TAJNA ZAKOPANOG ZLATA U OSTROGU: Gde su Nemci, četnici i ustaše sakrili NEPROCENJIVO BLAGO koje je čuvao Vasilije Ostroški?!

Zlato Kraljevine Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata čuvano je u Ostrogu, a njega su na kraju pokrali Nemci, ustaše, četnici i Ozna

Manastir Ostrog u kome se nalaze mošti Svetog Vasilija Ostroškog krije mnoge tajne, a u njemu su spas od mnogih bolesti i ružnih stvari pronašli ljudi kako pravoslavne tako i drugih veroispovesti. Ipak, Telegraf.rs vam otkriva jednu od tajni koja je dugo bila skrivana, a odnosi se na skriveno zlato kraljevine Jugoslavije u Drugom svetskom ratu i koje su ukrali Nemci, četnici, ustaše, ali i OZNA!

BRITANCI ODLUČUJU O SUDBINI BLAGA U TITOVOM SEFU?! Zlatne poluge imaju ŽIG Karađorđevića, a tu su i dijamanti Romanovih

U Srbiji se uvek traga za "ZAKOPANIM BLAGOM", a jedna od tih potraga je i za zlatom Kraljevine Jugoslavije koje su Karađorđevići držali "pod ključem" pre početka Drugog svetskog rata, a koje je nakon završetka ratnih stradanja, gle čuda, nestalo.

TRI NAJVEĆA ČUDA SA OSTROGA: Oni su ozdravili zahvaljujući molitvama, njihove priče će vas oduševiti

SRPSKI KRALJ OTKRIO NAJVEĆU TAJNU KARAĐORĐEVIĆA: Evo kako je ZARADIO svoj prvi NOVAC i gde je ZLATO iz Srbije!

Foto: Arhiva Foto: Arhiva

Razne teorije zavere pričale su se o ovom zlatu, protivnici monarhije i dinastije Karađorđević, a i mnogi predstavnici komunističke vlasti tvrdili su da je kralj Petar II Karađorđević kada je napustio zemlju poneo i zlato Jugoslavije, dok iz Krunskog saveta Karađorđevića to oštro demantuju i tvrde da je to samo jedna u nizu priča kojom se želi uništiti ugled dinastije i prestolonaslednika Aleksandra II Karađorđevića.

OTKRIVAMO: Nestalo zlato Kraljevine Srbije godinama bilo u Titovom sefu!

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Ipak, prema istorijskim činjenicama, a koje je za Telegraf.rs izneo predsednik Krunskog saveta Dragomir Acović kralj Petar II Karađorđević nije poneo zlato sa sobom, već je ono bilo sakriveno i raspoređeno svuda po teritoriji bivše Jugoslavije i često je premeštano.

- Kralj nije odneo novac ni zlato iz zemlje. To su najobičnije laži i podmetanja - kaže Dragomir Acović.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Prema podacima istorijskog arhiva, a u koje je naš portal imao uvid u TREZORIMA Jugoslavije je 1940. godine ostalo je 10.703,41 kilograma zlata!

Odlukom Kraljevske Vlade ono je tih godina raspoređeno na više mesta jedan deo bio je u užičkom podzemnom trezoru 9.611,30, a dok je u Sarajevu bilo 1.089,80 kilograma.

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

7. aprila 1941. godine odmah nakon bombardovanja Beograda od strane Nemačke Ministar finansija u vladi generala Simovića, Hrvat dr Juraj Šutej naredio je da se zlato iz užičkog trezora (204 sanduka) premesti u Mostar.

Prema podacima iz arhiva 14. aprila je ovo zlato HITNO sklonjeno iz Mostara od ustaša iz NDH i sakriveno u pećinama kod Nikšića, dok su zlato koje je bilo u Sarajevu zaplenile ustaše.

Foto: Wikimedia/Diego Delso Foto: Wikimedia/Diego Delso

Jedan deo zlata sakriven je i u MANASTIRU OSTROG, gde je dugo bilo čuvano, ali su se setili svi tog zlata na samom kraju Drugog svetskog rata.

Od zlata koje je ostalo u Nikšiću Italijani su oteli 176 sanduka, ili 8.393,22 kilograma. Nemci su u manastiru Ostrog zaplenili četiri sanduka sa 188,45 kilograma. Četnici su pronašli i uzeli jedan, a Ozna je uzela pet sanduka i prenela ih u Beograd. Ustaše su, videli smo, ukrale 1.089,80 kilograma.

Foto: Profimedia, Foter/Flickr/digitalmoneyworld Foto: Profimedia, Foter/Flickr/digitalmoneyworld

Dobar deo zlata iz Ostroga kog su uzeli članovi OZNA-e videli smo kasnije završio je u Titovom sefu!

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ANTE BAN

    16. februar 2016 | 20:57

    Po nekim izvorima, kralja su pri bijegu iz zemlje pratili čuvari i najuža rodbina sa nekoliko sanduka zlata. Jer- kralj je pobjegao u Nikšić, pa u Boku, i odatle brodom. Tada se pjevalo, kako stari kazivaju;"Kralju Petru dali smo na znanje, da je teško i opsadno stanje", itd.

  • Dr Lune

    16. februar 2016 | 21:42

    Hm,hmm..korektni lopovi,svi kraduckali, a ostavili najvise ozni oslobodiocu za 1945 godinu ?

  • Kradeli

    16. februar 2016 | 21:23

    Ha najviše zlata ćapio Ćaparoni a niko posle nije potraživao to zlato od Talijana? A da je potraživao to bi se i znalo. Ipak tu nešto ne štima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA