OVO PLEME SE VEKOVIMA NE MENJA: Kad im vidite frizure, pašćete u nesvest! (FOTO)

Pripadnici plemena Himba se već dugo smatraju za najuspešnije afričke stočare. Zahvaljujući miru koji je devedesetih godina zavladao u Namibiji, kao i obilnim kišama, Himbe su ponovo obnovili svoja stada

  • 11
Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Kada su osamdesetih godina 20. veka Namibiju pogodili suša i rat, izgledalo je da je kultura domorodačkog naroda Himba pred uništenjem. Uginulo im je devedeset odsto stoke, koja je temelj njihovog privređivanja i identiteta.

Neke od porodica ovog plemena napustilo je Namibiju i otišlo u Angolu. Bez drugih mogućnosti preživljavanja i usled besparice, muškarci su mahom stupili u južnoafričku vojsku koja se borila protiv gerilskih boraca za nezavisnost Namibije.

S obzirom na to da nisu mogli da se prehrane, pripadnici plemena Himba sjatili su se u grad Opuvo po humanitarnu pomoć, gde su se nastanili u sirotinjskim četvrtima sa kućama od kartona i plastičnih vreća.

Pripadnici plemena Himba se već dugo smatraju za najuspešnije afričke stočare. U 19. veku, oni koji su živeli u Namibiji preživeli su upade kradljivaca stoke sa juga zemlje. Većina je pobegla u Angolu, gde su stupili u portugalsku vojsku i formirali vlastite pljačkaške odrede. Međutim, vremenom su se mnogi od njih vratili u Namibiju.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Pleme Himba oblači se isto kao i njegovi preci u 16. veku. Oni su monoteisti, i veruju u boga Mukurua koji ih samo blagosilja, dok ih preci mogu blagosiljati i prokleti.

Od dvadesetih godina 20. veka južnoafrički vladari su im ograničili životni prostor na propisanu “domovinu” i službeno im zabranili trgovinu, slobodnu ispašu stoke, sadnju i branje divljeg rastinja duž reke Kunene. Međutim, oni su ipak istrajali, makar to značilo da su povremeno morali da jedu kožne prostirke na kojima su spavali.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Zahvaljujući miru koji je devedesetih godina zavladao u Namibiji, kao i obilnim kišama, Himbe su obnovili svoja stada i u saradnji sa inostranim aktivistima uspeli da blokiraju gradnju planirane hidroelektrane koja bi poplavila njihovu plemensku zemlju duž reke Kunene.

Od vlade nezavisne Namibije dobili su i nove povlastice – putujuće škole u kojima deca iz plemena uče engleski, rezervate u kojima imaju kontrolu nad životinjskim svetom i turizmom na svojoj teritoriji.

(Telegraf.rs / Izvor: nationalgeographic.com.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • 123

    9. mart 2015 | 05:20

    HA HA HA Ako ministar Tasovac vidi ove slike,osmah će da menja frizuru!

  • DARKO 100%

    9. mart 2015 | 09:20

    OPREZAN JE ONAJ KO PRE GRMLJAVINE OPERE KOSU SAMPONOM OD KOPRIVE!!!!!!!!!!!

  • milan

    9. mart 2015 | 12:24

    Od ovih frizura nećete pasti u nesvest, ali sada u aprilu OD STRUJNOG UDARA SIGORNO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA