Kimova žena pokušava da stvori kult ličnosti: Od "drugarice" je postala "prva dama"! (FOTO) (VIDEO)

Bračni par Kim je prisustvovao na koncertu benda Moranbong povodom 70. godišnjice osnivanja vladajuće Radničke partije

  • 0

Ri Sol Ju, žena severnokorejskog lidera Kim Džong Una, uvek privlači veliku pažnju svetskih medija, posebno zato jer se o njenom životu i ne zna baš mnogo. Međutim, odnedavno je njen status unapređen sa "drugarice" na "poštovanu prvu damu". Ovo je možda pokušaj stvaranja kulta ličnosti oko nje, piše "Biznis insajder".

Kim Džong Un postao otac treći put i dobio sina, pa zapucao na Japan?!

Državna severnokorejska novinska agencija (KCNA) izvestila je da je Ri prisustvovala baletskoj predstavi tokom posete trupe Nacionalnog baleta Kine u subotu.

Bračni par Kim Foto: Tanjug/AP

Bračni par Kim je prisustvovao na koncertu benda Moranbong povodom 70. godišnjice osnivanja vladajuće Radničke partije.

U izveštaju je Ri označena kao "poštovana prva dama", ili "cenjena", uz korišćenje posebnog glagola na kraju titule koji dodatno pojačava odavanje počasti.

Piter Vord sa portala "Severnokorejske vesti" rekao je da je unapređenje termina obično rezervisano za severnokorejske vrhunske vođe.

Bračni par Kim sa plesnom trupom Foto: Tanjug/AP

Iako je KCNA u izveštaju pomenula druge visoke članove režima koji su bili na baletskoj predstavi – uključujući vojnog zvaničnika Čoija Rjong Hea, šefa obaveštajne službe Kima Jong Čola i Kimovu sestru i šeficu propagandw Kim Jo Džong – njima je data titula "drugova", što znači niži status od Ri.

Svetski mediji su pohvalili izgled prve dame Severne Koreje prilikom posete Kini Foto: Tanjug/AP

Obeležavanje Ri kao "prve dame" možda je pokušaj da se Severna Koreja predstavi kao "normalna država" koja ima tradicionalni "prvi par".

Tokom sastanka između Kima i južnokorejskog izaslanika u martu, Asahi Šimbun je izvestio da je Ri govorila o Kimu kao o "njenom mužu", što su označili veliki prelaz u jeziku, sa namerom da se normalizuje odnos između lidera i njegove žene.

Bračni par kim na koncertu Foto: Tanjug/AP

Veoma malo je poznato o Ri, koja je zvanično identifikovana kao Kimova supruga u družavnim medijima 2012. godine. U prošlosti je svega nekoliko puta izlazila u javnost, a tokom iznenadne posete Kini sa mužem pohvaljen je njen stil oblačenja.

Južnokorejski obaveštajci veruju da ima 28 godina i da je majka troje dece, međutim severnokorejska vlada drži te informacije u tajnosti.

Baletska predstava na kojoj je Ri bila slavila je severnokorejski Dan sunca kojim se obeležava, kako se veruje, rođendan osnivača režima Kim Il Sunga.

PROSLAVA ROĐENDANA KIM IL SUNGA

Proslava rođendana osnivača dinastije Kim, Kim Il Sunga, prošla je bez uobičajene demonstracije sile i prikaza oružja.

Festival pod nazivom "Dan Sunca", posvećen osnivaču Severne Koreje, održan je 15. aprila, a do prošle godine uobičajeno je bilo videti najnovije balističke rakete, koje su izazivale međunarodnu tenziju, navodi Rojters.

Ovogodišnji festival, kako navodi Rojters, prošao je u duhu pomirenja koji sevenokorejski lider Kim Džong-un želi da pošalje uoči sastanka sa liderima Južne Koreje i SAD.

Na fotografijama koje su objavili državni mediji vidi se Kim i njegova supruga kako aplaudiraju i poziraju sa plesačima.

VIDEO: Zašto su napeti odnosi između Severne i Južne Koreje?

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA