ZAGLAVLJENA U VREMENU: Pogledajte kako izgleda severnokorejska avio-kompanija (FOTO) (VIDEO)

Na aerodromu u glavnom gradu Pjongjangu mogu se videti letelice koje su napravili Sovjeti 50-ih i 60-ih godina, a i u unutrašnjosti aviona ništa nije promenjeno. Jedino što je drugačije od tog doba u nacionalnoj kompaniji "Er Korjo" je uniforma stjuardesa

  • 7

Napušten aerodromski salon, stara vaga za merenje težine kofera i kokpit koji nije digitalizovan, samo su neke od stvari koje je zabeležio fotograf Aram Pan nakon putovanja sa avio-kompanijom iz Severne Koreje.

Pan, koji je iz Singapura, dobio je jedinstvenu priliku da leti avionom iz sovjetske ere, staromodnom letelicom koja se još uvek koristi u Severnoj Koreji kao deo flote nacionalne avio-kompanije "Er Korjo". On se pridružio grupi entuzijasta na vazduhoplovnoj turneji po ovoj komunističkoj zemlji.

Avio-kompanija je osnovana 1950. godine partnerskim snagama Severne Koreje i Sovjeta, koja je napravljena da bi povezivala kapital Pjongjanga sa Moskvom. Koliko može da se vidi sa fotografija, sve izgleda kao da je tamo vreme stalo.

Kokpit u avionu Iljušin Il-18, koji je prvi put uzleteo 1957. godine, daleko je od digitalnog doba. Zapanjujuće, službenik za komunikacije u avionu sedi na sedištu predviđenom za putnike i putem starih slušalica komunicira sa kontrolom leta.

Iljušin Il-18 je poznat po svojoj izdržljivosti i mnogi njegovi avioni imaju preko 45,000 sati letenja, ali je ipak on daleko od moderne letelice. Skajtrek, kompanija koja nudi avio usluge, ocenila je aerodrom u Pjongjangu sa jednom zvezdicom, a tri zvezdice je dobio za "osoblje i prezentaciju".

U martu 2006. godine, zbog bezbednosti je bilo zabranjeno nacionalnoj avio-kompaniji "Er Korjo" da leti u zemlje Evropske Unije. Istog meseca 2010. godine, dobili su dozvolu za letenje, ali samo sa avionom TU-204S.

- U početku sam bio malo nervozan, ali nije strašno uopšte - rekao je Pan, koji je bio na svom trećem putovanju u ovoj zemlji.

On je sa još 48 ljudi bio na turneji i kaže da se raduje svakoj sledećoj "ludoj vožnji", kao i da su se svi putnici ponašali kao da su deca u prodavnici slatkiša. Pan je putovao u Severnu Koreju preko britanske kompanije koja u poslednje tri godine vodi ove vazduhoplovne ture.

- Severna Koreja je jedina zemlja na svetu u kojoj možete bezbedno da letite sa svim sovjetskim letelicama na jednom mestu - stoji na sajtu ove kompanije.

Na flajerima je stajalo da su od 11-20. septembra zakazani međunarodni i domaći letovi sa osam različitih tipova aviona. Na Panovim fotografijama se može videti i prazni carinski deo u Pjongjangu, glavnom aerodromu u Severnoj Koreji, kao u uvid u renovirani međunarodni aerodrom koji će se otvoriti sledeće godine.

"Er Korjo" je odlučio i da promeni izgled stjuardesa, da bi barem malo popravili imidž svoje zemlje koji ima u svetu. Koliko je Pan razumeo, stjuardese ne napuštaju avion u Kuala Lumpuru kada slete u Maleziju.

Uprkos tome što je Severna Koreja poznata kao misteriozna, on veruje da će njegova nova turneja pokazati da oni postaju sve otvoreniji.

Da biste videli još fotografija iz Severne Koreje, posetite Fejsbuk stranicu Arama Pana OVDE.

Pogledajte video:

YouTube / Aram Pan

(Telegraf.rs / Izvor:dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • stars

    14. oktobar 2014 | 20:23

    Smejete se njima a mi koristimo isto avione koji su napravljeni 60-ih. npr An 26, Mig 21. An 2 je napravljen 1947

  • Немања

    14. oktobar 2014 | 19:41

    Не верујте ничему што потиче из америке! Северна Кореја је најнормалнија земља на свету. Молим Бога да амери не умешају своје болесне прсте и тамо.

  • Vojin

    14. oktobar 2014 | 19:38

    Ali zato mi imamo električnu vagu.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA