Građani Irske glasali za abortus? Nezvanični pokazatelji: 68:32 odsto u korist prekida trudnoće

Nacija i posle referenduma ostala podeljena oko toga da li abortus treba legalizovati

  • 2

Građani Republike Irske glasali su u petak na referendumu za abortus sa 68 prema 32 odsto glasova u korist prekida trudnoće, pokazuju prvi rezultati. Ispitano je 4.000 građana pošto su izašli sa birališta, piše BBC. Birališta su zatvorena u 22 časa, a nacija ostala podeljena oko toga da li abortus treba legalizovati, piše Mirror.

Potvrđen datum referenduma o abortusu: Narod daje konačan odgovor u Irskoj

Ranije danas, irski predsednik i politički lideri glasali su na referendumu o liberalizaciji strogih zakona države po ovom pitanju. Glasalo je više od 3,2 miliona glasača na više od 6.500 birališta.

ISTORIJSKO GLASANJE

U Irskoj ima više od 3,2 miliona birača, Foto: Tanjug/AP

Hiljade Iraca koji žive u inostranstvu doputovalo je kući da bi obavilo svoje demokratsko pravo po ovom emotivnom pitanju. Glasači sa irskih ostrva glasali su u četvrtak da bi država bila sigurna da će njihovi glasovi stići na vreme. U jednoj glasačkoj kutiji bio je samo jedan glas. Na ostrvu Inis Fraoih inače ima četiri glasača.

Birališta za ovo, kako se navodi, istorijsko glasanje, bila su otvorena širom zemlje u 7 časova, a građani su odlučivali da li da zadrže ili ponište Osmi amandman Ustava Irske, koji zabranjuje prekid trudnoće, osim ako je život majke u opasnosti. I samo tada, ali ne i u slučajevima kada je u pitanju incest, silovanje ili otkrivena abnormalnost fetusa.

Protivnici prekida trudnoće smatraju da se referendumom traži dozvola za ubijanje, Foto: Tanjug/AP

Pitanje upućeno Ircima je glasilo da li žele da Osmi amandman bude zamenjen na takav način da na političarima bude odgovornost da oblikuju budući zakon o abortusu. Ovaj amandman se inače primenjuje od 1983. godine, od referenduma održanog te godine.

DO KRAJA GODINE DOSTUPNIJI ABORTUS

Ako javnost glasa "za", irska vlada planira da do kraja ove godine omogući ženama da na lak i jednostavan način prekinu trudnoću. Ministri su obećali da će dozvoliti prekid trudnoće u prvih 12 nedelja, a između 12. i 24. nedelje samo u izuzetnim okolnostima.

Prebrojavanje glasova počeće u subotu ujutru, a zvanični rezultati se očekuju kasnije u toku dana.

VIDEO: Roditelji utvrđuju pol deteta uz pomoć aligatora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tigar

    26. maj 2018 | 00:17

    Pametnjakovici zele da nestanu.

  • Sasa

    26. maj 2018 | 22:00

    Nisu abortusi ti koji smanjuju natalitet nego siromastvo, nezaposlenost, losi uslovi zivota.. zena koja je silovana mora abortirati, i ona koja je zrtva incesta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA