Premijer Izraela upozorava: Jevreji su i dalje u opasnosti

On je kazao da izraelske obaveštajne službe čuvaju evropske živote i dodao da je vreme da Evropa to razume

  • 3

Izraelski premijer Benjmin Netanjahu izjavio je da su Jevreji i dalje u opasnosti iako je od Holokausta prošlo više decenija.

On je to rekao na kraju četvorodnevne posete Litvaniji i dodao da i dalje postoje oni koji žele da unište jevrejsku državu, poput Hamasa i Irana, prenosi Jerusalim post.

Izrael usvojio zakon o jevrejskoj državi: Arapski jezik više nema ravnopravan status

- Ono što se promenilo jeste naša sposobnost da se sami branimo. Više nismo bez odbrane. Nismo više bespomoćni. Mi smo sila koja kontroliše svoju sudbinu uz pomoć države Izrael i vojske Izraela. To je veličanstvena promena istorije. To je ono što znači jevrejka država - sposobnost Jevreja da se sami brane - rekao je Netanjahu tokom posete sinagogi u Viljnusu.

On je kazao da izraelske obaveštajne službe čuvaju evropske živote i dodao da je vreme da Evropa to razume.

- Spasili smo toliko evropskih života u puno zemalja. Izrael je na više načina čuvar Evrope i vreme je da Evropa to razume - rekao je Netanjahu.

Kako je objasnio, više puta u prošlosti izraelska obaveštajna služba je obezbedila informacije koje su sprečile terorističke napade u Evropi, uključujući napade na civiolnu avijaciju.

Kao primer, on je naveo da je izraelska obaveštajna agencija Mosad u junu pomogla u sprečavanju iranske zavere da bombarduje iranski skup otpora u Parizu, a zbog umešanosti u taj plan u Austriji je uhapšen jedan iranski diplomata.

Tokom govora, on je podsetio da njegova porodica vodi daleko poreklo iz Litvanije, odnosno da je i po ocu i majci Jevrejin iz Litvanije.

VIDEO: Sukobi u pojasu Gaze sve suroviji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA