MISTERIJA PUTINOVOG POREKLA: Niko ne zna gde su bili pre 1917. godine! (FOTO)

Zahvaljujući činjenici da se Putini ne spominju pre Spiridona, dede Vladimira Vladimiroviča, na površinu su izronile brojne teorije o poreklu prvog čoveka Kremlja. Izdvojili smo one najzanimljivije, a ako niste znali, jedna kaže da je Srbin!

  • 61

Deda Vladimira Putina, Spiridon, na istorijsku pozornicu stupa sa Ruskom revolucijom 1917. godine; nakon Crvenog oktobra on radi kao lični kuvar Vladimir Iljiča Lenjina u dači u Gorkom, potom i njegove supruge Nadežde Krupskaje, a krajem dvadesetih godina i kao kuvar Josifa Staljina. Kasnije, radio je i u dači koja je pripadala Moskovskom komitetu Komunističke partije SSSR, i navodno, unuk je često tamo išao sa njim.

Međutim, pre Spiridona Putina - za koga o vremenu pre revolucije znamo samo da je rođen 1879. godine, a pretpostavljamo da je iz Tverske oblasti koju je navodno napustio sa 15 godina da bi došao u Sankt Peterburg i postao kuvar - ne postoji ni jedna zabeležena osoba pod tim prezimenom nigde na teritoriji čitave Ruske Imperije!

Niko ne zna ko su mu bili roditelji, gde su oni rođeni, čime su se bavili, kako su se zvali... Porodica Putin je kompletna nepoznanica! Zvuči neverovatno da predsednik najveće zemlje na svetu i jedne od najmoćnijih svetskih sila ne zna ko mu je bio pradeda, ali ma koliko da čudno zvuči, istina je.

Zahvaljujući ovakvom stanju stvari izronile su na površinu brojne sulude teorije o poreklu Vladimira Vladimiroviča Putina. Jedne ga veličaju, druge ga prozivaju, ali zajedničko im je svima što su puke neutemeljene spekulacije, stvorene ili od teoretičara zavere koje iracionalno mrze Rusiju ili od ljudi koji je vole pa svim silama traže neki smisao u ovom besmislu od vremena u kome živimo.

Jedna od takvih teorija je ona koja kaže da su njegovi preci poreklom Srbi; i zaista, Putina i dan danas ima u Srbiji. Naime, najbolji drug iz banatskog detinjstva Dositeja Obradovića bio je navodno izvesni Nikola Putin, čiji su se prethodnici tokom Velike seobe doselili sa Kosmeta. Nakon što se Dositej vratio iz manastira Hopova, Putinu se gubi svaki trag, ali pošto je to vreme kada su Srbi u Ukrajini osnivali kolonije, moguće je da je otišao sa njima. Porodično predanje naših Putina kaže da je jedna grana ove porodice pokušala da se probije preko Karpata u Rusiju, a deda Olge Putin, koja je danas kustos Muzeja SPC u Temišvaru, se tokom Prvog svetskog rata priključio Srbima u Rusiji.

Kada bi sve tri priče bile istinite, to bi značilo da postoje tri različita talasa emigracije Putina u Rusiju. Zašto se onda ne spominju do Spiridona? Ova hipoteza ne kaže. Prema tome, ništa od ovoga ne dokazuje da je Vladimir "naše gore list", iako je, ako je verovati njegovom bratu od strica, čuo za srpsku verziju i navija za nju.

Ruska patriotska verzija, koja istinski veliča lik i delo šefa Kremlja, nema veze sa nama ali ako vam je za utehu verovatno nema veze ni sa istinom. Naime, sledbenici Vladimira Vladimiroviča došli su do zaključka da dotični neverovatno liči na kneza Mihaila Tverskoja iz dinastije Putjanin, koja je jedna od kadetskih grana Rjurikoviča. U krajnjoj liniji, obojica su niski i imaju slične noseve.

Kao dokaz u prilog ovoj tezi navodi se istorijska činjenica da kopilad pripadnika velikih kuća obično dobijaju skraćena prezimena svojih očeva, pa se tako navodi primer pisca Pnina koji je bio nezakonito dete feldmaršala Repnina, pa potom Beckoji koji vode poreklo od čuvenih Trubeckoja, Gribova koji potiču od Gribojedova, i tako dalje.

Ako bi ovo bilo istina, onda bi Putin mogao da bude u krvnom srodstvu sa dobrim delom evropskog plemstva i mnoštvom kraljevskih kuća Starog kontinenta. Ruski nacionalisti imaju i tezu da Putin potiče od francuske dinastije Valoa, ukazujući na njegovu fizičku sličnost sa kraljem Lujom XII, ali to može i da se protumači kao neka podteza ove prethodne.

Pojedini američki (i ako nam dopustite da dodamo: poremećeni) hrišćanski fundamentalisti imaju svoje ideje pa tvrde da je Spiridon Putin zapravo u nekoj vezi sa Grigorijem Raspućinom, čije se ime na ruskom piše Rasputin. Veza je za njih ili rodbinska (u kom slučaju je Spiridon uklonio prefiks Ras- kako bi izbegao nedaće u novostvorenoj boljševičkoj državi 1917. godine kada je i isplivao na površinu) ili okultno priznanje Raspućinu koji je "bio zaposednut demonom".

Dokaza koje oni prilažu ima bezbroj: od toga što je Lenjin držao ruku u toplom sakou na ruskom minusu, preko kombinacije boja planete Saturn i njegovih prstenova, do "sumerskog dvoglavog orla" na ruskoj zastavi. Ako vam sve ovo deluje besmisleno, tako je zato što i jeste.

(S. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Pravoslavac

    18. oktobar 2014 | 14:00

    Nije mogao deda da radi kod Lenjina da nije bio podoban I da nije bila poznata loza predaka... sve se zna samo dal treba ili ne da se otkrije

  • Slobo

    18. oktobar 2014 | 13:13

    Da li ste bas sigurni da Putin nezna svoje poreklo?Znatizelja javnosti je jaca od racionalnog razmisljanja.Nije se putin stvorio na zemlji padanjem sa marsa?Ima mnogo razloga sto se krije od javnosti kompletna njeghova rodoslovna linija.Samo treba razmisljati racijonalno I sve ce da se vremenom otbore tajne.Da li ce mo mi Ilica nasi unuci saznati to je veliko znak pitanja?

  • Vito

    18. oktobar 2014 | 13:25

    Ko je,da je,ne znam...ali znam(o) da je lik car careva

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA