Sneg obrao bostan: Nećemo imati šljivu i jabuku da pojedemo, uništeno 50 odsto roda maline!

- Minimum 50 odsto planiranog roda maline u prethodna dva dana je uništeno, a pred nama je tek ledeni vikend - ističe Terzić za Informer

  • 6

Niske temperature i sneg koji je ovih dana padao u celoj Srbiji već je izazvao ozbiljne štete malinjacima i voćnjacima, a najavljeni jutarnji mrazevi u naredna dva dana mogli bi totalno da ih dokrajče. 

Užas, nek joj je dragi bog u pomoći: Domaćini se opraštaju od maline širom Srbije (FOTO)

Poljoprivrednici se hvataju za glavu: Niske temperature nanose veliku štetu malinjacima!

Prema prognozi meteorologa, zimske temperature neuobičajene za april potrajaće sve do vikenda.

Predsednik Opštine Arilje i bivši prvi čovek Unije malinara Srbije Dragiša Terzić kaže da je sneg koji je u prethodna dva dana padao u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu uništio više od 50 odsto planiranog roda maline, a da su veliku štetu pretrpeli i voćnjaci sa kajsijam, jabukama, šljivama...

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Situacija u ovim krajevima je na ivici katastrofe, a pred nama su još dva dana u kojima će temperature biti u minusu. Kako za sada stvari stoje, nećemo imati šljivu i jabuku da pojedemo, a kamoli nešto da prodamo. Minimum 50 odsto planiranog roda maline u prethodna dva dana je uništeno, a pred nama je tek ledeni vikend - ističe Terzić za Informer

I u Odseku za agrometeorološke analize Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) upozoravaju da ovako hladno vreme usred aprila ne prija zasadima voća.

- Većina voćki se trenutno nalazi u fazi razvoja ploda, a hladno i vlažno vreme usporava taj proces. Kada su u pitanju malinjaci, njima jaki prolećni mrazevi i naročito sneg smetaju, tako da ne čudi da je šteta tolika kolika je - kažu u RHMZ i napominju da će sve do nedelje biti hladno sa jutarnjim mrazem i snegom na planinama.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Meteorolog "Veder tu ambrele" Đorđe Đurić kaže da se sneg očekuje do nedelje, a onda od ponedeljka počinje pravo proleće.

- U krajevima koji su sada pod snegom, delovi jugozapadne Srbije i Vojvodine, moguć je sneg i naredna dva dana, a na planinama će konstantno padati. Međutim, u nedelju se ovaj hladni talas završava, i ne bi trebalo da se ponovi ovog proleća - kaže Đurić i dodaje da nas od sledeće nedelje očekuju temperature i više od 20 stepeni.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kadu

    21. april 2017 | 08:35

    "Zakukase Srbi u nevolji, al se zivog Boga ne setise, niti Boga, niti svojih greha"

  • Vota

    21. april 2017 | 15:24

    Да сте се задржали на кромпир данас би били први у Европи.Можда мало мања зарада али сигурнија.Нема откупљивача власника хладњача исл.ко је на основу које студије проценио да је тај крај Србије богом дат за малинаре.кад први воћари почну да се баве нечим новим велика је зарада.Затим креће маса и за неколико година презасићено тржиште вишак робе накупци уцењују немаш је где дајеш у бесцење.То се десило малинарима .Пре четири год. Суша пре три поплаве прошле град ове мраз да је био кромпир била би много мања штета.

  • NENAD

    21. april 2017 | 09:02

    Gotovo je ovu godinu mozemo da precrtamo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA