TAJNA ŠIFRE GADAFIJEVOG SEFA: U njemu je 184 miliona dolara, svi žele da ga otvore!

Guverner pred sobom ima težak zadatak - kako da otvori sef, za koji šifru ima druga vlada u Tripoliju, surovi neprijatelj vlastima u istočnom delu zemlje

  • 6

U vreme kad Libija pati zbog teških ekonomskih problema, zlatnici i srebrni novčići iz Gadafijevog vremena vredni 184 miliona dolara zaključani su u sefu u gradu Bejda na istoku zemlje, ali je do njih za sada teško doći.

 

KAKAV JE SISTEM GRADIO PUKOVNIK GADAFI: Pročitajte, možda pronađete sve odgovore koje tražite! (VIDEO)

 

Naime, dok lokalni zvaničnici nemaju šifru da otvore sef, suprotstavljena frakcija u Tripoliju ne želi da je otkrije.

 

Guverner centralne banke u istočnoj Libiji, Ali el Hibri, rekao je za "Vol Strit Džurnal" da je razmišljao o tome da otopi zlatne i srebrne novčiće kako bi obezbedio toliko potreban novac. Guverner pred sobom ima težak zadatak - kako da otvori sef, za koji šifru ima druga vlada u Tripoliju, surovi neprijatelj vlastima u istočnom delu zemlje.

 

Međutim, oni ne žele da kažu koja je šifra jer se plaše da ce novac da završi u finansiranju milicija.

 

Guverner banke u Bejdi unajmio je stručnjake za otvaranje sefova, koji veruju da mogu da "otpečate" skoro pedeset godina stari sef.

 

Jedan od stručnjaka, Kaled, kaže da treba probiti zaštitni zid bušenjem rupe od 50 centimetara, a zatim bi bravar "specijalnim tehnikama" pokušao da otvori vrata zaštićena petocifrenim kodom.

 

I ako bude uspeo u nameri da otvori sef, guverneru banke na putu stoji lokalno stanovništvo koje instistira da "skriveno blago" pripadne građanima Bejde, prenosi RTS.

 

Foto: Wikimedia/James Gordon

Foto: Wikimedia/James Gordon

 

Pad cene nafte slomio je Libiju, zemlju bogatu crnim zlatom, a zemlja se suočava i sa političkim problemom jer dve rivalske vlade pokušavaju da se izbore i međusobno, ali i sa džihadistima Islamske države.

 

Od kad je 2011. godine ubijen višedecenijski vladar Muamer Gadafi, Libija se nalazi u rascepu izmedu dve frakcije na suprotnim krajevima zemlje.

 

Dominantno islamistička frakcija, proklamovana posle izbora 2014. godine, nalazi se u Tripoliju. S druge strane, međunarodno priznata vlada stacionirana je u istočnom gradu Tobruku.

 

Proizvodnja nafte trenutno je manja od četvrtine od 1,6 miliona barela na dan, koliko se proizvodilo u Libiji tokom vladavine Muamera el Gadafija.

 

Foto- ilustracija: AP

Foto- ilustracija: AP

 

Zlatni i srebrni novčići iskovani su 1979. godine u znak sećanja na 10-godišnjicu Gadafijevog dolaska na vlast.

 

Jedna strana kovanice prikazuje tvrđavu sagrađenu u italijanskom kolonijalnom periodu u južnom gradu Sabi gde je Gadafi održao svoj prvi govor i najavio vlast nad zemljom. Druga strana prikazuje bistu diktatora koji nosi pukovničku kapu vojnu uniformu.

 

Velika Socijalistička Narodna Libijska Arapska Džamahirija je ugravirano na zlatnim i srebrnim kovanicama teškim 16 i 28 grama.

 

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • MK

    17. maj 2016 | 10:27

    Pa nek im samo Francuzi i Italijani vrate sta su im duzni i sledecih 30 godina Libijci ce ziveti opusteno...

  • Сербия любит Россию

    17. maj 2016 | 12:30

    Либијски народ уби Гадафија и растурише Либију па они су сами себи били највећи непријатељи

  • branko

    17. maj 2016 | 12:20

    ubise coveka zbog love, ko zna koliko love je libijskih para po zapadu, stotine milijardi su u pitanju, klasicno streljanje zarad uvodjenja demokratije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA