NAJVAŽNIJI SAVET NADE MACURE: Nikako ne pijte ALKOHOLNA PIĆA u LEDENIM DANIMA koji dolaze!

- Ono što se preporučuje u ovakvim vremenskim uslovima su umerenost u hrani, piću, dosta sna i odmora - objašnjava Macura za Telegraf

  • 31

Od vikenda se u Srbiji očekuju ledeni dan. Prognozira se drastičan pad temperature i snežni nanosi koji će trajati čitave sledeće nedelje.

LEDENI DANI STIŽU U SRBIJU! Zavejaće nas sneg preko pola metra, na -15, a JAK VETAR će nositi i lediti sve pred sobom

Nada Macura je za čitaoce Telegrafa dala savete kako treba postupati na velikom minusu i kako da najlakše prevaziđemo veliku temperaturnu razliku.

(VIDEO) Nada Macura objasnila šta znači SLOJEVITO OBLAČENJE!

- Nalazimo se usred zime i ne treba da nas čude niske temperature, međutim, ono što najviše šteti ljudskom organizmu su nagle promene temperature - kaže ona.

Ona posebno savetuje da starije osobe i osobe koje se teže kreću kao i sve vrste hroničnih bolesnika, bilo da su respiratorni ili srčani posebno budu obazrivi jer na njih najviše utiče nagli pad temperature.

Foto: AP/Darko Vojinovic Foto: AP/Darko Vojinovic

- Ove osobe treba da prilagode svoje potrebe vremenskim uslovima i da svoje kretanje u ledenim danima svedu na minimum. Ono što se preporučuje u ovakvim vremenskim uslovima su umerenost u hrani, piću, dosta sna i odmora - objašnjava Macura za Telegraf.

Ona takođe savetuje da na minusu treba posebno čuvati delove tela koji su najizloženiji hladnoći - stopala, šake, nos, uši i glavu.

- Uvek ponavljam da građani treba da se oblače slojevito jer to znači da mogu uvek da odlože garderobu kada se nađu u toploj prostoriji, zaštićeni su od hladnog vazduha, a u isto vreme im koša diše - kaže Macura i dodaje:

Foto: AP/Darko Vojinovic Foto: AP/Darko Vojinovic

- Ko nije alergičan na vunu, najbolje je da uzima sve od ove tkanine jer je ona najtoplija.

Takođe, prema njenim savetima, ukoliko se stvore poledica ili led treba biti veoma oprezan, a ona poziva na opreznost od ledenica.

Macura kaže da građani posebno treba da izbegavaju konzumiranje alkohola u ledenim danima jer posebno negativno utiče na ljudski organizam.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ona je imala savet i za ljude koji se nađu na putu zavejani.

- Treba izbegavati duže puteve, ali ukoliko neko baš mora da krene na put, savet je da sa sobom uvek ponese termos sa čajem ili limunadom da se osveži u toku vožnje i da oprezno drži odstojanje na klizavom putu - savetuje Macura.

Za kraj, Nada Macura nam je objasnila da ne bi trebalo bilo šta od odeće da nam bude vlažno jer može da dovede do smrzavanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djura

    15. januar 2016 | 20:05

    A sta da pijem,antifriz.....

  • Buba

    15. januar 2016 | 21:07

    Ala je pronasla toplu vodu......kreni zeno u penziju...prepusti radno mesto mladjima....

  • srbenda

    15. januar 2016 | 21:05

    Da je sad cuju braca Rusi , pukli bi od smeha. Ne bi verovali :))

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA