OVO JE NOVO MOĆNO AMERIČKO ORUŽJE: Avioni ne bacaju bombe već ubijaju LASERIMA (FOTO)

Za ovo oružje kažu da je poput onog iz naučno-fantastičnih filmova i da je pokazalo neviđenu snagu. Njegova prednost je prvenstveno snaga samog lasera

  • 30

Uskoro će nebom poleteti prvi borbeni avioni koji neće koristiti rakete i bombe. Poput Hana Soloa u "Ratovima zvezda", u nebo će se vinuti letelice koje će mete uništavati laserom.

RUSI PREVAZIŠLI SAMI SEBE: Novi borbeni avion "suhoj t-50" više je robot nego letelica! (VIDEO)

Američka vojna razvojna agencija DARPA u saradnji sa kompanijom "Dženeral Atomiks" pre nekoliko nekoliko godina pokrenula je projekat HELLADS, čiji je krajnji cilj izrada laserskog oružja za potrebe vojne mornarice i vazduhoplovstva.

Nakon nekoliko testova na ratnim brodovima tokom 2012. godine, iz DARPA su pre nekoliko dana otkrili da su završena prva testiranja na avionima i da je oružje poput onog iz naučno-fantastičnih filmova pokazalo neviđenu snagu. Američka vlada prihvatila je novo oružje.

- Snaga lasera je zastrašujuća. Vrlo smo zadovoljni što smo proizveli laser koji daje toliku snagu i kvalitet snopu s obzirom na svoju veličinu - rekao je Rič Bagnel, vođa projekta.

Foto: DARPA Foto: DARPA

Otkad je počela ideja o laserskim zracima koje imaju brzinu svetlosti, nemoguće je da vazdušne mete izbegnu takvu vrstu oružja. Ali ciljanje meta laserom na zemlji je komplikovanije jer linija pregleda sprečava ciljanje, dok DARPA-in laser jačine 150 kilovata sa tekućim hlađenjem bez problema uništava takve mete.

Prednost ovog oružja je prvenstveno snaga samog lasera, ali i njegova prenosivost jer se može smestiti u tovarni prostor manjeg kamiona.

Iz DARPA-e su najavili još testiranja na pokretnim metama, ali priželjkuju da sastav bude ugrađivan u sve nove lovce i bombardere američkog ratnog vazduhoplovstva.

Kako stvari stoje, uskoro će se na nebu odvijati bitke u stilu "Zvezdanih ratova", ali ne očekujte da ćete videti žute i crvene zrake niti čuti fijukanje. U stvarnom životu su laserski hici nevidljivi i nečujni.

Foto: DARPA Foto: DARPA

IZDRŽLJIV I SNAŽAN

Big Dog je veličinom sličan manjem magarcu i može nositi do 150 kilograma tereta na udaljenost od 20 kilometara. Robota je dizajnirala DARPA da prati vojnike i nosi njihovu opremu.

DOMET 400 KILOMETARA

Američka mornarica namerava da uvede u upotrebu elektromagnetni top koji ispaljuje projektile brzinom 7,5 maha. Meta udaljena 400 kilometara može biti pogođena za 6 minuta, a uništava je velika kinetička sila.

Foto: DARPA Foto: DARPA

SPASAVAĆE VOJNIKE

Iz DARPA-e kažu kako je robot razvijen da učestvuje u akcijama spasavanja. Težak je 165 kilograma i ima izvrsnu stabilnost. Na testiranju nije pao ni nakon udarca teškom kuglom.

(Telegraf.rs / Izvor:24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • batanis

    27. maj 2015 | 12:13

    Sad samo treba da nadju narod na kome ce da isprbaju.

  • Srki

    27. maj 2015 | 12:42

    Da se sredstva za istraživanja o načinu kako uništiti nekoga,usmere u to,kako čovečanstvo rešiti siromaštva,bolesti,sukoba,zemlja bi postala raj.

  • Srle

    27. maj 2015 | 12:42

    Ups,STIGLI MALI ZELENI.;-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA