≫ 

Ledeni talas iz Sibira smrzao Evropu: Stravično niske temperature u Francuskoj, Italiji, Poljskoj, Rusiji i Rumuniji, troje ljudi umrlo od hladnoće (FOTO)

U jugoistočnoj Evropi, neobična hladoća za ovo doba godine očekuje se u Rumuniji, -25 stepeni, kao i u susednim balkanskim zemljama

  • 0

Sneg i niske temperature su zahvatili čitav Balkan ali i ostatak Evrope. Ledeni talas iz Sibira je stigao do Francuske, Poljske, Rumunije, Belgije, Italije, Španije... Niske temperature su tokom proteklog vikenda odnele čak tri života, jedan u Francuskoj i dva u Poljskoj, dok je u glavnom gradu Litvanije umrlo najmanje troje ljudi.

ARKTIČKA INVAZIJA lomi Moskvu: Najsnažnija oluja ikada ubija ljude u centru dva ledena ciklona, za dan napadalo pola metra snega (FOTO) (VIDEO)

Ledeni talas iz Sibira stigao je u nedelju poslepodne do Francuske, gde je temperatura pala na -10 stepena Celzijusovih, a vetar je pojačavao osećaj hladnoće kao da je -18, javlja služba Meteo France.

Tridesetpetogodišnji beskućnik pronađen je mrtav u nedelju ujutru u Valenceu, na jugoistoku zemlje, gde se živa u termometru tokom noći spustila na -3 stepena. Prve informacije navode na zaključak da je umro od hladnoće, saopštile su vlasti.

Foto: Tanjug/AP

U Poljskoj su se dve osobe smrzle u toku noći na subotu. U nedelju je temperatura dostigla gotovo -12 stepena Celzijusovih.

LITVANIJA, LETONIJA I ESTONIJA

Najmanje tri osobe umrle su tokom vikenda od posledica smrzavanja u Vilnjusu, glavnom gradu Litvanije, koji su pogodile rekordno niske temperature, saopštili su danas zvaničnici.

Kako se navodi, sedam osoba je poslednjih dana zatražilo pomoć lekara zbog promrzlina na rukama i stopalima.

Foto: Tanjug/AP

Hidrometorološka služba je objavila da je u mestu Ukmerge, u centralnim delovima Litvanije, u nedelju i danas bilo minus 24 stepena Celzijusa.

U susednoj Letoniji, osam osoba je primljeno u bolnicu zbog hipotermije i promrzlina, preneo je AP.

Meteorolozi u Estoniji prognoziraju da će se u baltičkoj oblasti hladan talas zadržati cele nedelje i da će u pojedinim delovima temperatura biti i do minus 29 stepeni.

Foto: Tanjug/AP

RUSIJA

U Rusiji je državni meteorološki zavod upozorio da će između 23. i 28. februara zemlju pogoditi "neobično niske" temperature. U noći na ponedeljak u okolini Moskve očekuju se -24 stepena Celzijusovih, a u nekim mestima u središtu Rusije čak -35.

Foto: Tanjug/AP

Gotovo u čitavoj Rusiji u iduća tri dana očekuju se mećave.

U Moskvi je noćas živa na termometru pala na 20 stepeni ispod nule, što je najhladnija noć ove zime, saopštila je jutros ruska meteorološka služba.

Foto: Tanjug / AP

Meteorolozi su najavili niske temperature i za početak marta, prenela je agencija AP.

U jugoistočnoj Evropi, neobična hladoća za ovo doba godine očekuje se u Rumuniji, -25 stepeni, kao i u susednim balkanskim zemljama.

Škole u Bukureštu neće raditi u ponedeljak i u utorak, a slično je stanje i u tri okruga na jugu zemlje, gde se očekuju velike količine snega.

NEMAČKA

Novi rekord ove zime od minus 27 Celzijusovih zabeležen je na vrhu Cugšpic u Alpima u Nemačkoj, saopštila je danas nemačka meteorološka služba, prenela je agencija AP.

Foto: Tanjug/AP

U Bremenu je najmanje 10 letova je otkazano zbog snega, u Meklenburg-Zapadna Pomeranija dogodilo se nekoliko saobraćajnih nezgoda zbog leda na putu, a najmanje četiri osobe su povređene.

Niske temperature zabeležene su i na jugu i istoku Nemačke, gde se živa spustila i do minus 15 stepeni.

Na severoistoku Nemačke u pojedinim područjima je zbog obilnih padavina došlo do obustavljanja saobraćaja.

Foto: Tanjug/AP

ITALIJA

Iako Rim zbog mediteranske klime ima najčešće umerenu zimu, to se ovih dana promenilo zbog arktičke oluje koja je prošla preko Evrope donoseći sa sobom sneg i niske temperature.

Foto: Tanjug/AP

Stanovnike Rima, posebno mališane, jutros su obradovale ne tako obilne snežne padavine.

Foto: Tanjug/AP

Gradonačelnica Rima Virdžinija Rađi je u nedelju uveče donela uredbu da u ponedeljak sve javne škole ostanu zatvorene.

Foto: Tanjug/AP

Tu odluku su i mnoge privatne škole prihvatile, navela je američka agencija. Škole su zatvorene i u severnim i centralnim delovima Italije, a saobraćaj se odvija otežano.

Foto: Tanjug/AP

U središtu Evrope, u Austriji i u Mađarskoj, ali i u Velikoj Britaniji, Italiji i Španiji, vlasti su pozvale stanovnike da se pripreme na dolazak fenomena poznatog kao "Moskva- Pariz", izuzetno hladnog vazduha iz Sibira.

Foto: Tanjug/AP

BELGIJA

Naprotiv, niske temperature u Belgiji nisu u nedelju sprečile grupu od stotinak kupača da na -2 stepena Celizijusova koliko je bilo izmereno na istoku zemlje, skoče u reku Meuse sa temperaturom vode od 3 stepena, kako bi učestvovali u godišnjem "zimskom preplivavanju" reke, belgijskoj tradiciji staroj više od 50 godina.

Daljinac

(Telegraf.rs/Hina/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA