≫ 

Novcem Turske od danas upravlja Erdoganov zet: Ovo je Berat Albajrak, novi ministar finansija (FOTO) (VIDEO)

Albajrak (40) je u braku sa Erdoganovom starijom kćerkom Esrom od 2004. godine, a od 2015. obavljao je funkciju ministra za energetiku

  • 0

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan imenovao je članove svog kabineta, u kojem se nalazi potpredsednik i 16 ministara, a ministarstvo finasija poverio je svom zetu Beratu Albajraku.

Albajrak (40) je u braku sa Erdoganovom starijom kćerkom Esrom od 2004. godine, a od 2015. obavljao je funkciju ministra za energetiku.

>>> "Sultan" Erdogan pomera granice svoje vlasti: O njemu se zna gotovo sve, a evo ko su njegovi naslednici (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Pre nego što ga je Erdogan imenovao za ministra energetike, Albajrak je radio u kompanji "Calik Holding", turskom tekstilnom, energetskom i građevinskom preduzeću, stacioniranom u Njujorku. Sa samo 29 godina, 2007. je postao izvršni direktor, a godinu dana kasnije "Calik" je kupio dnevni list "Sabah".

Iste godine kad je posato ministar, njegov brat Serhat postao je direktor "Calik Media". Erdogan i braća Albajrak danas dominiraju zemljom i predsednikovo osoblje smatra ih "svetim trojstvom", a turski "sultan" za skoro svaku važnu odluku traži savet od svog zeta.

Berat putuje s Erdoganom u predsedničkoj limuzini, a na sastancima kabineta pokazuje veoma prisan odnos sa tastom. Često se ponaša kao da je on predsednik, ministrima govori kako bi trebalo da vode svoja ministarstva, pa čak i koga bi trebalo da zaposle.

Fuat Oktaj, potpredsednik - Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo odbrane vodiće Hulusi Akar, a funkciju ministra spoljnih poslova i dalje će obavljati Mevlut Čavušoglu.

Fuat Oktaj, dosadašnji savetnik u kabinetu premijera – funkcije koje je ukinuta, imenovan je jedinim potpredsednikom.

Erdogan je ranije tokom jučerašnjeg dana položio zakletvu kao prvi turski predsednik sa znatno proširenim ovlašćenjima, dok Turska završava svoju tranziciju iz parlamentarnog modela u predsednički sistem.

Erdogan je juče položio zakletvu - Foto: Tanjug/AP

Funkcija premijera je ukinuta pa predsednik sada može da bira svoj kabinet i da upravlja ministarstvima bez odobrenja parlamenta.

Erdogan je zakletvu položio u velikoj nacionalnoj skupštini u Ankari.

- Zaklinjem se svojom čašću i integritetom ispred velikog turskog naroda i istorije, da ću čuvati sigurnost života i nezavisnost države, nedeljiv integritet domovine i naroda i apsolutan suverenitet naroda - rekao je Erdogan ističući da će "ostati veran vladavini prava, demokratskoj i sekularnoj republici i Ataturkovim načelima i reformama" i da neće odstupati od ideala prema kojima svako treba da ima ljudska prava i slobode.

Ovako se čuva predsednik Turske

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA