Tramp i Kim se 12. juna sastaju u Singapuru: 5 razloga zašto su izabrali baš ovu azijsku državu (VIDEO)

Već se i pretpostavljalo da bi susret mogao da se odigra u Singapuru, a juče je ova informacija i zvanično potvrđena

  • 0

Svi jedva čekali da čuju gde i kada će se sresti američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un. Juče je objavljena vest da će se susret desiti u Singapuru i to 12. juna. Kako piše Blumberg, Tramp nastoji da se sastanak održi baš u gradu-državi na jugoistoku Azije.

Američki predsednik je u sredu odbacio kao opciju da bi susret mogao da se dogodi u demilitarizovanoj zoni, i najavio da će datum i mesto objaviti kasnije. Tramp je vest o susretu sa Kimom objavio na svom Tviter profilu.

Poznat datum i mesto istorijskog susreta Trampa i Kima

ZAŠTO JE ODABRANO BAŠ OVO MESTO?

Singapur je najverovatnije odabran iz više razloga.

Susret Tramp i Kima će biti prvi susret jednog američkog predsednika i lidera Severne Koreje Foto: Tanjug/AP

BEZBEDNOST

Kao prvo, Singapur je izuzetno bezbedno mesto, koje može da garantuje sigurnost svetskim liderima, što je jedna od ključnih stavni za boravak američkog predsednika.

IMA ISKUSTVO SA OVAKVIM SUSRETIMA

Luksuzni grad je i ranije dokazao da može da organizuje i najviše samite u kratkom roku. Tako je kineski predsednik Si Đinping odabrao upravo Singapur za svoj istorijski samit sa predsednikom Tajvana Ma Jing-đuom, u novembru 2015. godine.

Taj sastanak je održan u hotelu “Šangri-La”, lociranom u prigradskom delu grada sa obiljem vegetacije. Ovaj hotel svake godine ugosti najviše civilne i vojne šefove u sklopu “Šangri-La dijaloga”, najbitnijeg regionalnog samita gde se obavljaju svi ključni dijalozi po pitanju bezbednosti.

DOBRI ODNOSI SA SAD

Uz to, Vašington ima snažne odnose sa Singapurom. U pomorskoj bazi Čangi stacionirani su američki neki od američkih ratnih brodova, dok je brojni drugi posećuju.

Američka agencija podseća da su diplomatski odnosi između Singapura i SAD uspostavljeni 1966. godine.

Singapur i SAD su potpisale sporazum o bilateralnoj slobodnoj trgovini za vreme administracije Džordža Buša, a 2012. godine Obama je Singapur unapredio na nivo strateškog partnera. Tri godine kasnije su potpisale sporazum o unapređivanju bezbednosti.

Istovremeno, bivši ambasador SAD u Singapuru Dejvid Adelman kaže da je taj grad idealan za samit jer je "pošteni posrednik između Istoka i Zapada".

Uz to, Singapur je regionalno sedište velikih američkih kompanija među kojima su Gugl, Fejsbuk i Airbnb.

DIPLOMATSKE VEZE SA SEVERNOM KOREJOM

Singapur ima i diplomatske veze sa Severnom Korejom. One su komunikaciju uspostavile 1975. godine, a Severna Koreja ima i velelepnu ambasadu u Singapuru na 15. spratu zgrade u centru grada.

- Severnokorejska strana će verovatno imati veoma veliki broj logističkih i protokolarnih pitanja za Singapur, pa je verovatno bilo obavezno imati severnokorejsku ambasadu u zemlji u kojoj će samit biti održan - kaže Malkolm Kuk, visoki saradnik na Institut ISEAS-Jusof Išak u Singapuru.

Odnosi dve države su bilo donekle poljuljani kada je prošle godine Kimov polubrat ubijen u Maleziji, ali i zbog saglasnosti Singapura da se Severnoj Koreji u UN uvedu sankcije.

LOKACIJA

Grad Singapur je "sjajna lokacija" za samit, rekao je Tom Plant, stručnjak za nuklearna pitanja na londonskom Kraljevskom institutu za studije odbrane i bezbednosti.

- Kim će biti na prijateljskoj, a ne na neprijateljskoj teritoriji, a s druge strane neće biti na domaćem terenu - objašnjava britanski stručnjak, prenosi danas AP.

Među ostalim faktorima koji su uticali na to da za dugo očekivani susret bude izabran baš Singapur je i činjenica da je on bliže Kimu nego moguća evropska odredišta.

Kim uglavnom putuje vozom, a pojedini bezbednosni analitičari su izjavljivali i da Severna Koreja možda nema avion koji bi mogao da leti na duga putovanja.

Ipak, Kim je avionom posetio Dalin u Kini prošle sedmice, pa se procenjuje da bi na isti način mogao da dođe i do Singapura.

Udaljen oko 4.800 kilometara od Severne Koreje, Singapur je prikladna lokacija za let iz Severne Koreje, jer bi let do neke destinacije u zapadnoj Evropi iziskivao jednu ili dve pauze kako bi se avion dopunio gorivom, primećuje AP.

- Singapur nije toliko daleko kao što su to evropske zemlje, što omogućuje privatnom avionu Kim Džong-una da direktno doleti tamo, a nije bi previše blizu da bi Tramp mogao da smatra svojevrskim ustupkom Kimu jer bi, u tom slučaju, Tramp leteo duže nego Kim - objašnjava Nah Liang Ruang, istraživač Instituta za odbrambene i strateške studije.

ŠTA ZNAMO O SINGAPURU?

Singapur, zvanično Republika Singapur je ostrvska grad-država u jugoistočnoj Aziji na jugu Malajskog poluostrva (na vrhu poluostrva Malake). Nalazi se na 137 km severno od ekvatora, južno od Maležanske države Džohor i severno od Indonezije.

Sa svojih 710 km², to je jedna od nekoliko preostalih gradova-država na svetu i najmanja država u Jugoistočnoj Aziji, takođe ga radi njegovog strateški važnog položaja zovu „Azijski Gibraltar“, Singapure znači lavlji grad.

Britanska istočnoindijska kompanija je osnovala trgovačku postaju na ostrvu 1819. godine. Glavno naselje do tog momenta je bilo Malajsko ribarsko selo na ušću singapurske reke. Nekoliko stotina urođenika iz plemena Orang Laut su takođe živeli i duž obale, reka i na manjim ostrvima.

Britanci su koristili Singapur kao stratešku postaju duž puta začina. On je postao jedan od najvažnijih komercijalnih i vojnih centara Britanske Imperije.

Singapur može da se pohvali izvanrednom arhitekturom Foto: Pixabay.com

Teritoriju države Singapur čine 63 ostrva, uključujući i glavno ostrvo Singapur. Postoje dve napravljene konekcije sa Johorom u Maleziji — nasip Johor-Singapur na severu, i most Malezija-Singapur na zapadu.

Ostrva Jurong, Pulau Tekong, Pulau Ubin i Sentosa su najveća od mnogih manjih ostrva. Najviša prirodna tačka u Singapuru je Bukit Tima brdo sa svojih 166 metara.

Singapur ima više dugotrajnih sporova sa Malezijom oko raznih pitanja: isporuka vode u Singapur, međudržavne pomorske granice, vazdušne putanje između međunarodnog Singapur Čangi aerodroma i kuala lumpurskog Međunarodnog aerodroma.

Hotel Marina Bay Sands u Singapuru. Wikipedia Commons/Someformofhuman

Singapurska vojska je neosporno tehnološki najrazvijenija u jugoistočnoj aziji. Nju sačinjavaju armija, mornarica i ratno vazduhoplovstvo. Ona je garant Singapurske nezavisnosti.

Nacionalna strategija odbrane je u diplomatija i odvraćanju. Ovaj princip se reflektuje na opštu kulturu, i podrazumeva da su svi građani u službi odbrane. Vlada troši 4,9 % državnog BDP-a na vojsku i jedan od četiri dolara državnih izdataka se troši na odbranu.

VIDEO: Istorijski sastanak lidera Severne i Južne Koreje

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA