Gorivo ponovo poskupljuje: Za pun rezervoar će biti potrebno pravo bogatstvo!

Najskuplji litar goriva su u četvrtak plaćali vozači koji koriste evrodizel obogaćen aditivima

  • 50

Gorivo je na većini pumpi u Srbiji poskupelo u proseku za dva dinara po litri, pišu Novosti.

Novo poskupljenje goriva za 10 dana! Evo koliko će litar sada koštati

Gorivo na pumpama na auto-putu skuplje nego u gradu: Evo zašto se to dešava i kako je moguće

Tako je u četvrtak benzin od 95 oktana prodavan i za 148,70, a bio je 145,20 dinara za litar. Poskupeo je i kvalitetniji benzin od 98 oktana, koji je na pojedinim pumpama koštao i 156,70 dinara, što je povećanje od 3,5 dinara jer je prethodna cena je bila 153,20 dinara za litar!

Najskuplji litar goriva su u četvrtak plaćali vozači koji koriste evrodizel obogaćen aditivima, pa je tako ko je tankao na pumpama u glavnom gradu litar ovog goriva plaćao 159,40 dinara (skuplje za dva dinara). I običan evrodizel je poskupeo pa litar ovog goriva se u četvrtak prodavao za 154,40 dinara za litar što je tačno dva dinara više nego dan ranije.

Cene tečnog naftnog gasa TNG (auto-plina) miruju i kreću se oko 80 dinara za litar, iako ima i nešto jeftinijeg, ali i skupljeg "gasa", što zavisi od lokacije punionice. Proteklih meseci bilo je dosta povike na kvalitet ovog goriva, pa je savet naftaša da se TNG kupuje na prometnijim punionicama. Razlog za najnovije poskupljenje, koje je bilo i očekivano, a "Novosti" su ga najavile uoči vaskršnjih praznika, veliki je skok cena barela sirove nafte na svetskim tržištima, uslovljen pre svega intervencijom SAD u Siriji.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

- Očekuje se poskupljenje do dva dinara po litru. Teško je reći koliko će koštati u paru, jer se kod nas cene formiraju samostalno, a država nema kontrolu nad tim - pokazao se kao dobar prognozer Nebojša Atanacković iz AD "Nafta".

Na ovo, smatraju stručnjaci, ne može da se utiče.

- NEMA načina da se Srbija izoluje od uticaja kretanja na svetskom tržištu nafte, jedino na šta možemo da utičemo jeste nivo državnog zahvatanja - upozorava Tomislav Mićović - generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hulk

    21. april 2017 | 10:06

    Samo treba se iživljavati nad ovim.narodom,neće i nesposoban je da bilo sta uradi

  • Petar

    21. april 2017 | 10:18

    Čim smo izabrali predsednika poskupeo barel, udario mraz obrao voće, noćas pao sneg. arnauti oće sve do Niša niko iz vlade se ne buni samo vojvoda oće da gazi narod, penzije i plate samo da dupe ne zaraste. E moj narode šta dočekasmo.

  • Maki

    21. april 2017 | 10:07

    E bas lepo, treba još skuplje da bude, treba sve cene da se dupliraju a plate i penzije smanje..ne znam da li bi se onih 55% glasaca opametilo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA