BRAĆA IZ HRVATSKE: Srbi iz Vukovara i Borova na braniku Sremske Mitrovice (FOTO)

Juče u 5 ujutru se oko 50 Srba iz Hrvatske uputilo ka srpskoj granici, ne znajući ni gde tačno idu, niti šta će tačno raditi. Jedino što su znali je da je nekome potrebna pomoć

  • 34

Srbe iz Vukovara, Borova i Bobote okupila je zajednička želja i volja da pomognu ugroženima u Srbiji koji se već danima bore protiv do sada nezapamćenih poplava.

- Kontaktirali smo udruženje u Borovu, "Čuvari srpskog identiteta i srpskih običaja", sa kojim smo podelili svoju ideju i razmatrali na koji način da organizujemo prevoz i hranu za sve dobrovoljce koji žele da pomognu svom narodu u nevolji - izjavio je za Telegraf Nikola Suzić, pokretač čitave akcije.

Suzić se potrudio da prikupi ljude, pozivajući ih rečenicom "Ajmo, ljudi, trebaju nas braća!".

Juče u 5 ujutru se oko 50 Srba iz Hrvatske uputilo ka srpskoj granici, ne znajući ni gde tačno idu, niti šta će tačno raditi. Jedino što su znali je da je nekome potrebna pomoć.

Autobus je krenuo iz Borova i prikupljao dobrovoljce na unapred dogovorenim stanicama na putu ka Tovarniku.

Na granici su objasnili svrhu svog putovanja i zamolili za savet, budući da su znali da je mnogo ugroženih mesta, ali im je značilo da ih neko uputi tamo gde je pomoć u tom trenutku najpotrebnija.

Povezavši se sa kriznim štabom, rečeno im je da se zapute ka Sremskoj Mitrovici, gde su do mraka punili džakove i pomogli da se podigne nasip.

Kada je posao bio završen sinoć, vratili su se svojim kućama, jer njihova pomoć više nije bila potrebna, a volonteri iz Sremske Mitrovice ostali su da preventivno dežuraju na licu mesta.

Ovo što su učinili im nije bilo dovoljno, pa su po povratku odmah pokrenuli akciju prikupljanja pomoći koji ću će poslati Srbiji. Pozvali su Crveni krst u Šidu, kako bi se raspitali šta je najpotrebnije i koje namirnice nedostaju.

Međutim, kada su čuli koliko toga je potrebno prikupiti za žrtve poplava, obratili su se Vladiki koji je pomogao da se čitava akcija obavi preko crkve.

Sva humanitarna pomoć koja se prikuplja u Hrvatskoj, a koja je namenjena ugroženima u Srbiji, trenutno se prikuplja u parohijskim domovima i crkvama.

Dešavanja uživo u područjima najugroženijim od poplave možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    18. maj 2014 | 19:46

    nisu to samo Srbi...ima nas i Hrvata.....nedamo mi svoju bracu....da se zajedno koljemo i da se zajedno pomazemo kad treba....to su komsije....volim vas Srbijanci !!! pozdrav

  • sumadinacccc

    18. maj 2014 | 19:16

    sta reci.. hvala braco Srbi !

  • ime moje

    18. maj 2014 | 19:25

    Samo da se Srbi sloze, ne moze nam onda niko nista. Mi smo jedno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA