Salvini poziva Francusku da otvori luku Marsej za migrante: Očigledna provokacija italijanskog ministra upućena Makronu (FOTO) (VIDEO)

Dok Italija tvrdi da je brod bio libijskim teritorijalnim vodama, "Lajflajn" navodi da je bio u međunarodnim vodama

  • 0

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini pozvao je Francusku da otvori svoju luku Marsej za nemački humanitarni brod Lajflajn sa 234 migranta koji je nekoliko dana na moru pošto su Malta i Italija odbile da ga prime.

- Bilo bi lep gest kada bi luka Marsej bila otvorena za ovaj brod - rekao je Salvini, prenosi AP.

>>> Arogantni Makron da prekine sa uvredama: Italijanski ministar unutrašnjih poslova opleo po francuskom predsedniku

On je nakon posete Libiji rekao da posada tog broda nije poštovala instrukcije italijanske i libijske obalske straže kada je u četvrtak preduzela akciju spasavanja migranata.

Dok Italija tvrdi da je brod bio libijskim teritorijalnim vodama, "Lajflajn" navodi da je bio u međunarodnim vodama.

Salvini je ranije osudio francusko "licemerje" posle kritičkih izjava iz Pariza jer je Italija odbila da otvori svoje luke za brod "Akvarijus", a napao je Makrona nakon što je ovaj osudio "nacionalističku lepru" u Evropi.

Danski teretni brod "Alexander Maersk" sa 108 migranata spašenih u petak u libijskim vodama - Foto: Tanjug/AP

DANSKI BROD S MIIGRANTIMA DOBIO PRISATO U SICILIJI

Danski teretni brod "Alexander Maersk" sa 108 migranata spašenih u petak u libijskim vodama, napokon je u ponedeljak uveče dobio dozvolu da uplovi u Pocalo, nakon trodnevnog čekanja ispred te luke na jugu Sicilije, javlja Frans Pres.

Danski teretni brod je malo posle 23 sata po srednjeevropskom vremenu počeo da uplovljava u luku uz pomoć tegljača. U petak ujutro je promenio rutu kako bi spasio 113 ljudi u libijskim vodama. U subotu se na Siciliji s njega iskrcalo pet osoba, četvoro dece i trudnica.

Brod s migrantima dobio dozvolu da pristane u Siciliji - Foto: Tanjug/AP

Danska ministarka za useljeništvo i integraciju Inger Stjoberg rekla je u ponedeljak da će poslati pismo Mateu Salviniju i zamoliti ga da preduzme mere kako migranti ne bi ostali na brodu.

Salvini je ponovio u ponedeljak da više neće dopuštati da humanitarni brodovi nevladinih organizacija koji spašavaju migrante pristaju u italijanskim lukama. Brodovima italijanske obalske straže dopušta se, s druge strane, pristajanje tako da spašeni migranti mogu da se iskrcaju.

Ovo je ipak prvi put, da trgovački brod od kojeg je italijanska obalska straža zatražila da interveniše kako bi pomogao migrantima, stoji ispred luke u iščekivanju uputstava italijanskih pomorskih vlasti.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/Tanjug/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA