ZA NEVERICU: Svira violinu tokom operacije na mozgu (VIDEO)

Poznati violinista, Rodžer Fiš imao je operaciju na mozgu tokom koje je svirao violinu kako bi hirurzi mogli da sačuvaju sve moždane centre i motoriku ovog muzičara

  • 1

Operacija mozga je sama po sebi teška, ali biti budan dok ti rade intervenciju - to tek nije lako. Rodžer Friš, koji je član orkestra Minesote, nije samo ostao budan tokom operacije već je i pritom svirao violinu.

Poznati svetski violinista je pre nekoliko godina dobio blagi tremor, drhtavicu, u rukama i morao je da ide za operacioni sto. Da bi uklonili tremor, morali su da primene duboke simulacije mozga koja uključuje slanje električnih impulsa u njega.

Nakon postavljanja precizne dijagnoze, lekari su zaključili da bi operacija mogla da reši problem, ali da ona mora da bude izvedena na otvorenom mozgu. Da bi bili sigurni da neće oštetiti mozak muzičara, hirurzi su od njega tražili da tokom intervencije svira violinu.

Taj zahtev je postavljen kako bi hirurzi odmah mogli da uoče eventualne promene kod pacijenta u slučaju da dotaknu neki osetljivi deo mozga.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • pirat

    19. avgust 2014 | 09:19

    Mozak nema receptore bola. Nadam se da ne gresim ali zato operacije mogu da se rade dok je pacijent u svesnom stanju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA