≫ 

Sastali su se Makron i Konte: Francuski predsednik i italijanski premijer razgovarali o migrantskoj politici EU (FOTO)

Makron je rekao da centri za migrante treba da budu otvoreni u zemljama porekla, ukjučujući i Libiju, odakle veliki broj migranata kreće na opasno putovanje ka Evropi

  • 1

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je u Parizu, posle sastanka sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom, na duboku reformu sistema EU za dobijanje azila, poznatijeg kao Dablinski sporazum.

Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je na zajedničkoj konferenciji za štampu da Italija radi na predlogu za "radikalnu promenu paradigme" u načinu na koji Evropa upravlja migrantskom krizom, a koji bi se fokusirao na zemlje porekla i tranzita migranata.

Konte je naveo da postojeća pravila EU za dobijanje azila jednostavno ne funkcionišu.

Di Majo traži od Makrona da se izvini zbog kritika upućenih Italjii: Premijer Konte razmatra da otkaže sastanak sa francuskim predsednikom

Đuzepe Konte i Emanuel Makron Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, Italija planira da od 1. jula, kada Austrija preuzima predsedavanje EU, predloži "integrisani" pristup migracijama.

Konte je rekao da je vreme da se "okrene novi list" posle spora Italije i Francuske oko spasilačkog broda sa više od 600 migranata koje je Italija odbila da primi, a koji su na kraju završili u Španiji.

Premijer Italije i predsednik Francuske Foto: Tanjug/AP

Italijanski premijer predložio je da se prihvatni centri za migrante otvore u zemljama porekla, posebno misleći na afričke zemlje iz kojih sve više migranata pokušava da stigne do Evrope, navodi agencija Frans pres i dodaje da je Makron pozdravio predlog svog italijanskog kolege.

Makron je rekao da centri za migrante treba da budu otvoreni u zemljama porekla, ukjučujući i Libiju, odakle veliki broj migranata kreće na opasno putovanje ka Evropi.

Razgovarali su o brojnim temama Foto: Tanjug/AP

Kako je naveo, većina onih koji krenu na put nemaju prava da dobiju azil u Evropi, umiru na putu ka evropskim obalama ili provedu par meseci u lošim uslovima u nekoj od evropskih zemalja pre nego budu vraćeni kućama.

Obradom zahteva za azil dok se migranti nalaze u prihvatnim centrima u svojim zemljama mogu da se izbegnu ovi problemi, rekao je Makron.

VIDEO: Putin četvrti put postao predsednik Rusije

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    16. jun 2018 | 15:08

    EU JE PROSLOST !!! ITALIJANI CE ISTO POBECI OD BRISELSKE BIROKRATIJE!!ITALIJANI NISU STRONCI!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA