≫ 

Od ove studentkinje strepi cela Kina (FOTO)

Agnes Čou (21) Kina smatra tolikom pretnjom po svoju politiku da joj je zabranila da se kandiduje za mesto u zakonodavnom savetu u Hong Kongu

  • 9

Ukoliko vlada Kine uspe u svojoj nameri, politička karijera 21-godišnje Agnes Čou može da se završi još pre nego što uopšte počne.

1.500 Kineza za 9 sati izgradilo deonicu pruge! Ko ne veruje, mora da pogleda snimak kao dokaz (VIDEO)

Ovu devojku koja sebe opisuje kao “prosečnu studentkinju”, Kina smatra tolikom pretnjom po svoju politiku da joj je zabranila da se kandiduje za mesto u zakonodavnom savetu u Hong Kongu, piše Guardian.

Razlog tome je činjenica da je ona član stranke Demosisto koja se zalaže za demokratiju i protivi se vlasti Hong Konga koje podržava kineski režim.

Foto: AP/Tanjug

U potezu bez presedana vlada je donela odluku da kazni sve koji makar samo pokažu pripadnost toj političkoj ideji, a odluka je očigledno doneta kako bi sprečila Čou i njene kolege iz Demosista da uđu u parlament.

Radi se o najnovijem udarcu za demokratske aktiviste u ovoj bivšoj britanskoj koloniji, nakon što su prošle godine trojica prodemokratskih aktivista osuđeni na zatvorske kazne.

Foto: AP/Tanjug

Iako joj je zabranjena kandidatura, Agnes odbija da ćuti i nastavlja sa aktivizmom. Ona je pozvala međunarodnu zajednicu da odbrani pravo Hong Konga da se odupre vlasti iz Kine.

Čou predviđa slabu perspektivu demokratije u Hong Kongu, osim ako se međunarodna zajednica ne oglasi.

- Zabrana protiv mene nije lična, ona cilja celu generaciju mladih ljudi koji imaju drugačiji stav od vlade. Vlada želi samo mlade ljude koji će pokazati svoju naklonost Kini i komunističkoj partiji. Svako drugačije mišljenje je za nju sada neprihvatljivo -  kaže Agnes.

Foto: AP/Tanjug

Ona se čak odrekla i britanskog državljanstva, što je bio uslov, da bi se uopšte kandidovala, takođe je odložila i studije, ali ništa od toga ne vidi kao žrtvu.

- Posvećena sam borbi za Hong Kong i to što sam uradila nije ništa u poređenju sa onima koji su otišli u zatvor - poručila je ona.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Вељко

    5. februar 2018 | 08:04

    Просечна студенткиња, пуна знања и животног искуства, би да води политику Хонг Конга, великог града и области на југу Кине, који је стотину година био под окупацијом Велике Британије? Да то није мало превише за просечну? Или је само гласноговорница људи из сенке? Па позива ''међународну заједницу'' да брани Хонг Конг од Кине и није задовољна како то Тереза Меј ради? Замислите само политичара у САД_у који тражи да Мексико надгледа људска права у Тексасу, или чак да се исти врати под суверенитет Мексика и шта би се таквом безумнику тада десило! СТРАШНО!!!

  • комуниста

    5. februar 2018 | 08:01

    Када млада не зрела бића хоће демократију, ту има демократије. Када млади ћуте ту демократије нема. Мислим да се дете примило ко жвака на нове фармерке, а сама не зна шта значи демократија и како она треба да изгледа. Уз то од тога може добро да се профитира или лагодно живи. Знају то чланови не владиних организација широм света.

  • Kinezofil

    5. februar 2018 | 10:39

    Hahaha sve se Kina trese od ove placenice.Evo, civilizacija stara 5000 godina je glupa, i ne zna sta joj Amerika sprema.Ksi Djin Ping ne moze da spava od brige, ahahahhaha.Kinezi ovakve izdajnike bese na trgu, javno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA