Hezbolah osvojio više od polovine poslaničkih mesta u Libanu, na prvim parlamentarnim izborima posle devet godina (FOTO) (VIDEO)

Hezbolah je, prema još nepotvrđenim rezultatima, osvojio najmanje 67 mesta u parlamentu od 128 poslaničkih stolica

  • 0

Šiitska grupa Hezbolah, koju podržava Iran, osvojila je više od polovine poslaničkih mesta u Libanu, na prvim parlamentarnim izborima posle devet godina, pokazuju jutros saopšteni preliminarni rezultati glasanja.

Na izborima, održanim u nedelju, glavni rivali su bili koalicija predvođena premijerom Saadom Haririjem, koju podržavaju zapadne zemlje, i grupa Hezbolah sa svojim političkim saveznicima, prenela je agencija Rojters.

Zemlja koja se guši dve godine u smeću ima novi problem: Zimska oluja donela sivi talas i stvorila užasnu deponiju na plaži (FOTO)

Hezbolah je, prema još nepotvrđenim rezultatima, osvojio najmanje 67 mesta u parlamentu od 128 poslaničkih stolica.

Jučerašnje glasanje odvijalo se uz jake bezbednosne mere, vojska i policija bili su raspoređeni oko glasačkih mesta i na glavnim raskrsnicama.

Izbori u Libanu održani prvi put posle devet godina Foto: Tanjug/AP

U Libanu ima oko 3,7 miliona glasača koji su birali između 586 kandidata, uključujući 86 žena, koji su se borili za 128 mesta u parlamentu.

Rezultat, ako se potvrdi, povećaće političku moć Hezbolaha, koji će u savezu sa partijama i pojedincima obezbediti prostu većinu u parlamentu, naveo je Rojters.

Podseća se da je Hezbolah zakleti neprijatelj susednog Izraela, a u SAD je ta grupa označena kao teroristička.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA