Kampanja protivnika Le Penove bila meta ruskih hakera: Isti su napali štab Klintonove i pomogli Trampu da pobedi na izborima?!

Za tu grupu se veruje da stoji iza prošlogodišnjeg napada na američki Demokratski nacionalni komitet

  • 3

Grupa za bezbednost na internetu saopštila je danas da je kampanja predsedničkog kandidata Emanuela Makrona prošlog meseca bila meta ruske hakerske grupe "Paun storm" .

Tri mistične stvari zbog kojih se zna ko će da bude novi predsednik Francuske (FOTO)

Ruska grupa, poznata i kao ATP28, povezana sa nekoliko napada na Zapadu, koristila je posebne tehnike kojima je pokušala da ukrade lične podatke od Makrona i članova njegove kampanje, prenosi AFP.

Za tu grupu se veruje da stoji iza prošlogodišnjeg napada na američki Demokratski nacionalni komitet, a veruje se i da je povezana sa ruskim bezbednosnim snagama, dok je Moskva viđena kao veliki pristalica makronovog rivala na predsedničkim izborima - Marin Le Pen.

- Uvek postoji neka tehnička nesigurnost, ali analizirali smo operativne taktike sa podacima skupljanim više od dve godine, sto omogućava da odredimo izvor - izjavio je predstavnik Trend mikro grupe i dodao da su meta te ruske hakerske grupe bili i magazin Njujork tajms i televizija Al džazira.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Evropski komentatori i analitičari misle da su ruski hakeri uticali na ishod izbora, a što, kaže, neosporno proizilazi i iz "ocene" tri ključne obaveštajne službe SAD, čiji je poverljivi i osetljivi tajni deo Tramp takođe pročitao.

Iz procena i saznanja američkih bezbednosnih službi, kako se navodi, proističe da su iza obelodanjivanja tajnih, a po ugled Hilari Klinton kompromitujućih informacija Demokratske stranke, stajale ruska civilna tajna služba FSB i više hakerskih grupa.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

U komentaru madriskog dnevnika "Mundo" podseća se i na to da "CIA koja je toliko puta nameštala izbore u trećim zemljama, čitala poštu miliona građana, svrgavala vlade, sad pije sopstveni otrov".

S tim u vezi analitičari kažu i da su vođi američkih tajnih službi prosledile izveštaj i upozorili saveznike u Zapadnoj Evropi da ruski hakeri mogu uticati i na izbore ove godine posebno u Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Italiji, a provučena je i opaska da je nekako "zaboravljeno" da su donedavno, ako su uopšte prestali, Amerikanci sa znanjem Obame špijunirali svoje zapadne saveznike, prisluškujući telefon i same nemačke kancelarke Angele Merkel.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SrbIN

    25. april 2017 | 14:56

    Putin do pobede

  • Zule .

    25. april 2017 | 15:15

    Ko izgubi odmah sena nesto vadi! Ispade sad Rusi svemoguci, a ostali nista ne znaju i ne rade, a kad se hvaliti, prvi su u svemu, a Rusi najgori.

  • ?

    27. april 2017 | 20:12

    Le Penova do pobede!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA