ZA NAPAD U PARIZU SE ZNALO DAN RANIJE: Tajne službe otkrile i koje su sledeće mete terorista!

Američka agencija navodi da je iračka obaveštajna služba Koaliciji poslala depešu u kojoj je navedeno da je jedan od lidera Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi naredio napade na zemlje koje čine međunarodnu koaliciju za borbu protiv te organizacije, kao i na Iran i Rusiju

  • 1

Iračka obaveštajna služba upozorila je međunarodnu koaliciju za borbu protiv Islamske države na mogućnost napada koji su se samo dan kasnije dogodili u Parizu, objavila je agencija Asošiejted pres.

"USKORO UDARAMO, SAMO STRPLJIVO": Islamska država najavljuje nove napade, ovog puta na meti je London!

Američka agencija navodi da je iračka obaveštajna služba Koaliciji poslala depešu u kojoj je navedeno da je jedan od lidera Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi naredio napade na zemlje koje čine međunarodnu koaliciju za borbu protiv te organizacije, kao i na Iran i Rusiju.

FRANCUSKA NAPALA ISIS KAO NIKADA DO SADA: Bačeno 20 bombi na centre džihadista!

Ministar spoljnih poslova Iraka Ibrahim al-Džafari izjavio je da su iračke obaveštajne službe došle u posed informacije po kojoj su Francuska, SAD i Iran među državama označenim kao mete napada.

Obaveštajna služba Iraka nije imala podatke kada i gde bi moglo da dođe do napada. Sa druge strane, predstavnik francuske bezbednosne službe rekao je da francuska obaveštajna služba takve informacije dobija "svaki dan".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Predstavnik američke obaveštajne službe rekao je da nije imao informacije koje bi bile dovoljne da se spreči napad u Parizu.

On je ipak dodao da su zvaničnici SAD, Francuske i drugih zapadnih zemalja u poslednjih nekoliko meseci u više navrata izrazili zabrinutost zbog napada koje bi mogla da organizuje Islamska država.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Šest predstavnika iračkih službi, čija imana nisu objavljena, potvrdili su navode o depeši, a dvojica tvrde da je Francuska imala informacije i o detaljima predstojećeg napada.

Francuska je, navode irački zvaničnici, posedovala informacije da su napadi pripremljeni u Raki u Siriji, uporištu Islamske države, gde su njihovi pripadnici prošli kroz obuku za napade koji su usledili 13. novembra u Parizu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U organizaciji napada učestvovalo je 24 ljudi, medju kojma je bilo 19 napadača, a petorica su bila zadužena za logistiku i planiranje operacije, navodi Asošiejted pres.

U nekoliko simultanih terorističkih napada u petak je u Parizu stradale su najmanje 132 osobe, a više od 350 ljudi je ranjeno.

To je bio najveći teroristički napad u dosadašnjoj istoriji Francuske.

(Telegraf.rs / Beta / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbija

    17. novembar 2015 | 10:01

    Pa naravno da se znalo... Sami ih i pravite... Nema greske sve vam ide po planu.. Sad jos da se vidi sta ste planirali da opljackate u ime neduznih i poginulih..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA