OVI KRVAVI VODOPADI KRIJU NAJVEĆU TAJNU SVEMIRA: Evo gde se nalaze i kakve veze imaju sa Marsom (FOTO)

Neki naučnici tvrde da se radi o vremenskoj kapsuli sa ekosistemom koji je opstao u neverovatno ekstremnim uslovima života, sličnim kao na planeti Mars

  • 0

Krvavi vodopadi u Istočnom Antarktiku predstavljaju dom mikroorganizmima koje mnogi stručnjaci povezuju sa potencijalnim vanzemaljskim oblicima na Marsu. Oni služe kao dobra baza za istraživanja naučnika i otkrivanja mogućnosti opstanka u ekstremnim uslovima na još nekom mestu u solarnom sistemu.

 

OVO JE DOKAZ POSTOJANJA VANZEMALJACA: Dobro pogledajte ovu fotografiju NASA staru 55 godina! (FOTO)

 

Foto: Wikipedia/Alkuin

Foto: Wikipedia/Alkuin

 

Prvi put su otkriveni 1911. godine, a naučnici su odmah posumnjali da se iza crvene boje kriju alge. Međutim, ispostavilo se da je ova tvrdnja netačna i da ovaj vodopad krije tajnu koja je fascinantna.

 

Foto: Flickr/Foto: Flickr/German Aerospace Center DLR

Foto: Flickr/Foto: Flickr/German Aerospace Center DLR

 

Neki naučnici tvrde da se radi o vremenskoj kapsuli sa ekosistemom koji je opstao u neverovatno ekstremnim uslovima života.

 

Foto: Flickr/German Aerospace Center DLR

Foto: Flickr/German Aerospace Center DLR

 

Kada je Tejlor Glečer nastao pre oko 2 miliona godina, on je jednostavno zamrznuo u vremenu drevnu zajednicu mikroorganizama (17 vrsta) koja je opstala živa do današnjeg dana, dajući nam jedinstveni primer opstanka u najekstremnijim uslovima.

 

Foto: Flickr/Foto: Flickr/German Aerospace Center DLR

Foto: Flickr/Foto: Flickr/German Aerospace Center DLR

 

Zarobljeni ispod debelog sloja leda, mikroorganizmi su ostali izolovani od spoljašnjeg sveta u svojoj prirodnoj vremenskoj kapsuli. Oni su se prilagodili životu bez svetla, bez kiseonika i sa jako malo toplote, zbog čega ih naučnici danas posmatraju kao suštinu "primordijalne supe".

 

Što se tiče same boje vodopada, ona nema veze ni sa algama, niti sa organizmima koji žive u glečeru. Kada se zaledio, ovaj veliki komad leda je zarobio ispod sebe jezero puno soli i gvožđa koje daje crvenu boju, a koje već godinama "curi" kroz jednu pukotinu na Tejlor Glečeru.

 

(Telegraf.rs/ Izvor: rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA