≫ 

Sarkozi u zatvoru zbog bliske saradnje sa Libijom (VIDEO)

Sarkozi bio je predsednik Francuske od 2007. do 2012

  • 16

Francuska policija je privela bivšeg predsednika Francuske, Nikolu SarkozijaSarkoziju je određen pritvor zbog finansiranje kampanje.

TAJNA ŠIFRE GADAFIJEVOG SEFA: U njemu je 184 miliona dolara, svi žele da ga otvore!

On je, navodno, imao finansijsku pomoć od Libije u finansiranju kampanje za predsedničke izbore 2007. godine.

Godine 2014., drugi najveći francuski televizijski kanal, France 3 je zaprepastio javnost kada je emitovao audio snimak iz razgovora sa Muamerom Gadafijem. Pokojni Libijski vođa je tvrdio da je 2007. godine finansirao predsedničku kampanju Nikolasa Sarkozija.

- Postao je predsednik zahvaljujući meni - rekao je Gadafi u jednom intervjuu 2011. godine sredinom marta u Tripoliju.

To je bilo samo nekoliko dana pre prvih pobuna koje su dovele do njegovog pada sa vlasti i smrti u oktobru 2011. godine.

Foto: Guliver/Franco Origlia/Getty Images

Podsetimo, Nikola Sarkozi bio je predsednik Francuske od 2007. do 2012. godine, a sumnje u finansiranje njegove predsedničke kampanje vše puta su pominjane u medijima.

Tvrdnje da je Sarkozi navodno dobio Gadafijevu podršku prvo su se pojavile 2012. godine, kada ga je novinska agencija Mediapart optužila da je od libijskog vođe prihvato 50 miliona evra za finansiranje kampanje 2007. godine.

Agencija je objavila izjavi koji ju potpisao bivši libijski ministar spoljnih poslova Mousa Kousa tvrdeći da je optužba tačna. Sarkozi je optužio ovu organizaciju za klevetu.

Navodne veze bivšeg francuskog predsednika sa Gadafijem ponovo su u se našle u centru pažnje 2016. godine, nakon što je francusko-libijski biznismen Ziad Takiedin rekao za Mediapart da je od libijskog lidera dostavio Sarkoziju 50 miliona evra.

VIDEO: Sva druženja Sarkozija i Gadafija

Daljinac

(Telegraf.rs/RT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivica

    20. mart 2018 | 09:14

    Gadafi mu dao pare a on ga izdao tako i treba sa licemerima

  • Pedja

    20. mart 2018 | 10:31

    Tako rade vladari iz sjenke daju ti sve da radis ono sto oni traze a kad te istrose onda te smaknu zato sto mnogo znas ima na desetine primera sarkozi je samo jedan primer

  • srbIN

    20. mart 2018 | 09:10

    Gadafi finansirao sopstvenog dzelata. Ovaj ga koristio dok mu je bio potreban, a onda udario svim silama na njega instruisan od Amerike. Da bi Gadafi onako sramno zavrsio svoj zivot, kao i ceo libijski narod koji je uvucen u sukobe i dan danas nema sredjenu drzavu..nikad vise nece ni imati. Nezahvalnik, necastan, korumpiran... Nisam iznenadjen sto je zavrsio u zatvoru

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA