsedničkih izbora, pa će za dve nedelje odmeriti snage sa Jiržijem Drahošom, bivšim predsednikom Češke akademije nauka.

Oterajte tog kamermana ili ću ga UBITI: Češki predsednik sa tankim živcima ponovo izazvao incident (VIDEO)

Rezultati prebrojanih glasova sa skoro svih biračkih mesta pokazuju da je Zeman osvojio 40 odsto glasova, a Drahoš 26 odsto, prenosi AP.

Na trećem dalekom mestu je bivši diplomata Pavel Fišer sa 10 odsto glasova.

Foto: Tanjug/AP

Ukoliko neki kandidat ne osvoji više do 50 odsto glasova u prvom krugu, kandidati sa najviše glasova idu u drugi krug koji je planiran za 26. i 27. januara, navodi Rojters.

Ankete uoči izbora su pokazale da je favorit na izborima Zeman (73), ali da su male šanse da u prvom krugu premaši 50 odsto glasova, kao i da će se u drugom krugu suočiti sa mogućim snažnim protivnikom.

Njegov najozbiljniji protivnik je Drahoš (68), bivši šef Češke akademije nauka koji se zalaže za veću i dublju integraciju u Evropsku uniju "prve brzine".

Foto: Tanjug/AP

Britanska agencija ukazuje da je Zeman poznat po oštroj kritici imigracije iz muslimanskih zemalja, povezujući ih sa bezbednosnim pretnjama, a njegov reizbor oslikao bi evroskeptički stav većine Čeha i javno neprihvatanje migranata i izbeglica.

On je, kako se navodi, za vreme svog predsedničkog mandata, jačao odnose sa istočnim zemljama, poput Kine i Rusije, a zapostavio odnose sa zapadnim saveznicima.

Foto: Tanjug/AP

Kako je agencija ranije izvestila, češki premijer Andrej Babiš podržaće aktuelnog predsednika na predsedničkim izborima.

Prema njegovim rečima, Zeman je "čovek koji se bori za nacionalne interese i ne boji se da svoj stav iskaže u Briselu".

Iako je funkcija predsednika više ceremonijalna, šef države ima važnu ulogu na to ko će formirati vladu, a kako se navodi, podrška Babiša Zemanu bila je očekivana jer je i Zeman podržao njega da formira vladu.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA