Erdogan organizuje veliki predizborni miting u Sarajevu nakon što je u Nemačkoj i Austriji dobio "korpu"

Erdogan je prvobitno planirao da održi predizborni miting u Nemačkoj s obzirom na to da u toj zemlji živi najveći broj turskih državljana od svih zemalja Evrope, ali je, nakon što je dobio odbijenicu, a potom i u Austriji, odluka pala na Sarajevo

  • 5

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan održaće 20. maja u Sarajevu veliki predizborni skup, nakon što su mu Nemačka i Austrija zabranile organizaciju političkog skupa u tim zemljama.

Erdogan će održati miting za 10.000 turskih državljana koji žive u BiH i koji će doći iz drugih evropskih zemalja, prenose federalni mediji pozivajući se na turski provladin medij "Jenisafak".

Odnosi Rusije i Turske bolji nego pre dve godine: Putin i Erdogan otvorili gradilište nuklearke u Ankari (FOTO) (VIDEO)

U Turskoj se 24. juna održavaju prevremeni predsednički i parlamentarni izbori, te je aktuelnoj vlasti u Turskoj, odnosno Partiji za pravdu i razvoj (AK partija) veoma važno da u nekoj evropskoj zemlji održi predizborni miting, nakon što su prošle godine Holandija i Nemačka zabranile organizaciju skupova povodom referenduma o izmenama ustava u Turskoj, navodi isti izvor.

Erdogan je prvobitno planirao da održi predizborni miting u Nemačkoj s obzirom na to da u toj zemlji živi najveći broj turskih državljana od svih zemalja Evrope, ali je, nakon što je dobio odbijenicu, a potom i u Austriji, odluka pala na Sarajevo.

U Turskoj se 24. juna održavaju prevremeni predsednički i parlamentarni izbori Foto: Tanjug/AP

"Jenisafak" piše da su pripreme za skup u Sarajevu već počele i da on postaje još važniji "nakon antidemokratskih izjava koje dolaze iz evropskih zemalja".

Ranije je najavljeno da će AK partija organizovati svoj ogranak i u BiH.

Detalji Erdoganove posete Sarajevu još nisu poznati, ali se očekuje da turski predsednik zvanično otvori Kliniku za akušerstvo na KCUS-u, čiju obnovu je finansirala Turska razvojna agemcija TIKA, ili neki drugi objekt.

Nezvanično, u opticaju je i ozvaničenje nastavka radova na novoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice, što će sa više od 10 miliona evra finansirati Turska.

Mediji ocenjuju da je Erdoganov dolazak u BiH u ovom trenutku više nego simptomatičan, pre svega zbog predizborne kampanje u Turskoj, ali i zbog početka kampanje za opšte izbore u BiH, s obzirom na to da će SDA 26. maja izaći u javnost s imenom svog kandidata za Predsedništvo BiH.

Daljinac

(Telegraf.rs/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slobodan vracar

    25. april 2018 | 15:59

    Trebalo bi da Putin organizuje miting u Banjaluci

  • Cika Velja

    25. april 2018 | 15:38

    A na liniji se Bosnjaki vredjali kad im viknes:Aaaoooj turciii...a ono vidi,tek sad i sami vide da to i jesu?! Uvek kasno ukopcaju!

  • Pavke

    25. april 2018 | 18:14

    ON JE PRIZNAO KOSOVO A MI TREBA DA PRIZNAMO KURDIMA DRŽAVU KURDISTAN!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA