Šta krije Trampova poseta Moskvi 2013. godine: Zašto je Putin sa osmehom na licu dočekao pitanje o eksplicitnom materijalu (FOTO) (VIDEO)

Tokom zajedničke konferencije za novinare u Helsinkiju, nakon sastanka oči u oči sa Trampom, Putin nije eksplicitno porekao da Rusija ima kompromitujući materijal o predsedniku Amerike ili njegovoj porodici

  • 1

Ruski predsednik Vladimir Putin odbio je u ponedeljak da odgovori na pitanje da li ruska vlada sadrži kompromitujuće materijale o američkom predsedniku Donaldu Trampu. Na pitanje novinara na zajedničkoj konferenciji u Helsinkiju rekao je da on nije ni znao za Trampove posete Rusiji kada se bavio biznisom.

Ipak, zvaničnici ruske vlade, uključujući i Putinovog portparola, znali su da je Tramp bio u Moskvi u novembru 2013. kao domaćin na takmičenju za Mis univerzuma. Njima je navodno rečeno da Tramp želi da se sastane sa Putinom, piše Vašington post.

Tramp je ranije nekoliko puta posetio Moskvu jer je želeo da tamo izgradi Trampovu kulu, a poznato je da Rusija prikuplja informacije o stranim vladinim zvaničnicima i poslovnim liderima kroz nadzor u hotelima i na drugim lokacijama.

Konferencija Putina i Trampa: "Naši odnosi nikada nisu bili gori nego danas, ali je pre četiri sata to promenjeno"

Istraživački dosije iz 2016. koji je finansirala kampanja kandidata Hilari Klinton, a koji je sastavio bivši britanski špijun, pokazao je da je Tramp bio motivisan da pomogne Rusiji jer je znao da ruska vlada poseduje njegov kompromitujući video snimak dok je boravio u hotelu Ric-Karlton.

Tramp je odbacio ove navode, tvrdeći da su "sramotni" i "lažne vesti".

Tokom zajedničke konferencije za novinare u Helsinkiju, nakon sastanka oči u oči sa Trampom, Putin nije eksplicitno porekao da Rusija ima kompromitujući materijal o Trampu ili njegovoj porodici.

Umesto toga, rekao je kako malo zna o Trampovim posetama Rusiji.

Putin je istakao kako je "čuo za ove glasine da Rusija sakuplja kompromitujući materijal o Trampu".

- Ali kada je Tramp tada posetio Moskvu, ja nisam ni znao da je došao. Prema predsedniku Trampu imam najveće poštovanje, ali tada, kada je bio privatnik, biznismen, niko me nije obavestio da je bio u Moskvi - rekao je Putin.

Putin i Tramp nakon prvog zvaničnog bilateralnog sastanka Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije rekao je kako je "teško zamisliti veću glupost od ove".

- Zato vas molim da zanemarite ovo pitanje i više ne razmišljate o ovome - zamolio je on.

Ovo upitanje usledilo je nakon sastanka sa Trampom i na zajedničkoj konferenciji, tokom koje je američki predsednik odbacio navode američkih obaveštajnih agencija koje su zaključile da se Putin umešao u predsedničke izbore u SAD 2016.

Tramp je istakao da bi taj materijal bio odavno prikazan, da Putin zaista poseduje tako nešto o njemu.

Nakon toga dvoje demokrata u Kongresu sugerisalo je da je nastup Trampa tokom zajedničke konferencije za novinare bio znak da Rusija zaista ima štetne informacije o lideru SAD.

U intervjuu za Foks njuz nakon samita u Helsinkiju Putin je ponovio kako "ne poseduju ništa o Trampu ili njegovoj porodici", dodavši da Rusija nema dovoljno ljudstva da prati sve inostrane biznismene koji posete zemlju.

- To nije deo naših planova i jasno je da nemamo ništa slično o gospodinu Trampu - istakao je on.

Putin tvrdi da nije znao ništa o Trampovim posetama Rusiji Foto: Tanjug/AP

Pre puta u Moskvu 2013. Tramp je vredno radio da Putinu pošalje poruku o svojoj poseti. U svedočenju pred Odbor za pravosuđe, dva organizatora takmičenja za izbor za Mis univerzuma otkrili su da su Putinovi najbliži saradnici bili u kontaktu sa organizatorima o mogućnosti održavanja sastanka.

U junu 2013. godine, pet meseci pre održavanja takmičenja, Tramp je javno tvitnuo "da li mislite da će Putin u novembru u Moskvi doći na takmičenje za Mis univerzuma - ako dođe, da li će postati moj novi najbolji prijatelj?"

Vašington post je u martu preneo da je Tramp poslao i lično pismo Putinu, u kojem ga je pozvao da dođe na takmičenje. Na kraju pisma je stavio da se "raduje susretu sa lepim ženama tokom puta u Moskvu". Nije poznato da li je Putin primio ovo pismo.

Oko mesec dana pre takmičenja, Aras Agalarov, ruski milijarder koji je finansirao događaj, pozvao je zvaničnika ruske vlade i upitao ga da li će se Putin sastati sa Trampom tokom događaja.

Ike Kaveladže, Agalarov radnik, rekao je komisiji Senata da je bio u prostoriji kada je njegov šef obavio poziv i rekao zvaničniku o takmičenju, a onda "tajno zatražio sastanak između Trampa i Putina".

Tramp veruje ruskom kolegi Foto: Tanjug/AP

Rob Goldston, muzičar koji je takođe upoznat sa slučajem, rekao je da je na dan takmičenja Trampa konačno pozvao Dmitrij Peskov, Putinov portparol, rekavši da je predsednik Rusije previše zauzet posetom novog kralja Holandije i da neće prisustvovati događaju.

- Posle izbora, Putin je poslao Trampu tradicionalnu rusku lakiranu kutiju sa ličnom porukom - rekao je Agalarov Postu 2016.

Posle zajedničke konferencije u Helsinkiju, Goldston je napisao na Tviteru da "sigurno zna" da je Putin bio svestan da je Tramp bio na takmičenju u Rusiji i obećao je da će sve ispričati u novoj knjizi.

Ovo nije prvi put da je Putin tvrdio da nije znao da je Tramp bio u Moskvi. U intervjuu za NBC takođe je rekao istu stvar.

- Donald je bio u Rusiji kada nije bio nominovan za predsednika. O tome sam saznao tek kasnije - rekao je tada Putin.

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    17. jul 2018 | 15:18

    Tramp cuti,a Putin se smeska i lista Trampov porno materijal uradjen u Rusiji?! Veliki Bos sabira pa da kaze tarifu,a svescica je da se ne pogubi u racunu!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA