SVETA RUSIJA: Pogledajte čudesnu crkvu uklesanu u kamenu! (FOTO)

Veruje se da su prve pećine prokopane pre usvajanja hrišćanstva u Rusiji. Monasi-samotnjaci koristili su ove pećine za skrivanje od progona, a prvi manastir uklesan je u stenu u 12. veku

  • 0

Na obalama reke Don, u slikovitoj oblasti Voronež u Rusiji, nalazi se jedna od najočaravajućih turističkih atrakcija ove zemlje - pećinska crkva Spaski. Decenijama je ovo mesto trpelo komunistički progon, ali i dalje postoji kao bedem ruskog hrišćanstva.

Veruje se da su prve pećine prokopane pre usvajanja hrišćanstva u Rusiji. Monasi-samotnjaci su koristili ove pećine za skrivanje od progona, a prvi manastir uklesan je u stenu u 12. veku.

Teško je zaključiti kada je tačno Spaski crkva nastala u blizini malog grada Kostomarova, ali danas se ona smatra veoma značajnim spomenikom drevne arhitekture u Rusiji.

Neravna spoljašnjost crkve naglašava vizantijski uticaj, dok je unutrašnjost više uglačana, sa ravnim zidovima, zaobljenim lukovima i pravoslavnim ukrasima. Može da primi 2.000 ljudi, i svake godine dočekuje hiljade hodočasnika iz cele Rusije.

Oni koji su posetili ovu crkvu govore o fantastičnom osećaju lakoće i božanskom blaženstvu, a takođe se veruje da leči bolesti i rane, da pomaže ljudima da donesu ispravne odluke, i da čisti od grehova. U crkvi postoji pećina za pokajanje, gde su nekada davno osuđeni prestupnici bili zatvarani da bi se pokajali za svoje grehe.

Tokom komunističkog režima, monasi su bili isterani iz crkve, a poslednji hodočasnik, otac Pjotr, bio je ubijen. Međutim, hrišćani su i dalje dolazili da se mole, pa je Nikita Kruščev izdao naređenje da se crkva potopi. Međutim, ni to ih nije zaustavilo.

Prva zvanična slobodna verska služba održana je 1993. godine, a 1997. ova crkva postala je dom jednoj grupi monahinja. Od tada je celokupni kompleks u Kostomarovu rekonstruisan, i izgrađeni su putevi da bi olakšali pristup crkvi.

Iako jako poznata u Rusiji, Spaski crkva je i dalje u velikoj meri nepoznata ostatku sveta.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA