≫ 

Si Ðinping ponovo izabran za predsednika Kine: Vučić mu već čestitao

Za potpredsenika je izabran njegov bliski saveznik

  • 9

Svekineski narodni kongres izglasao je jednoglasno reizbor Sija Ðinpinga za predsednika Kine.

Si Đinping će moći doživotno da bude na čelu države: Istorijski potez u Kini (FOTO) (VIDEO)

Za potpredsenika je izabran njegov bliski saveznik Vang Ćišan.

Ponovni izbor Đinpingu je čestitao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz najbolje želje da NR Kinu i dalje odlučno vodite putem napretka i blagorodne budućnosti.

Foto: Tanjug/AP

- Mene, kao Vašeg iskrenog prijatelja, veoma raduje činjenica da Kina, vođena Komunističkom partijom sa Vama na čelu i na osnovu Vaše političke misli, postiže velike uspehe u izgradnji socijalizma sa kineskim karakteristikama za novo doba, kao i na međunarodnom planu. Vaše globalne inicijative, poput inicijative Pojas i put, koja promoviše duh drevnog Puta svile, Srbija ne samo da podržava, već u njima i učestvuje, jer smatramo da će povezivanje različitih naroda u zajednicu sa zajedničkom budućnošću nesumnjivo doprineti razvoju, miru i solidarnosti u svetu - naveo je Vučić u pismu Si Ðinpingu.

On je istakao da pažljivo pratirazvojni put Kine, kao i odluke donete na zasedanjima Svekineskog narodnog kongresa i Svekineske narodne konsultativne konferencije.

Foto: Tanjug/AP

- Kao predsednika Republike Srbije i Srpske napredne stranke, a pre svega kao Vašeg iskrenog prijatelja, raduje me odluka o ustavnom amandmanu, jer ću i u godinama pred nama imati čast i zadovoljstvo da sa Vama radim na produbljivanju našeg sveobuhvatnog strateškog partnerstva i jačanju čeličnog prijateljstva. Ta odluka pokazuje da je Komunistička partija Kine hrabra i odgovorna, jer je istorija mnogo puta pokazala da je uloga lidera često odlučujuća za napredak države i naroda - istakao je Vučić.

Veoma cenim Vašu hrabrost i odgovornost, naveo je predsednik Srbije, naglašavajući da je čvrsto uveren da će uz Sija kineski narod ostvariti San o velikom oživljavanju, a oživljavanje Kine sigurno će biti u korist očuvanja mira i stabilnosti, kao i dobrobiti svih naroda u svetu.

Foto: Tanjug/AP

- Uz veliku zahvalnost na svesrdnoj podršci Kine pitanjima od suštinskog državnog i nacionalnog interesa za Srbiju, prvenstveno u odnosu na pitanje Kosova i Metohije, koristim ovu priliku da Vam ponovim čvrst, dosledan i nepromenljiv stav Srbije kada je reč o podršci politici jedne Kine.

Foto: Tanjug/AP

- Posebno me raduje što ste prihvatili moj poziv da ponovo posetite Srbiju. To će biti još jedna prilika da Vam uzvratim gostoprimstvo, kojim ste mi nekoliko puta učinili čast u Kini, što će imati veliki značaj za Srbiju i njene građane - navodi se u pismu predsednika Vučića predsedniku Kine.

Foto: Tanjug/AP

Vučić je uputio čestitku i novoizabranom potpredsedniku Narodne Republike Kine Vang Ćišanu.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA